Currently viewing the category: "Deckare"

Kurt A Larsson: Konstapeln

– en annorlunda polisroman

En annorlunda polisroman
Jag har läst Kurt A Larsson: Konstapeln – en annorlunda polisroman. En bok  med ett annat tempo än dagens  polisromaner.

Nostalgisk resa
Boken förde mig i ett slag tillbaka i tiden. Den tidstypiska beskrivningen av 60-talet blev för mig starten på en nostalgisk resa.

Ett annat tempo
Jag kunde se bilden av en polisskonstapel, som i sakta mak och med händerna på ryggen, patrullerade gatorna, precis som jag föreställde mig att konstapel Björk gjorde i Astrid Lindgrens roman Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt. Det var ett helt annat tempo då jämfört med dagens hets, värderingar och problem var också annorlunda, åtminstone delvis.

Ett gottebord
Tänk bara att hitta ett ord som gottebord i en polisroman … jag trodde nästan att begreppet var bortglömt – och så plötligt såg jag ett sådant dukat inför mina ögon. Vit linneduk med alla möjliga sorters godis – allt från polkastänger till hemlagad kola och fin choklad. Kanske inte så speciellt nu, i lösgodisets tider, men då var det något överdådigt och mycket speciellt.

Polisiär miljö i småstad
Konstapeln är en annorlunda polisroman om en nyutexaminerad, tjugoårig polis i Kristianstad. Boken skildrar till en början den polisiära miljön som den såg ut från 1960-talet och framåt.

FN-polis i Cypern
I bokens andra del har huvudpersonen blivit några år äldre och befinner sig på Cypern i egenskap av FN-polis.

Självupplevda händelser
Boken bygger till stor del på självupplevda händelser. För mig som minns hur det var då, var det givande att läsa om huvudpersonen Viktor Hjelm och om hur det var att vara polis på den tiden.

Verkligen annorlunda
Texten är stor och boken lätt att läsa även för den med sämre syn. Det jag saknar är viss bearbetning, och redigering, men det förtog ändå inte känslan av att detta verkligen var en annorlunda polisroman, därtill med oväntade poäng.

Fakta om boken:
BoD  2017
ISBN 978-91-7699-640-9
Antal sidor: 295

Christina Gustavson

Trippelmord i Tranemo

Bra start på påsken
– ett författarporträtt

Stort författarporträtt i Ulricehamns tidning på skärtorsdagen – helt underbart! Även om tidningens rubrik ”Trippelmord i Tranemo” inte låter som någon särskilt bra start på påsken, åtminstone inte för offren.

Ta med böcker
Alltså … journalister i all ära… Jag hade med mina böcker i en prydlig svart axelremsväska (jag hade blivit tillsagd att ta med böcker, annars är det något jag undviker att släpa på) – men i artikeln står att jag kom med dem i en plastkasse …

Står ut med plastkassen
Men jag är så glad över artikeln att jag står ut med både plastkassen och andra småfel i artikeln.

Så här började det
Så här började det: En journalist ringde och ville komma hem till mig för en intervju. Mitt hem är mitt hem, så jag föreslog Glasets Hus i Limmared som mötesplats.

Man får väl lov att ångra sig?
På frågan om varför vi inte kunde ha intervjun hemma hos mig var jag ju tvungen att säga som det var, att jag hade tänkt flytta, men ångrat mig och befann mig i ett ouppackat flyttlass.

En trave böcker
Det visade sig att syftet med böckerna var att de ville trava upp dem på olika sätt och ha dem som front vid fotograferingen. Det var dessutom svinkallt ute och jag glömde ta av mig mössan …

Färskast och nyast
Allra färskast är deckaren Mördande lögner som kom ut i februari i år. Än så länge finns den som ljudbok men en pocketvariant kommer snart. Det är första delen i en ny serie där vi får följa huvudpersonen, men i övrigt är det meningen att alla delarna skall vara helt fristående.

Tranemo med omnejd
Böckerna i den nya serien, Brännpunkt Västergötland, utspelar sig huvudsakligen i Tranemo med omnejd, men till och från dyker även andra orter upp. Tanken är dock att hela serien skall utspela sig i Sverige.

Farfar var landsfiskal
Farfar var landsfiskal i Tranemo och farfarsfar länsman i Nitta, som ligger mellan Borås och Ulricehamn. Eftersom jag själv är rättspsykiater ligger det nära till hands att skriva om brott av olika slag, även om jag också skriver annat, fackböcker till exempel.

Christina Gustavson

Fakta om min senaste bok:
Författare
: Christina Gustavson
Titel: Mördande lögner
Format: Ljudbok
Förlag: Lind&Co
Uppläsare: Maria Lyckow
ISBN 9789177793175
Antal sidor: 311
Finns att köpa: Via internet

Blåeld, änglavingar och blodnäva

Owe (LO) Liljeberg: Blåeld, änglavingar och blodnäva

Blåeld, änglavingar och blodnäva är Owe (LO) Liljebergs första  kriminalroman. Den utspelar sig i småstadsidyllen Sala, känd bland annat för sin silvergruva och den rättspsykiatriska kliniken.

Titeln leder snarare till tankar på en bok om vilda örter, vilket är synd, eftersom berättelsen har sin poäng.
Boken skulle ha mått bra av att få ta en vända via en korrekturläsare, men är ändå lättläst och berättelsen flyter på bra.

Författaren har tidigare skrivit Tillmakaren Mårten, en skröna som utspelar sig runt 1500-talet och handlar om det anrika gruvsamhället runt Sala silvergruva.

Baksidestext:
Tidigt en söndagsmorgon, några veckor före midsommar, störs idyllen av en våldsam brand. Det som mångaq trodde var en olyckshändelse visade sig vara början till en av Salas större brottsliga händelser.

Kriminalkommissarien Gustav Frank som precis avslutat sin semester blir den som skall utreda fallet. Tillsammans med sitt team jobbar de i motvind då både politiska och polisiära krafter motarbetar dem. Någon vecka senare hittas en styckad kropp i Ekebydamm i centrala Sala och Gustav Frank anar ett samband mellan de båda fallen. Hela hans karriär står på spel när en prson anställd hos polisen kidnappas.

Kriminalkommissarie Gustav Frank står inför sitt livs svåraste beslut.

Christina Gustavson

Fakta om boken:
Ultima Ezperanza books
ISBN 978-91-88263-22-3
Antal sidor: 281

Hjärngrepp

Karin Eberhardt Grönvall: Hjärngrepp

En verklighetsnära roman som väcker frågan om vad kärlek egentligen innebär, vilka uppoffringar som kan anses vara rimliga och för vem. Hur långt kan kärleken driva en person och vad kan en människa vara villig att betala för att få uppleva kärlek och leva i ett kärleksfullt förhållande.

Bokens beskrivning om en kvinnas vilkorslösa kärlek till en samvetslös man, som kanske inte är värd hennes kärlek, kryper innanför skinnet på läsaren, som naturligtvis redan tidigt märker vad som håller på att ske. Det är skrämmande att läsa om hur mannen i romanen med lätthet manipulerar kvinnan, tar ett järngrepp om hennes psyke och skickligt lotsar henne precis dit han vill.

Det tar år innan kvinnans beroende är så fullständigt villkorslöst att hon inte längre ser att det kan finnas andra vägar. När hennes ögon äntligen öppnas finner hon också en ny styrka inom sig, en styrka som gör det möjligt för henne att bryta upp ur ett destruktivt förhållande. Ger henne ork och kraft att stå på egna ben, att starta om och börja ett liv i frihet.

Den typ av män som vill ha järnkoll på sin partner beskrivs i boken Psykopaterna i din närhet. Karin Eberhardt Grönvalls bok Hjärngrepp ger en detaljbeskrivning av en av dessa personlighetstyper.

Fakta om boken:
Ariton förlag 2016
ISBN 978-91-87813-06-1
Antal sidor: 296

Christina Gustavson

En halv sida!

Och foto på framsidan i STT

Med ljudbok på topplistan
När Mördande lögner gick upp på topplistorna, och jag hade 1009 lyssningar på 3 dagar, reagerade tidningarna. En av dem var STT, Svenljunga-Tranemo Tidning. Artikeln fick en halv sida! Och bild på framsidan.

Heta nyheter
En tidningsartikel i STT – Vilken speciell känsla att plötsligt vara en het nyhet … Eller rättare sagt att min senaste bok var en riktigt häftig nyhet: Med ljudbok på topplistan. Ny polisroman i Tranemomiljö.

Trippelmord i Tranemo
En affärsman hittas brutalt mördad och stympad i sin vinkällare. Samma dag försvinner hans son. Både hundpatruller och polishelikopter sätts in i sökandet. En filial till polisstationen i Borås har öppnat i Tranemo där polisassistenterna Tyra Zeder och Rasmus Lindberg påbörjat sin tjänstgöring. Inom kort inträffar ytterligare två mord och poliserna gör allt för att lösa fallen, men intriger i polishuset gör inte deras jobb lättare.Snart följer fler mord. Härjar en lömsk seriemördare i Tranemo?

Länkar
Länk till boken: https://www.storytel.se/books/146934-M%C3%B6rdande-l%C3%B6gner

Läs om min väg till ljudboken på www.gustavson.se

Fakta om boken:
Författare: Christina Gustavson
Titel: Mördande lögner
Format: Ljudbok
Förlag: Lind&Co
Uppläsare: Maria Lyckow
ISBN 9789177793175
Antal sidor: 311
Finns att köpa: på internet

En tidningsartikel
i Borås Tidning

Tidningarna reagerade
När Mördande lögner gick upp på topplistorna, och jag hade 1009 lyssningar på 3 dagar, reagerade tidningarna. En av dem var Borås Tidning.

Nyhetsstoff
En tidningsartikel i Borås Tidning  – Vilken speciell känsla att plötsligt vara nyhetsstoff … Eller rättare sagt att min senaste bok var nyhetsstoff.

Brutalt mördad i Tranemo
I boken händer detta: En affärsman hittas brutalt mördad och stympad i sin vinkällare. Snart följer fler mord. Härjar en lömsk seriemördare i Tranemo?

Länkar
Länk till boken: https://www.storytel.se/books/146934-M%C3%B6rdande-l%C3%B6gner

Läs om min väg till ljudboken på www.gustavson.se

Fakta om boken:
Författare: Christina Gustavson
Titel: Mördande lögner
Format: Ljudbok
Förlag: Lind&Co
Uppläsare: Maria Lyckow
ISBN 9789177793175
Antal sidor: 311
Finns att köpa: på internet

Bokmässa på Hemgården i Borås

Bokmässa på Hemgården  i Borås den 17 mars 2018

Jag ställer ut mina
Jag ställer ut mina böcker den 17 mars 2018, dvs nu på lördag, på bokmässan som anordnas av #Hemgården i Borås.

Adress
Hemgården vid Södra Torget, Österlånggatan 57, Borås.

 

Öppettid
Mässan är öppen kl. 10-17.

Datum
Lördagen den 17 mars 2018.

Folkfest
Förra året, dvs 2017, blev bokmässan en succé då c:a 50 utställare med lokal anknytning gjorde bokmässan till något som närmast kan liknas vid en folkfest.

Länk till Bokmässan på Hemgården i Borås: http://www.hemgarden.nu/

Varmt välkomna!

Christina Gustavson

Ramayana i bilder

Ett fantastiskt äventyr
För många är det indiska verket Ramayana en äventyrsberättelse som också talar om hängivenhet, att hjälpa sina vänner, att uppfylla sin plikt och att kämpa mot det onda.

Sugandha Iyer
Som ung inspirerades den indiska konstnärinnan Sugandha Iyer till att måla bilder som skildrade olika händelser i verket. Bilderna fotograferades och lämnades sedan till det etnografiska muséet i Basel. Dessa bilder har nu återskapats och en sammanfattning presenteras i svensk översättning och med förklarande text.

Historisk saga för vuxna
Boken är för vuxna, men lätthanterlig och påminner om en sagobok med text på ena sidan och en bild på den andra. Bilderna på apor och elefanter i mänsklig skepnad för även tankarna till fablernas värld. Texten i boken är inte för liten utan tydlig och lätt att läsa. Bilderna har tydliga linjer och figurerna, som visar människor i olika gestalter, har typiska indiska dräkter och är målade i klara färger.

Verkets bakgrund
Ramayana, som  betyder ”Historien om Rama”, består av många tusen verser som förmedlats i en muntlig tradition som tros ha sin upprinnelse omkring 200-talet f.Kr.

Oerhört älskad berättelse
Ett av Indiens absolut mest älskade epos är just Ramayana. Verket berättar historien om Rama, hur han växte upp, blev en krigare och utsattes för en komplott som ledde till att han landsförvisades. Berättelsen fortsätter med stor dramatik.

Även i dag
Förutom att Ramayana är en religiös skrift anses den vara ett litterärt mästerverk som därtill beskriver den moraliska grund på vilken mycket av den hinduiska traditionens etik vilar.

Förstå Indien bättre
För den som söker bakgrundskunskap till indiska värderingar finns det all anledning att läsa Ramayana. Rama har även i våra dagar använts som symbol för den hindunationalistiska rörelsen och det händer att människor läser in dagsaktuell politik i verkets verser, med de konsekvenser detta kan få.

Tilläggas kan att författarna även har givit ut ”Råttan som åt järn: indiska fabler”

Fakta om boken:
Bok: Ramayana i bilder
Författare: Sugandha Iyer och Yvonne Waern (svensk översättning)
Fabelfarmor förlag 2018
ISBN 978-91-983988-9-2
Antal sidor: 84

Det här hade jag inte trott

– inte vågat hoppas på …

… omdömen som inspirerar till fortsatt skrivande!

Alldeles särskilt som …
Det här hade jag inte trott. Alldeles särskilt som Jan-Eric #Boo har gett ut två egna #kriminaromaner och är på gång med sin tredje.

Kriminalinspektör
Som f.d. #kriminalinspektör vet Jan-Eric Boo vad han pratar om. Det blir väldigt påtagligt i hans egna böcker. Men … se vad han skriver till mig:

4 batonger
”En väldigt trevlig deckare i lite klassiskt upplägg som får mig att tänka på Agatha Christie och den engelska deckartraditionen. Jag tycker mycket om ditt språk och dina karaktärer. Bra uppläsare och hittills har du fångat atmsosfären på en mindre polisstation utmärkt. För övrigt en mycket bra berättelse. 4 batonger av 5 möjliga.”
Jan-Eric Boo, F.d kriminalinspektör vid länskrim Skåne

En annan lyssnare
En annan lyssnare skrev: ”Den här tyckte jag om. Jag vill ha mer!” Fantastiskt att någon annan vill läsa mer av det som just jag skriver.

Mördande lögner, baksidestext
En affärsman hittas brutalt mördad och stympad i sin vinkällare. Samma dag försvinner hans son.
Både hundpatruller och polishelikopter sätts in i sökandet. En filial till polisstationen i Borås har öppnat i Tranemo där polisassistenterna Tyra Zeder och Rasmus Lindberg påbörjat sin tjänstgöring.
Inom kort inträffar ytterligare två mord och poliserna gör allt för att lösa fallen, men intriger i polishuset gör inte deras jobb lättare.

Fakta om boken:
Författare: Christina Gustavson
Titel: Mördande lögner
Förlag: Lind&Co
Uppläsare: Maria Lyckow
ISBN 9789177793175
Antal sidor: 311
Finns att köpa: på internet

 

 

 

Jag skulle bara kolla tv-programmet

Skulle bara kolla
Jag skulle bara kolla tv-programmet – och så dök den här pop-up-bilden upp från ingenstans –med min nya bok,  min första ljudbok …

Det var faktiskt sant
Först trodde jag att jag såg i syne, men efter ett tag gick det upp för mig att det faktiskt var sant.

Från baksidestexten: En affärsman hittas brutalt mördad och stympad i sin vinkällare. Samma dag försvinner hans son. Både hundpatruller och polishelikopter sätts in i sökandet.
Christina Gustavson

Läs mer om min väg till den första ljudboken på www.gustavson.se  Länk till boken: https://www.storytel.se/books/146934-M%C3%B6rdande-l%C3%B6gner
Fakta om boken:
Författare: Christina Gustavson
Titel: Mördande lögner
Format: Ljudbok
Förlag: Lind&Co
Uppläsare: Maria Lyckow
ISBN 9789177793175
Antal sidor: 311

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Linkedin