Currently viewing the category: "Deckare"

Hole in one

Hole in one eller Det nittonde hålet  är Owe (LO) Liljebergs andra  kriminalroman. Händelserna utspelar sig i småstadsidyllen Sala, känd bland annat för sin silvergruva och den rättspsykiatriska kliniken. Hole in one är lättläst har sin poäng. Berättelsen böljar mellan beskrivningar och dialog och den flyter på bra.

Författaren har tidigare skrivit Tillmakaren Mårten, en skröna som utspelar sig runt 1500-talet och handlar om det anrika gruvsamhället runt Sala silvergruva.

Baksidestext:
Kriminalkommisarie Gustav Frank och kriminaltekniker Kristina Rosenius har avnjutit en bit man och delat en flaska vin på Gruv Ettan. Bägge är förväntansfulla och spända när de senare tar plats framför scenen på Salafestivalen för att lyssna på festivalens höjdpunkt, Amanda Jenssen.
Precis innan artisten ska äntra scenen dränks festivalområdet av två explosioner. För någon sekund uppstår en total tystnad innan publiken grips av panik och hysteriskt rusar mot utgången.
Lördagskvällen på Stora Torget övergår från glädje till skräck och tårar.
Detta är upptakten till den andra boken om kommissarie Gustav Frank. Hans team sätts på nya prov då de jagar en hänsynslös, sadistisk mördare.

Då det uppdagas att ett liknande mord skett i Bergeforsen anar Frank att de fått en seriemördare på halsen. Uppenbarligen en gärningsman som vet mer om polisens arbete än vad de själva vet. Frank och hans team jobbar under hård press från allmänheten och media som vill se ett snabbt resultat. Interna stridigheter pch polisens omorganisation gör inte deras arbete lättare.

Fakta om boken:
Ultima Ezperanza books
ISBN 978-91-88263-36-0
Antal sidor: 287

Grissläpp med bok

eller boksläpp med gris?

Äntligen som pocket
Boken Mördande lögner kom först ut som ljubok. Nu äntligen var pocketversionen klar och jag funderade på hur jag skulle ordna ett boksläpp.

Grissläpp!?
Då fick jag en inbjudan till ett grissläpp i trakten – och samtidigt en förfrågan om jag inte ville komma och sälja böcker i gårdsbutiken under den förmiddag när grissläppet ägde rum.

Grissläpp med bok
Vem har hört talas om grissläpp? Inte jag. Kosläpp har jag varit med om, men grissläpp? Aldrig – så jag kunde inte motstå utan tackade ja och hade samtidigt release för min bok just där.

Don efter person
Om inte annat får man väl kalla det ett originellt event? Många uttryckte sitt gillande över ljudboken men andra tyckte det var skönt att den äntligen kom som pocket. De olika formaten uppskattas av olika personer.

Kontakten med läsarna
Kontakten med läsarna betyder mycket, att få veta vad olika personer tycker om olika böcker, vad som uppskattas och vad som inte gör det – och varför.

Stympad i sin vinkällare
I boken händer detta: En affärsman hittas brutalt mördad och stympad i sin vinkällare. Snart följer fler mord. Härjar en lömsk seriemördare i Tranemo?
Christina Gustavson

Fakta om boken:
Författare: Christina Gustavson
Titel: Mördande lögner
Format: Ljudbok
Förlag: Lind&Co
Serie: Brännpunkt Västergötland, del 1
Uppläsare: Maria Lyckow
Ljudbok: ISBN 978-91-77793-17-5
     Uppläsningstid: 6 tim 14 min
Pocket: ISBN 978-91-88013-57-6
Antal sidor: 384
Finns att köpa: På internet

Taggar:
#grissläpp
#Mördande lögner
#boksläpp
#kosläpp
#ljudbok
#Christina Gustavson
#Maria Lyckow
#Lind & Co
#Joelsgården Förlag
#läsare
#vinkällare
#affärsman
#mord
#seriemördare
#Tranemo
#Västergötland

En hjälpsam liten myra

Äntligen som ljudbok
Äntligen finns boken om den gulliga myran som ljudbok.
Det här är en kärleksfull bok, med ett språk som går rakt in i hjärtat.” (Kim Kimselius)

Manlig röst
Att läsa högt för barn är en viktig uppgift. Eftersom myran är en liten kille är det extra roligt att en manlig röst läser sagan.

Läs- och pekbok
Boken om den söta lilla myran finns även som pappersbok med många färgrika bilder.
En riktig läs- och pekbok!

Förälskade papegojor
Hemming och Loretta är två förälskade dvärgpapegojor. De bor djupt inne i djungeln, i var sin ända av en lång vinranka. När Hemming vill skicka ett kärleksbrev till Loretta ber han sin kompis myran om hjälp.

En hjälpsam liten myra
Myran är alltid så snäll och hjälpsam. Men vad har myran gett sig in på?
När andra djur i djungeln frågar börjar myran fundera.

Ljudbokens framsida
På ljudbokens framsida ser vi den söta myran och papegojan prata om brevet som papegojan har skrivit på ett blad.

Myrans egen hemsida
Myran har en egen hemsida med många bilder och mer information om hur boken kom till, om ”Lästronen”, om författaren och mycket annat:
www.duncanweller.n.nu

Författaren prisbelönt
Författaren är flerfaldigt prisbelönt för sina barnböcker. Han bor i norra Kanada där ursprungsbefolkningen utgörs av inuiter och Chippewa-indianer. Därför lät han en liten flicka ur vardera folkgruppen vara med på omslaget till pappersboken.

Fakta om boken:
LJUD:
Duncan Weller: Den kärleksfulla myran
Illustratör: Duncan Weller
Svensk översättning: Christina Gustavson
Uppläsare: Emil Rehnström
Åldersgrupp 2-6 år
ISBN 978-91-88013-38-5
Förlag: Joelsgården Förlag 2018

BOK MED HÅRDA PÄRMAR:
Duncan Weller: Den kärleksfulla myran
Illustratör: Duncan Weller
Svensk översättning: Christina Gustavson
Åldersgrupp 2-6 år
ISBN 978-91-980685-0-4
Antal sidor: 36
Förlag: Joelsgården Förlag 2012

E-BOK – kommer inom kort
Duncan Weller: Den kärleksfulla myran
Illustratör: Duncan Weller
Svensk översättning: Christina Gustavson
Åldersgrupp 2-6 år
ISBN 978-91-88013-23-1
Förlag: Joelsgården Förlag 2018

#Den kärleksfulla myran
#Barnbok
#Kim Kimselius
#Ljudbok
#Ljudbok för barn
#Läs- och pekbok
#Bilderbok
#Myran
#Inuit
#Chippewa
#Christina Gustavson
#Översättning
#Joelsgården Förlag
@Kimselius

Samma, jag lovar!

Nu som ljudbok och e-bok
Nu finns den som ljudbok och e-bok också, förutom pocketupplagan, men med två olika titlar och olika omslag.


Det är samma, jag lovar!

Oavsett om boken heter Dunkla avsikter eller En chans i livet så är det samma bok. Det är samma, jag lovar!

Ett fotbollsläger som honungsfälla
En hel dunk med människoblod, voodoo, en djävulsk plan med ett fotbollsläger som honungsfälla, ett bestialiskt mord.

En djävulsk plan
Mord finns alldeles nära dig. Hur nära vet du inte. Vem har mördat? Den du går förbi i affären? Din granne? En till synes solig vårdag väntar kanske någon … Hur trygg är egentligen omgivningen runt omkring dig?

Dunkla avsikter/En chans i livet utspelar sig i Örsås i Västra Götaland och är en fristående del i serien om kriminalkommissarie Joel Linder.

Att det är olika titlar och olika framsidor beror på att de olika formaten har publicerats av olika förlag. Jag ser det positivt och hoppas att det visar sig vara en fördel.
Christina Gustavson

Fakta om boken:
LJUD:
Christina Gustavson: Dunkla avsikter
Uppläsare: Emil Rehnström
ISBN 9789188321442
Förlag: World Audio Publishing 2018
E-BOK:
Christina Gustavson: Dunkla avsikter
ISBN 9789188321459
Förlag: World Audio Publishing 2018
POCKET:
Christina Gustavson: En chans i livet
ISBN 978-91-88013-54-5
Antal sidor: 397
Förlag: Joelsgården Förlag 2018

 

Du kan köpa böckerna på internet. Ljudboken finns t.ex på Storytel och pocketboken på Adlibris, m.fl.

Mons Kallentoft: Djävulsdoften

Så spännande att jag glömde
Nu har jag läst Mons Kallentofts kriminalroman Djävulsdoften. Jag brukar inte tycka om hans slarviga språk, men den här boken var så spännande att jag glömde reta mig på det.  Det säger inte litet.

På flykt i Bangkok
Ett ouppklarat fall, alkohol och en personlig kris har fått  kriminalinspektör Malin Fors på fall. Som en sista chans har hon fått tjänstledigt och erbjudits ett vikariat som sambandsofficer i Bangkok. Där är hon på flykt undan sig själv.

Svensk kvinna hittas mördad
Ensamheten i den nya staden är svår att hantera. Även här dricker Malin Fors sig genom kvällar och nätter och närmar sig allt snabbare botten. Arbetet blir som vanligt en räddning, och hennes jaktinstinkter väcks när en svensk kvinna hittas mördad. Det blir upptakten till ett spännande drama.

Alkoholens strupgrepp
Jag måste erkänna att jag, som arbetat många år med tunga missbrukare, imponeras av Kallentofts förmåga att så väl beskriva det strupgrepp ett alkoholmissbruk kan ha om en människa. Hur suget efter alkohol får en i övrigt förnuftig och mycket kompetent person att gå över otänkbara gränser och utsätta både sig själv och andra för livsfara.

Insikt och exempel
Osökt kommer jag att tänka på Paula Hawkins mästerliga beskrivning av konsekvenserna av ett alkoholmissbruk i boken Kvinnan på tåget. Båda böckerna visar en sådan insikt om alkoholmissbruk att jag inte skulle dra mig för att använda dem som exempel för att beskriva hur svårt det kan vara att ta sig ut ett missbruk. Eller som läsning för anhöriga som bättre  vill försöka förstå en missbrukande familjemedlem, för att kunna hjälpa och vara till stöd rent allmänt.
Jag kan rekommendera Mons Kallentoft: Djävulsdoften
Christina Gustavson

Fakta om boken:
Mons Kallentoft: Djävulsdoften, Månpocket 2017
ISBN 9789175037301
Antal sidor: 349

Gäst i P4 Sjuhärad

Så spännande!
Det skall bli så spännande att få vara gäst i radio P4 Sjuhärad och bli intervjuad fredag den 27 april kl. 11-12. Intervjun går av stapeln i Borås.

Väldigt roligt
Det skall bli så kul att få prata om mina böcker, om hur roligt det är att skriva och hur mycket det ger mig. Om hur jag ibland glömmer tid och rum och tiden bara flyger iväg.

Kontakt med lyssnare och läsare
Kontakten med lyssnare och läsarna betyder så mycket, få veta vad olika personer har tyckt om olika böcker, vad som uppskattas och vad som inte gör det – och varför.
Böckerna finns att köpa via internet, t.ex Adlibris, Storytel med flera.

Min senaste
Dessutom vill jag gärna få slå ett slag för min senaste deckare Mördande lögner. Den finns redan som ljudbok, men kommer snart som pocket och e-bok och utspelar sig i Tranemo med omnejd.
Del två i serien kommer om några månader och den gör visserligen en liten avstickare till Grebbestad, men rör sig i övrigt huvudsakligen i Sjuhäradsbygden den också.

Budskap melan raderna
Glad att få berätta om hur jag försöker förmedla budskap som jag tycker är viktiga, men lägger det mellan raderna så att det nästan inte märks. Fast i mina fackböcker märks det naturligtvis.

Rösten spelar roll
Samtidigt lite nervöst – vem har inte upplevt scenskräck och stress inför ett framträdande, även om det är ganska anonymt att vara med i radio. Att inte behöva visa ansiktet … men å andra sidan spelar rösten en stor roll.

Hur tränar man rösten?
Jag önskar att jag tagit sånglektioner någon gång i mitt liv, vetat hur jag kan träna rösten, men det har jag aldrig gjort.

Hjääälp – en hostattack!
Vad händer om jag får en hostattack mitt i, tänk om jag inte vet vad jag skall svara eller kommer av mig …

Lite pirrigt
Just nu är det mest roligt och lite pirrigt – men jag undrar hur det kommer att kännas efteråt. Kommer jag ens att kunna stå på benen?

Christina Gustavson

Nu i tre format

Nu i tre format: Ljudbok, e-bok och pocket
Nu i tre format: Ljudbok, e-bok och pocket, delvis med nya framsidor.

Närmare än du kan tro
Brotten finns alldeles nära dig. Närmare än du någonsin skulle kunna tro. När det gäller möss eller råttor sägs det att det alltid finns minst en inom tre meters radie, fastän du inte anar det.

Avståndet till närmaste mördare?
Hur långt är avståndet till närmaste mördare? Vem skulle kunna mörda? Din granne? Din moster? Hur väl känner du egentligen människorna runt omkring dig?

Vad kan kräla fram?
Vem vet vad som kan kräla fram bara man skrapar litet på fasaden? Och under den till synes lugna ytan lurar gäddan i vassen.

En fingervisning om mord
Ett avhugget finger hittas i korvpaketet, en liten pojke kidnappas, ett nackskott på en parkeringsplats.

Fakta om boken:
Titel: En fingervisning om mord
Författare: Christina Gustavson
www.gustavson.se
www.joelsgarden.se

Uppläsare: Emil Rehnström
Antal sidor: 388
Förlag pocket: Joelsgården Förlag
Förlag ljudbok, e-bok: World Audio Publishing
ISBN: Pocket: 978-91-88013-03-3
Ljud: 978-91-88321-42-8
E-bok: 9789188321435

Kurt A Larsson: Konstapeln

– en annorlunda polisroman

En annorlunda polisroman
Jag har läst Kurt A Larsson: Konstapeln – en annorlunda polisroman. En bok  med ett annat tempo än dagens  polisromaner.

Nostalgisk resa
Boken förde mig i ett slag tillbaka i tiden. Den tidstypiska beskrivningen av 60-talet blev för mig starten på en nostalgisk resa.

Ett annat tempo
Jag kunde se bilden av en polisskonstapel, som i sakta mak och med händerna på ryggen, patrullerade gatorna, precis som jag föreställde mig att konstapel Björk gjorde i Astrid Lindgrens roman Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt. Det var ett helt annat tempo då jämfört med dagens hets, värderingar och problem var också annorlunda, åtminstone delvis.

Ett gottebord
Tänk bara att hitta ett ord som gottebord i en polisroman … jag trodde nästan att begreppet var bortglömt – och så plötligt såg jag ett sådant dukat inför mina ögon. Vit linneduk med alla möjliga sorters godis – allt från polkastänger till hemlagad kola och fin choklad. Kanske inte så speciellt nu, i lösgodisets tider, men då var det något överdådigt och mycket speciellt.

Polisiär miljö i småstad
Konstapeln är en annorlunda polisroman om en nyutexaminerad, tjugoårig polis i Kristianstad. Boken skildrar till en början den polisiära miljön som den såg ut från 1960-talet och framåt.

FN-polis i Cypern
I bokens andra del har huvudpersonen blivit några år äldre och befinner sig på Cypern i egenskap av FN-polis.

Självupplevda händelser
Boken bygger till stor del på självupplevda händelser. För mig som minns hur det var då, var det givande att läsa om huvudpersonen Viktor Hjelm och om hur det var att vara polis på den tiden.

Verkligen annorlunda
Texten är stor och boken lätt att läsa även för den med sämre syn. Det jag saknar är viss bearbetning, och redigering, men det förtog ändå inte känslan av att detta verkligen var en annorlunda polisroman, därtill med oväntade poäng.

Fakta om boken:
BoD  2017
ISBN 978-91-7699-640-9
Antal sidor: 295

Christina Gustavson

Trippelmord i Tranemo

Bra start på påsken
– ett författarporträtt

Stort författarporträtt i Ulricehamns tidning på skärtorsdagen – helt underbart! Även om tidningens rubrik ”Trippelmord i Tranemo” inte låter som någon särskilt bra start på påsken, åtminstone inte för offren.

Ta med böcker
Alltså … journalister i all ära… Jag hade med mina böcker i en prydlig svart axelremsväska (jag hade blivit tillsagd att ta med böcker, annars är det något jag undviker att släpa på) – men i artikeln står att jag kom med dem i en plastkasse …

Står ut med plastkassen
Men jag är så glad över artikeln att jag står ut med både plastkassen och andra småfel i artikeln.

Så här började det
Så här började det: En journalist ringde och ville komma hem till mig för en intervju. Mitt hem är mitt hem, så jag föreslog Glasets Hus i Limmared som mötesplats.

Man får väl lov att ångra sig?
På frågan om varför vi inte kunde ha intervjun hemma hos mig var jag ju tvungen att säga som det var, att jag hade tänkt flytta, men ångrat mig och befann mig i ett ouppackat flyttlass.

En trave böcker
Det visade sig att syftet med böckerna var att de ville trava upp dem på olika sätt och ha dem som front vid fotograferingen. Det var dessutom svinkallt ute och jag glömde ta av mig mössan …

Färskast och nyast
Allra färskast är deckaren Mördande lögner som kom ut i februari i år. Än så länge finns den som ljudbok men en pocketvariant kommer snart. Det är första delen i en ny serie där vi får följa huvudpersonen, men i övrigt är det meningen att alla delarna skall vara helt fristående.

Tranemo med omnejd
Böckerna i den nya serien, Brännpunkt Västergötland, utspelar sig huvudsakligen i Tranemo med omnejd, men till och från dyker även andra orter upp. Tanken är dock att hela serien skall utspela sig i Sverige.

Farfar var landsfiskal
Farfar var landsfiskal i Tranemo och farfarsfar länsman i Nitta, som ligger mellan Borås och Ulricehamn. Eftersom jag själv är rättspsykiater ligger det nära till hands att skriva om brott av olika slag, även om jag också skriver annat, fackböcker till exempel.

Christina Gustavson

Fakta om min senaste bok:
Författare
: Christina Gustavson
Titel: Mördande lögner
Format: Ljudbok
Förlag: Lind&Co
Uppläsare: Maria Lyckow
ISBN 9789177793175
Antal sidor: 311
Finns att köpa: Via internet

Blåeld, änglavingar och blodnäva

Owe (LO) Liljeberg: Blåeld, änglavingar och blodnäva

Blåeld, änglavingar och blodnäva är Owe (LO) Liljebergs första  kriminalroman. Den utspelar sig i småstadsidyllen Sala, känd bland annat för sin silvergruva och den rättspsykiatriska kliniken.

Titeln leder snarare till tankar på en bok om vilda örter, vilket är synd, eftersom berättelsen har sin poäng.
Boken skulle ha mått bra av att få ta en vända via en korrekturläsare, men är ändå lättläst och berättelsen flyter på bra.

Författaren har tidigare skrivit Tillmakaren Mårten, en skröna som utspelar sig runt 1500-talet och handlar om det anrika gruvsamhället runt Sala silvergruva.

Baksidestext:
Tidigt en söndagsmorgon, några veckor före midsommar, störs idyllen av en våldsam brand. Det som mångaq trodde var en olyckshändelse visade sig vara början till en av Salas större brottsliga händelser.

Kriminalkommissarien Gustav Frank som precis avslutat sin semester blir den som skall utreda fallet. Tillsammans med sitt team jobbar de i motvind då både politiska och polisiära krafter motarbetar dem. Någon vecka senare hittas en styckad kropp i Ekebydamm i centrala Sala och Gustav Frank anar ett samband mellan de båda fallen. Hela hans karriär står på spel när en prson anställd hos polisen kidnappas.

Kriminalkommissarie Gustav Frank står inför sitt livs svåraste beslut.

Christina Gustavson

Fakta om boken:
Ultima Ezperanza books
ISBN 978-91-88263-22-3
Antal sidor: 281

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Linkedin