Currently viewing the category: "Debatt"

Tema: Ångest 2

Nästa artikel om ångest kommer torsdagen den 1 juni.

Kompisar med ångest
Mina då tonåriga barn tog med kamrater hem. Vid något tillfälle berättade de att kompisen ifråga hade ångest. Kompisen själv sa inte så mycket just då. Men detta väckte mitt intresse.

Vid köksbordet
Vi började prata, jag och ungdomarna, och genom samtalen hemma vid köksbordet insåg jag att problemen med ångest verkade vara både svårare och mer omfattande än jag trott förut. Jag ville så gärna hjälpa, men hur?

Svåra ångestproblem
När jag läste på för att lära mig mer om ämnet såg jag att #ångest ingick i den typ av olika #psykiska problem som hör till våra stora #folksjukdomar. Det var förfärande många som hade den här typen av problem. Många led i det tysta. Ångestproblemen orsakar ett stort lidande som ofta drabbar de #unga.

För att öka förståelsen
Så kom tankarna kring att skriva en bok om ångest och ångestens olika yttringar och symptom. Jag ville öka andras förståelse för vad  ångest, panik, fobier och tvångssyndrom är. Jag ville berätta om hur man som medmänniska kan försöka hjälpa den som drabbats. Beskriva vilken behandling man kan få. Så kom boken: Om någon du känner har ångest till.

Om författaren:
Christina Gustavson är medicine doktor och specialist i tre medicinska specialiteter. Hon har bland annat skrivit tre faktaböcker om att  hantera psykisk ohälsa, utgivna på ICA Bokförlag. Fyra av hennes titlar är utgivna av Talboks- och punktskriftsbiblioteket. Hon är medlem av Sveriges författarförbund sedan 1993.

Fakta om boken:
Titel: Om någon du känner har ångest
Författare: Christina Gustavson
ISBN 978-91-88013-21-7
Antal sidor: 264
Format: 14,8×21 cm
Förlag: Joelsgården Förlag 2017
Hemsida: www.joelsgarden.se
Boken finns som pocket och kommer snart som e-bok.

Tema: Ångest 1

Nästa artikel om ångest kommer torsdagen den 25 maj.

Examenstider
Ångestproblemen har ökat bland unga – och ökat mycket. Ja, rent av fördubblats.

Examenstider är ångesttider
För många #unga är #examenstider det samma som ångesttider. Många unga upplever att ångesten blir värre i samband med olika typer av uppbrott. Skolavslutningar innebär uppbrott från #kompisar, från en känd skola med kända lärare till något nytt och osäkert.

Ett kliv rakt ut i det okända
Många upplever sin studentexamen som ett kliv rakt ut i det okända – mot något helt nytt och ovisst. Det kan vara skrämmande och det kan skapa #ångest.

Varför?
Man talar ofta om behandling och åtgärder mot ångest bland unga. Det man inte talar om är varför – varför får så många unga ångestproblem? Vad är det i deras omgivning – och ännu viktigare – i samhället som gör att så många drabbas av ångest och får #panikkänslor eller blir #deprimerade? Varför?

Förebygga är bättre
Enligt ett gammalt ordspråk är det bättre att stämma i bäcken än i ån, med andra ord är det bättre att förebygga än att försöka hejda det som redan vuxit sig stort.

Söka orsaker
Det kan ses på två sätt. Det gäller naturligtvis att behandla tidigt i sjukdomsförloppet – men också att söka efter orsakerna och sätta in åtgärder just där det behövs, så att problemen sedan minskar successivt.

Varför talas det inte om …?
Varför talas det inte om varför när det gäller ångest? För att förebygga måste man veta varför så många får ångestproblem. Vet man inte varför så vet man inte heller hur man skall förebygga.

Vill du hjälpa någon?
Vill du hjälpa en kompis, en anhörig eller en arbetskamrat med ångest kan du läsa Om någon du känner har ångest. Den kan köpas på internet så väl som i bokhandeln eller lånas på bibliotek.
Christina Gustavson

Om författaren:
Christina Gustavson är medicine doktor och specialist i tre medicinska specialiteter. Hon har bland annat skrivit tre faktaböcker om att  hantera psykisk ohälsa, utgivna på ICA Bokförlag. Fyra av hennes titlar är utgivna av Talboks- och punktskriftsbiblioteket. Hon är medlem av Sveriges författarförbund sedan 1993.

Fakta om boken:
Titel: Om någon du känner har ångest
Författare: Christina Gustavson
ISBN 978-91-88013-21-7
Antal sidor: 264
Format: 14,8×21 cm
Förlag: Joelsgården Förlag 2017
Hemsida: www.joelsgarden.se
Boken finns som pocket och kommer snart som e-bok.

Ett klick är pengar

Varje klick tar tid
Varje klick på datorn tar tid och tid är pengar. Det tar tid att gå in och ut från till exempel mejlkonton. Då blir det bara irriterande om något ytterligare dröjsmål gör processen segare.

Göra funktionen smartare
Jag vet inte hur det fungerar, men kan föreställa mig att ledningen till exempel beslutar att nu skall vi göra mejlfunktionen lite smartare. Uppdraget går till dem som skall se till att det blir så.

Hitta på nytt
Det är kanske inte lätt att hela tiden hitta på något nytt, så risken är att det tillkommer nya försämringar istället.

Tidsstudie?
Jag undrar ofta om det inte är någon av dem som beordrat förändringarna som kollar upp om det verkligen leder till en förbättring? Typ tidsstudie eller annat?

2 steg …
För att lämna ett mejlkonto skall man först klicka på sitt namn uppe i högra hörnet. Därefter klickar man i ett pop-upfönster att man vill logga ut.

… blir 3 steg
Den senaste nyheten innebär dock att man inte alls loggas ut, utan ett nytt pop-upfönster frågar om man verkligen vill logga ut från kontot och man måste klicka en gång till. Med tanke på att ett klick är pengar är det klickaren/användaren som hela tiden förlorar. Det kan man inte kalla en förbättring. Det kan man inte säga är smart.

Sekunderna tickar
Det blir ytterligare dröjsmål i hanteringen – inte bara genom de extra klicken utan varje gång man måste vänta på ett nytt pop-uppfönster tickar sekunderna iväg och hela funktionen tar mer tid och blir ett irritationsmoment.

Ingen förbättring
Ger det ökad säkerhet? Nej, knappast.
Är det en smart förbättring? Inte alls!

Förbättringsförsämring
Det här exemplet kommer från Yahoo, men den här typen av förbättringsförsämringar dyker upp i många olika sammanhang.
Christina Gustavson

Varför vägrar Blocket?

Hälsa på författarvänner
En gång i tiden köpte jag en husbil för att lätt kunna köra runt och hälsa på författarvänner och delta i kurser utan att behöva bekymra mig om plats i boende mm.

Svårt att klättra in
Nu börjar jag bli gammal och stel och har svårt att klättra in i den, så jag tänkte sälja den nu när den är nybesiktigad och lade ut den på Blocket.

Måste identifiera mig
Men fick till svar att de inte lagt in annonsen utan jag måste identifiera mig först. De föreslog att jag skulle låta någon ta kort på mig där jag håller upp körkort eller liknande bredvid ansiktet så att det går att jämföra mitt ansikte med ID-handlingen så att det tydligt framgår att det är jag – eller använda mobilt bank-ID.

Riskabelt fota ID-kort
Att skicka in kort kändes riskabelt av olika orsaker, så jag tvingades skaffa bank-ID – för att sätta in en annons!

Nu var det godkänt
Nåväl, jag skaffade denna id-handling, gick tillbaka till Blockets länk, identifierade mig och fick ett automatmejl att det var godkänt.

En gång till
Detta innebar dock inte att annonsen lades ut – utan jag skulle skicka in annonsen en gång till, men blev lovad att det skulle bli gratis den här gången. Jo, jag tackar ja! Jag har ju inte fått in nån annons ännu.

Kan ni tänka er!
Men vad tror ni händer? Jodå! jag fick ett svarsmejl att annonsen inte kunde införas. Jag måste först identifiera mig.

Kan snurra på
Identifiera mig. En gång till, alltså. Misstänker att detta kan snurra på hur länge som helst.

Varför vägrar Blocket?

Vad gör man?
Min annons är redan en vecka försenad på grund av det här krånglet. Vad i hela friden skall jag ta mig till?

Bifogar annonsen:
Jag bifogar min annons här, så att alla kan se att annonsen är helt rumsren och inte suspekt på något sätt:

Kategori: Husvagnar & Husbilar, Husbil, Säljes
Rubrik: Pilot -89 NYBESIKTIGAD
Kommun: Tranemo
Postnummer: 514 54
Annonstext:
VÄLVÅRDAD och nybesiktigad 170425 utan anmärkning, bensin.
Dubbelsäng ligger ovanför förarplatsen, förutom bäddbara soffor. 4 sittplatser inkl. förarplats.
Duschslangen går att dra ut genom fönstret för den som vill duscha utomhus under soltaket. Vattensystem (vattentank + slangar mm) utbytt till helt nytt juni 2016
Vinterförvarad i vagnhall, dvs under tak. Påställd och i bruk.
Nybesiktigad 170425. Längd 5750, bredd 220.
Säljes pga sjukdom. All utrustning följer med, bla solcellsladdare.
Pris: 72000 kronor

Vad är fel?
Vad är det för fel på annonsen eftersom jag inte får lägga in den – trots dubbla (hittills!) identifikationer?

Också ett svar
Blocket förklarar också att de utför slummässiga kontroller. Men jag tor inte på att jag – av alla som annonserar på Blocket – blivit slumpmässigt utvald två gånger inom ramen av en vecka.
Christina Gustavson

 

 

Lär alla barn läsa

Vill du lära någon läsa?
Uppmärksamhet i pressen kring boken #Lär alla barn läsa – vill du lära någon läsa? av AK M Moback.

Artikel om läskunskap
I artikeln beskrivs att #läskunskapen påverkar alla skolämnen och även barnens #självkänsla.

                                         En bra grund
Om en bra grund för förmågan att läsa inte läggs redan i förskolan kan det få konsekvenser för barnen ända upp i gymnasiet. En av konsekvenserna är att barnen blir oroliga, inte hänger med och inte tycker att skolan är kul. En annan konsekvens blir att #gymnasieelever inte kan läsa på en nivå som förväntas av dem.

I barnens omgivning

Föräldrar och andra i barnens omgivning kan göra mycket för att hjälpa barnen om man har mer kunskap om vad som är normalt i barns utveckling, så att man inte kräver varken för mycket eller för litet av barnen.

Råd och tips
Lär alla barn läsa
– en viktig bok med råd och tips om hur vuxna kan hjälpa barn, egna barn eller andras, eller rent av vuxna!

Lång erfarenhet
Ann-Kristin M Moback har en fil.kand i #specialpedagogik och många års praktisk erfarenhet av att hjälpa ba
rn lära sig läsa. Hon har också forskat på området tal-, läs- och #skrivsvårigheter.

Christina Gustavson 326Osynligt våld

Osynligt våld – vad är det?
Man talar ibland om det osynliga våldet, men vad innebär det? Personer som har till yrke att utöva våld men även andra som kan ha lärt sig en teknik att utöva fysiskt våld utan att det uppstår blåmärken? Tortyr?

Psykiska trakasserier
Med osynligt våld menar jag här mobbning och psykiska trakasserier. Det ger inga blåmärken men jämnväl djupa skador i den drabbade människans innersta.

Hårresande och skrämmande
Hårresande berättelser om psykisk tortyr, ofta i nära relationer,Christina Gustavson 325 är tyvärr vanliga och det är skrämmande att det förekommer och fortsätter förekomma. Det osynliga våldet är vanligare än vi tror.

Så osynligt att inte ens offret ser det
Det jag tänker på idag är det osynliga våldet i vår vardag, det som blivit en del av livet för många. Våldet som blivit så osynligt att inte ens offret ser det längre eller rent av tar på sig skulden för det. Det kan också vara så att förövaren manipulerar andra till att tro att det är offret som bär skulden.

Christina Gustavson 163På arbetsplatsen
Det kan röra sig om osynligt våld på arbetsplatsen genom hunsande, sexuella trakasserier, maktmissbruk och manipulationer. Det kan gå så långt att offret drivs till att begå självmord. Det kan vara så att ingen vågar ingripa av rädsla för att själv bli drabbad. Kan osynligt våld ligga bakom vissa fall av utbrändhet?

I skolan
Det kan röra sig om osynligt våld i skolans värld. Mellan olika lärare, lärare och elev eller rent av mellan rektor och antingen en lärare eller en elev. En lärare kan till exempel ta sig ur kniptången genom att byta jobb – men vad gör en elev? Genom skolplikten tvingas alla skolbarn till att vistas i skolan – även om det är en miljö som är synnerligen skadlig för dem.

I familjen
Det kan också röra sig om osynligt våld i den privata sektorn, Christina Gustavson 327inom familjen. I ett partnerförhållande, men också mellan föräldrar och barn eller mellan syskon. Osynligt våld mellan vuxna är oerhört vanligt och påverkar då indirekt även barnen. Samtidigt som det blir vanligare att en familj är sammansatt med barn som har olika föräldrakonstellationer ökar också spänningarna och därmed ökar risken för osynligt våld mellan barnen.

Påverkar hela samhället
Med tanke på att skadorna av osynligt våld blir så djupa, allvarliga och svåra att de når in till djupet av personligheten kan det osynliga våldet komma att påverka samhället i stort. Vi är medvetna om att ohälsan ökar och sjukskrivningarna blir fler. Det borde vara av nationellt intresse att sätta in kraftresurser för att motverka osynligt våld och mobbning i vår vardag. Eftersom problemet är så vanligt och så omfattande  blir det inte lätt att vända trenden – det behövs en kraftansträngning!

Ångest 2xKan rädda liv
Var och en av oss som är medvetna om det osynliga våldets natur kan vara uppmärksamma på det, försöka att inte bli manipulerade till att medverka, inte bortförklara det som inträffat och fortsätter ske, inte skambelägga offret utan lära vad som behövs för att ge offret det stöd som är nödvändigt för alla offer och som  i vissa fall även kan rädda liv.

Se genom dimridåerna
Vi har alla ett ansvar. Det går inte att komma undan. Vi måste öppna ögonen och lära oss att se det som förövare kan försöka dölja i dimridåer, det som sker så ofta att det finns en risk att man börjar tro att det är ”normalt.”

Det måste synliggöras!
Vi måste alla börja arbeta på att synliggöra det osynliga våldet. Få Christina Gustavson 250upp det på bordet. Visa hur det ser ut och var och när det förekommer. Och om och om igen ge stöd till alla som utsätts och har utsatts för osynliugt våld.

Bra bok:
För den som vill veta mer kan jag rekommendera en bok i ämnet: Vardagens osynliga våld, av den franska psykiatern Marie-France Hirigoyen (Natur&Kultur) och jag vill särskilt tacka Åsa Moberg och Adam Inczédy-Gombos för en utmärkt översättning.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 304Regeringsbeslut om specialpedagoger

Specialpedagoger skall lära barn läsa
Jag såg på TV att #specialpedagoger, enligt ett nytt #regeringsförslag, skall hjälpa #barn att lära sig #läsa.

Öka läsförståelsen
I inslaget talades det fortfarande om att ”öka läsförståelsen” och inte om att ”lära läsa.”

Läskunskap och läsförståelse inte samma sak
Det verkar som om inte ens #utbildningsminister Gustav #Fridolin är medveten om att ”läsförståelse” inte är det samma som ”#läskunskap” eller ”#läsförmåga.”

Inte förskolans uppdrag
Förskolans uppdrag nu, så vitt jag förstår det, är inte att lära barn läsa, utan att öka #läsförståelsen genom sång, berättande mm.

Se över terminologin!
Ett första steg för att lära alla barn läsa torde vara att se över terminologin och tydligare definiera förskolans uppdrag beträffande läskunskap och läsförmåga.

Många lär sig själva
Många barn lär sig själva att läsa och kan sedan stimuleras till att läsa mer genom förskolans nuvarande uppdrag att öka läsförståelsen.

Vissa behöver hjälp
De barn som på egen hand inte lärt sig knepet med att förstå bokstäverna och knäcka koden behöver aktiv hjälp att lära sig detta. Ge därför #förskolan det uppdraget! Får de det så klarar de det! Det är jag övertygad om.

Alla vuxna kan hjälpa till
Om förskolan av obegriplig anledning inte skulle kunna få uppdraget att lära barn läsa så behöver den hjälpen ändå inte ges av specialpedagoger, utan alla vuxna som själva kan läsa och som har tid, tålamod och vilja att engagera sig för att hjälpa barn, kan i princip klara detta – detta gäller allt från mor- och farföräldrar till #bibliotekspersonal och andra vuxna i barnens omgivning.

Många föräldrar tror felaktigt
Tyvärr tror många #föräldrar att förskolan redan har uppdraget att lära barn läsa och avstår därför från att försöka hjälpa barnen med detta i hemmet för att, som någon sa, ”inte komma i kollision med skolans undervisning eller lära barnen en annan metod än det lär sig i skolan.”

Bristvara
Specialpedagoger är en ”bristvara” som bör få använda sina kunskaper till de speciella uppgifter som inte kan lösas av andra yrkeskategorier. En specialpedagog, om sådan finns till hands, kan dock med fördel handleda andra lärare om hur man lär ut läskunskap.

Christina Gustavson 304Tid, tålamod och uppfinningsrikedom
För att lära ett barn, som inte redan lärt sig själv, att läsa krävs tid, tålamod och en del uppfinningsrikedom.

Receptet
”Receptet” såväl som en enkel beskrivning av hur man gör finns i boken ”Lär alla barn läsa” av A-K M Moback, fil.kand i #specialpedagogik.

Självklar bok
Boken borde vara en självklarhet på alla #förskolor och #bibliotek samt i hem med engagerade föräldrar. Även om de egna barnen redan kan läsa så finns det kanske barn i omgivningen som kan behöva hjälp.

Christina Gustavson 304Internet och bibliotek
”Lär alla barn läsa” finns att köpa i internetbokhandeln, t.ex. #Adlibris http://www.adlibris.com/se/bok/lar-alla-barn-lasa-9789188013200 och den kan lånas på bibliotek, även om man får be att de tar hem den.
Den är utgiven på #Joelsgården Förlag 2016, ISBN 978-91-88013-20-0 och planeras även komma som e-bok.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 296Allt giftigare droger

Missbruksproblemen ökar!
Missbruksproblemen håller på att växa #sjukvården, för att inte säga hela samhället, över huvudet genom allt giftigare droger. Det gäller inte bara det akuta och omedelbara omhändertagandet av drogpåverkade personer – utan hur man på sikt skall kunna hantera de bestående #hjärnskador som uppkommer genom droganvändning.

Beteendestörningar och psykiska problem
Olika #droger ger bestående hjärnskador av varierande allvarlighetsgrad. Skador som kanske medför att personen ifråga inte någonsin kan fungera i sitt dagliga liv, aldrig återgå i arbete utan får ett livslångt vårdbehov. Skadorna kan också leda till #beteendestörningar och #psykiska problem som behöver långsiktig och kostsam #vård och behandling.

Bestående hjärnskador
Även om drogmissbruket skulle upphöra så finns skadorna kvar och det finns ingen behandling mot dem. Hur skall ett samhälle, dvs inte bara Sverige utan sett i ett större perspektiv, kunna fungera om allt fler blir arbetsoförmögna på livstid på grund av tidigare eller pågående droganvändning?

Familjen får sitta emellan
Jag talar inte här om emotionella värden och hur anhöriga och Christina Gustavson 162andra som kommer i kontakt med missbrukare får sitta emellan eller rent av få sina liv förstörda. Jag talar inte om hur missbrukarnas #barn får lida. Idag försöker jag visa på ett enormt samhällsproblem som fortsätter växa utan att någon på allvar tar tag i det.

Christina Gustavson 175Ofattbara kostnader
#Alkoholen orsakade 2010 samhället en kostnad på 66 miljarder. Drogmissbruket 62 miljarder och läkemedelsmissbruket 20 miljarder. Tillsammans närmare 150 miljarder kronor. Som jämförelse var kostnaden för det svenska #försvaret 40 miljarder.

Hastigt ökande kostnader
Missbruksrelaterade kostnader ökar hastigt och detta är ändå bara en bråkdel av de kostnader som på sikt kommer att orsakas av drogmissbruket. Hur skall allt detta finansieras om allt färre därtill kan arbeta?

Allt giftigare droger
Allt fler droger dyker upp på marknaden och de blir allt giftigare. Den negativa spiralen ökar lavinartat och snart står vi inför samhällsproblem av aldrig tidigare skådad omfattning.

Härslag och epidemier
Förr i tiden var det de stora härslagen och epidemierna som decimerade befolkningen och höll befolkningsökningen i schack – man kan undra om det nu är drogerna som kommer att fylla den funktionen.

Det räcker inte
Nu räcker det inte längre med att försöka begränsa införsel och droganvändning. Det räcker inte med akuta åtgärder,  omhändertagande och hjälp till avgiftning.

Skadorna blir bestående
Nu krävs metoder för att reparera och läka alla de hjärnor som skadats av olika droger. Man behandlar bara symptomen, men skadorna är bestående.

Hur reparerar man skadade hjärnor?
Jag skulle vilja se riktigt massiva #forskninginsater på området behandling och rehabilitering av drogrelaterade #hjärnskador. Och det är bråttom!
Christina Gustavson

Christina Gustavson 294Rävspel i maktens korridorer

Ett undantag
Att engagera sig i politiska frågor synes mig vara ett bra sätt att skaffa sig ett för högt blodtryck, något jag gärna aktar mig för. Måtte jag aldrig mer få lust att utmana ödet i det avseendet!

Inte särskilt märkvärdigt
När jag hörde att ett önskmål uttryckts från amerikanskt håll om att få genomföra säkerhetskontroller på Arlanda trodde jag knappt mina öron. Inte för att det var särskilt märkvärdigt med ett sådant förslag, utan för att det över huvud taget kom upp på agendan som en möjlighet i Sverige.

Klingar ihåligt
Den orsak som angavs klingar ihålig i mina öron, dvs att det skulle underlätta för resenärerna. Jag förutsätter att en säkerhetskontroll som utförs enligt samma regler och för samma stat tar precis lika lång tid per individ oavsett i vilket land den genomförs.

Vem ska stå för notan?
Den enda skillnad jag kan se är att om kontrollen skall genomföras på Arlanda måste man bygga om för enorma summor svenska skattemedel. Det drabbar alla, även dem som varken flyger till USA eller någon annanstans.
Om kontrollen utförs i USA, så får de själva stå för fiolerna, vilket i mitt tycke är en för Sverige elegantare lösning. Och billigare!

Obehaglig tanke
Tanken på att ha beväpnad amerikansk polis på svensk mark, med rätt att hantera dessa vapen, är därtill obehaglig. I synnerhet om jag som skattebetalare skall betala för det.

Rävspel i maktens korridorer
Kan Sverige betala ett hutlöst belopp för något utan att få något i gengäld? Hur går det ihop?

Dold agenda?
Det förbryllar mig att svenska politiker ens överväger att diskutera förslaget och jag börjar undra om det inte finns en dold agenda. Ett för mig osynligt rävspel i maktens korridorer.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 163Fyra män friade
efter våldtäkt

Fyra friade
Fyra män friade efter #våldtäkt: Jag läste ett debattinlägg av Elisabeth #Massi #Fritz med rubriken ”Vårt #rättssystem borde skämmas” i #Expressen den 19 juni. Inlägget handlar om att en ung #berusad kvinna blivit våldtagen av fyra för henne okända män på en #studentkryssning med färjan Silja Galaxy och att männen sedan blev frikända av tingsrätten.

Kan en berusad tänka klart?
Förutom att jag instämmer helt med artikelförfattaren reagerar jag på att rätten, utifrån det jag kunnat läsa mig till i artikeln, tydligen utgått ifrån att en kraftigt berusad ung kvinna borde ha reagerat med en vuxen persons klara logik och sunda förnuft. Vilken berusad person kan det? Kan ens alla nyktra personer det i situationer som är mycket skrämmande och medför stark rädsla?

Har männen inget ansvar?
Dessutom visste männen att hon var berusad – skyddar inte den nya lagstiftningen kvinnor för att utsättas i just den typen av fall som här beskrivs? Hade männen inget ansvar alls?

Hur kan rätten förutsätta?
Och även om kvinnan kanske hade velat ha sex med en av männen – varför förutsätter rätten att hon ville ha sex med alla fyra?

Förmåga till rädsla kan påverkas
Den som blir riktigt rädd kan råka i panik, bli stående villrådig, drabbas av tunghäfta. Rätten fastslår dock att hon inte ens var rädd – hur kan rätten veta det då även förmåga till rädsla kan påverkas och trubbas av på grund av en kraftig berusning!

Handlingsförlamad
Vi vet att en person som blir rädd kan bli helt handlingsförlamad och som paralyserad. Välbekanta exempel finns i djurvärlden (rådjurskid som ligger helt stilla trots att en skördetröska är på väg att köra över det) och vanliga mardrömmar hos barn (en häxa jagar barnet men det står som förstenat och kan inte springa undan, men vaknar vanligen precis innan det fångas av häxan). Det är alltså inte ett okänt fenomen.

Politiskt tillsatta nämndemän
I Sverige är nämndemännen, det vill säga de som beslutar i rätten, Christina Gustavson 85politisk bakgrund. Endast rättens ordförande har juridisk utbildning. Kan detta ha betydelse för domslutet?

Vågar kvinnliga nämndemän säga emot?
Man kan också undra över könsfördelningen bland rättens nämndemän – var även kvinnor med när det nu aktuella beslutet fattades? Hur tänkte i så fall de kvinnliga nämndemännen och vågade de ens stå upp mot sina manliga kollegor och öppet visa en avvikande åsikt? Eller tyckte de likadant som sina manliga kollegor?

En svårare fråga
Det finns en annan fråga också. Den är svårare att besvara och borde inte påverka domslutet: Varför dricker sig unga kvinnor redlöst berusade?
Christina Gustavson

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Linkedin