Currently viewing the category: "Bokrecension"

Kurt A Larsson: Konstapeln

– en annorlunda polisroman

En annorlunda polisroman
Jag har läst Kurt A Larsson: Konstapeln – en annorlunda polisroman. En bok  med ett annat tempo än dagens  polisromaner.

Nostalgisk resa
Boken förde mig i ett slag tillbaka i tiden. Den tidstypiska beskrivningen av 60-talet blev för mig starten på en nostalgisk resa.

Ett annat tempo
Jag kunde se bilden av en polisskonstapel, som i sakta mak och med händerna på ryggen, patrullerade gatorna, precis som jag föreställde mig att konstapel Björk gjorde i Astrid Lindgrens roman Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt. Det var ett helt annat tempo då jämfört med dagens hets, värderingar och problem var också annorlunda, åtminstone delvis.

Ett gottebord
Tänk bara att hitta ett ord som gottebord i en polisroman … jag trodde nästan att begreppet var bortglömt – och så plötligt såg jag ett sådant dukat inför mina ögon. Vit linneduk med alla möjliga sorters godis – allt från polkastänger till hemlagad kola och fin choklad. Kanske inte så speciellt nu, i lösgodisets tider, men då var det något överdådigt och mycket speciellt.

Polisiär miljö i småstad
Konstapeln är en annorlunda polisroman om en nyutexaminerad, tjugoårig polis i Kristianstad. Boken skildrar till en början den polisiära miljön som den såg ut från 1960-talet och framåt.

FN-polis i Cypern
I bokens andra del har huvudpersonen blivit några år äldre och befinner sig på Cypern i egenskap av FN-polis.

Självupplevda händelser
Boken bygger till stor del på självupplevda händelser. För mig som minns hur det var då, var det givande att läsa om huvudpersonen Viktor Hjelm och om hur det var att vara polis på den tiden.

Verkligen annorlunda
Texten är stor och boken lätt att läsa även för den med sämre syn. Det jag saknar är viss bearbetning, och redigering, men det förtog ändå inte känslan av att detta verkligen var en annorlunda polisroman, därtill med oväntade poäng.

Fakta om boken:
BoD  2017
ISBN 978-91-7699-640-9
Antal sidor: 295

Christina Gustavson

Blåeld, änglavingar och blodnäva

Owe (LO) Liljeberg: Blåeld, änglavingar och blodnäva

Blåeld, änglavingar och blodnäva är Owe (LO) Liljebergs första  kriminalroman. Den utspelar sig i småstadsidyllen Sala, känd bland annat för sin silvergruva och den rättspsykiatriska kliniken.

Titeln leder snarare till tankar på en bok om vilda örter, vilket är synd, eftersom berättelsen har sin poäng.
Boken skulle ha mått bra av att få ta en vända via en korrekturläsare, men är ändå lättläst och berättelsen flyter på bra.

Författaren har tidigare skrivit Tillmakaren Mårten, en skröna som utspelar sig runt 1500-talet och handlar om det anrika gruvsamhället runt Sala silvergruva.

Baksidestext:
Tidigt en söndagsmorgon, några veckor före midsommar, störs idyllen av en våldsam brand. Det som mångaq trodde var en olyckshändelse visade sig vara början till en av Salas större brottsliga händelser.

Kriminalkommissarien Gustav Frank som precis avslutat sin semester blir den som skall utreda fallet. Tillsammans med sitt team jobbar de i motvind då både politiska och polisiära krafter motarbetar dem. Någon vecka senare hittas en styckad kropp i Ekebydamm i centrala Sala och Gustav Frank anar ett samband mellan de båda fallen. Hela hans karriär står på spel när en prson anställd hos polisen kidnappas.

Kriminalkommissarie Gustav Frank står inför sitt livs svåraste beslut.

Christina Gustavson

Fakta om boken:
Ultima Ezperanza books
ISBN 978-91-88263-22-3
Antal sidor: 281

Hjärngrepp

Karin Eberhardt Grönvall: Hjärngrepp

En verklighetsnära roman som väcker frågan om vad kärlek egentligen innebär, vilka uppoffringar som kan anses vara rimliga och för vem. Hur långt kan kärleken driva en person och vad kan en människa vara villig att betala för att få uppleva kärlek och leva i ett kärleksfullt förhållande.

Bokens beskrivning om en kvinnas vilkorslösa kärlek till en samvetslös man, som kanske inte är värd hennes kärlek, kryper innanför skinnet på läsaren, som naturligtvis redan tidigt märker vad som håller på att ske. Det är skrämmande att läsa om hur mannen i romanen med lätthet manipulerar kvinnan, tar ett järngrepp om hennes psyke och skickligt lotsar henne precis dit han vill.

Det tar år innan kvinnans beroende är så fullständigt villkorslöst att hon inte längre ser att det kan finnas andra vägar. När hennes ögon äntligen öppnas finner hon också en ny styrka inom sig, en styrka som gör det möjligt för henne att bryta upp ur ett destruktivt förhållande. Ger henne ork och kraft att stå på egna ben, att starta om och börja ett liv i frihet.

Den typ av män som vill ha järnkoll på sin partner beskrivs i boken Psykopaterna i din närhet. Karin Eberhardt Grönvalls bok Hjärngrepp ger en detaljbeskrivning av en av dessa personlighetstyper.

Fakta om boken:
Ariton förlag 2016
ISBN 978-91-87813-06-1
Antal sidor: 296

Christina Gustavson

Ramayana i bilder

Ett fantastiskt äventyr
För många är det indiska verket Ramayana en äventyrsberättelse som också talar om hängivenhet, att hjälpa sina vänner, att uppfylla sin plikt och att kämpa mot det onda.

Sugandha Iyer
Som ung inspirerades den indiska konstnärinnan Sugandha Iyer till att måla bilder som skildrade olika händelser i verket. Bilderna fotograferades och lämnades sedan till det etnografiska muséet i Basel. Dessa bilder har nu återskapats och en sammanfattning presenteras i svensk översättning och med förklarande text.

Historisk saga för vuxna
Boken är för vuxna, men lätthanterlig och påminner om en sagobok med text på ena sidan och en bild på den andra. Bilderna på apor och elefanter i mänsklig skepnad för även tankarna till fablernas värld. Texten i boken är inte för liten utan tydlig och lätt att läsa. Bilderna har tydliga linjer och figurerna, som visar människor i olika gestalter, har typiska indiska dräkter och är målade i klara färger.

Verkets bakgrund
Ramayana, som  betyder ”Historien om Rama”, består av många tusen verser som förmedlats i en muntlig tradition som tros ha sin upprinnelse omkring 200-talet f.Kr.

Oerhört älskad berättelse
Ett av Indiens absolut mest älskade epos är just Ramayana. Verket berättar historien om Rama, hur han växte upp, blev en krigare och utsattes för en komplott som ledde till att han landsförvisades. Berättelsen fortsätter med stor dramatik.

Även i dag
Förutom att Ramayana är en religiös skrift anses den vara ett litterärt mästerverk som därtill beskriver den moraliska grund på vilken mycket av den hinduiska traditionens etik vilar.

Förstå Indien bättre
För den som söker bakgrundskunskap till indiska värderingar finns det all anledning att läsa Ramayana. Rama har även i våra dagar använts som symbol för den hindunationalistiska rörelsen och det händer att människor läser in dagsaktuell politik i verkets verser, med de konsekvenser detta kan få.

Tilläggas kan att författarna även har givit ut ”Råttan som åt järn: indiska fabler”

Fakta om boken:
Bok: Ramayana i bilder
Författare: Sugandha Iyer och Yvonne Waern (svensk översättning)
Fabelfarmor förlag 2018
ISBN 978-91-983988-9-2
Antal sidor: 84

Det här hade jag inte trott

– inte vågat hoppas på …

… omdömen som inspirerar till fortsatt skrivande!

Alldeles särskilt som …
Det här hade jag inte trott. Alldeles särskilt som Jan-Eric #Boo har gett ut två egna #kriminaromaner och är på gång med sin tredje.

Kriminalinspektör
Som f.d. #kriminalinspektör vet Jan-Eric Boo vad han pratar om. Det blir väldigt påtagligt i hans egna böcker. Men … se vad han skriver till mig:

4 batonger
”En väldigt trevlig deckare i lite klassiskt upplägg som får mig att tänka på Agatha Christie och den engelska deckartraditionen. Jag tycker mycket om ditt språk och dina karaktärer. Bra uppläsare och hittills har du fångat atmsosfären på en mindre polisstation utmärkt. För övrigt en mycket bra berättelse. 4 batonger av 5 möjliga.”
Jan-Eric Boo, F.d kriminalinspektör vid länskrim Skåne

En annan lyssnare
En annan lyssnare skrev: ”Den här tyckte jag om. Jag vill ha mer!” Fantastiskt att någon annan vill läsa mer av det som just jag skriver.

Mördande lögner, baksidestext
En affärsman hittas brutalt mördad och stympad i sin vinkällare. Samma dag försvinner hans son.
Både hundpatruller och polishelikopter sätts in i sökandet. En filial till polisstationen i Borås har öppnat i Tranemo där polisassistenterna Tyra Zeder och Rasmus Lindberg påbörjat sin tjänstgöring.
Inom kort inträffar ytterligare två mord och poliserna gör allt för att lösa fallen, men intriger i polishuset gör inte deras jobb lättare.

Fakta om boken:
Författare: Christina Gustavson
Titel: Mördande lögner
Förlag: Lind&Co
Uppläsare: Maria Lyckow
ISBN 9789177793175
Antal sidor: 311
Finns att köpa: på internet

 

 

 

Det här skrev jag 2017

Produktiv?
Det verkar som om jag är väldigt produktiv och det är jag kanske också – även om jag tror att det mest ser så ut.

Fler manus samtidigt
Jag skriver ofta på fler manus samtidigt, en liten snutt här och en där. Rätt som det är blir ett manus nästan färdigt och då koncentrerar jag mig på bara det och skriver färdigt.

Alla på en gång
Mitt sätt att arbeta gör att jag ibland får fler manus färdiga nästan samtidigt även om de tagit olika lång tid att skriva.
Sedan kan det bli långa uppehåll under tiden när jag inte har något som färdigt.

Vid en tillbakablick ser jag att 2017 var ett produktivt år för mig.

Det här skrev jag 2017
Här följer en kort uppställning över det gångna årets färdiga titlar:

Mördande dofter
Deckare

Att få en spaning att se ut som en Nato-insats innebar att någon i mycket hög ställning höll i  trådarna.Vem låg bakom?

Jan hade flytt från Holland i tron att han skulle vara trygg hos sin morbror Joel i Sverige, men så blev det inte. Jagad med helikopter, hundpatruller …
Vart skulle han ta vägen?

Vad hade han gjort? Han var polis och hundförare, kämpade för rättvisan, månade om sin blinda syster, älskade familjen …

Hade Jan gjort samma val om han hade vetat vilka livsomvälvande konsekvenser det skulle få?

Pocket : ISBN 978-91-88013-09-5

Bättre än ingen
Roman för unga vuxna
Boken bygger på verkliga händelser

Senna kastas in i ett dramatiskt och skrämmande otäckt händelseförlopp. Hon hamnar i knipa på ett sätt som hon aldrig kunnat föreställa sig ens i sin vildaste fantasi och tvingas göra ett svårt val. Samtidigt blir hon svindlande förälskad.

Omtumlad och skakad kommer Senna slutligen underfund med sig själv och förstår klarare vad hon egentligen vill. Hon fattar sina beslut, vågar sedan stå för dem också och tar det slutliga steget ut i den vuxna kvinnans värld

Pocket: ISBN 978-91-88013-36-1

Ja, jag vill skriva
En liten skrivbok som aptitretare, beskrivning av hur man kan komma igång med att skriva, särskilt för den som aldrig skrivit tidigare.

Pocket: ISBN 978-91-88013-40-8
e-bok: ISBN 978-91-88013-42-2

Psykopaterna i din närhet
Hur gör man för att slippa fysisk och psykisk misshandel när man har en psykopat i sin närhet?

Ofta är de lömskt trevliga och charmiga, och de manipulerar andra som därmed inte tror på det man berättar, så hur ska man få hjälp?

Kan man ”bota” psykopater? Och vad skiljer en psykopat från en vanlig strulpelle?

Lidandet som psykopater orsakar är ofta stort och den drabbade känner sig ofta illa behandlad, förtryckt och blir kanske till och med allvarligt misshandlad. Det här är en bok om psykopaterna vi kan drabbas av i vår vardag och i värsta fall råka riktigt illa ut för. Det kan vara i kärleksrelationer, i familjen, i arbetslivet eller vid mer tillfälliga kontakter.

Boken innehåller många exempel ur verkliga livet, ur böcker och film, och vänder sig främst till dem som själva har drabbats, samt till deras vänner och anhöriga.
Christina Gustavson är medicine doktor, rättspsykiater och specialistläkare.

Pocket: ISBN 978-91-88013-39-2

Om någon du känner har ångest
Låste jag dörren? Slog jag av spisen? Tittar alla på mig? Jag får hjärtklappning!

Jag kvävs, jag måste fly! Men vad håller jag på med, är jag knäpp?

Den här boken vänder sig till dig som har problem med ångest, panikattacker, fobier eller tvångssyndrom. Den vänder sig även till anhöriga och vänner som ibland står handfallna när de så gärna vill hjälpa till.

Boken inleds med fallbeskrivningar som skildrar hur vardagliga situationer kan ställa till bekymmer eller upplevas som jobbiga.

Tvångshandlingar innebär till exempel att man har man behov av att göra eller undvika vissa saker för att känna sig lugn: räkna saker, tvätta sig noga eller inte gå på skarvar i gatubeläggningen. Det kan ta så mycket tid i anspråk att yrkesliv, vardagliga göromål och till och med nära relationer blir lidande.

Författaren beskriver olika problemområden på lättbegripligt och avdramatiserat men utförligt sätt och ger en bild av vad ångest, panik, fobier och tvångssyndrom är.
Här beskrivs  olika yttringar och symptom, vilken behandling man kan få och hur man som medmänniska hjälper den som drabbats. Ett utförligt register finns med.
Christina Gustavson är medicine doktor och specialistläkare.
Pocket: ISBN 978-91-88013-21-7

Om någon du känner har en depression
Depression är en av våra stora folksjukdomar. Man räknar med att omkring en tredjedel av alla har en depression någon gång under sitt liv.
Vem som helst kan drabbas, ung, gammal, frisk eller sjuk. Den som är utvilad efter semestern eller den som är trött och sliten av ett påfrestande arbete. Ofta finner man ingen förklarande orsak, utan depressionen bara kom. Bara en tredjedel av de som drabbas söker hjälp.

Symptomen kan vara svåra att känna igen. Här i boken ges en bild av hur en depression kan se ut för andra i den deprimerades omgivning. Om det går att upptäcka symptomen lite fortare, så kan fler söka läkare för diagnos och hjälp.

Boken visar också hur man som medmänniska hjälper den som drabbats, hur man kan förebygga depressioner och återfall i nya depressioner, samt hur man kan mildra förloppet. Boken vänder sig både till den som är eller har varit deprimerad och till alla vars anhörig, vän eller arbetskamrat drabbats av en depression.
Christina Gustavson är medicine doktor och specialistläkare.

Pocket: ISBN 978-91-88013-27-9

Christina Gustavson

 

 

Jan-Eric Boo:

Döden har sitt pris

 

 

Min recension:

Jan-Eric Boo: Döden har sitt pris. Ruc förlag 2017
ISBN 9789177391340
Antal sidor: 268

En polisroman som väcker frågan om vad ett liv egentligen är värt och för vem. Hur långt kan rädslan driva en person och vad kan en människa vara villig att betala för att få överleva.

Att läsa om polisens arbete, som det beskrivs av en verkligt initierad person, ger autentiska beskrivningar av finter och knep, med detaljer som få utomstående känner till eller har insyn i.

Autentiska dagboksanteckningar från en gisslan i ett fångläger på Balkan, ger berättelsen en extra valör, som känns särskilt aktuell genom att brottsutredningen i boken bland annat leder huvudpersonerna till Bosnien.

I Döden har sitt pris, den andra fristående delen i serien, får bokens huvudperson, kriminalinspektör Michael Lundell, ta sig an utredningar, som sätter hans eget liv i gungning.  På det privata planet håller hans äktenskap på att svalna och hans son, som är narkoman, råkar i trubbel. Mirka, den andra hälften i radarparet, har även hon problem. Den här gången har hon för snabbt flyttat ihop med en man som sedan misshandlar och utnyttjar henne för sin tvivelaktiga verksamhet.
Christina Gustavson

Ray Celestin, Yxmannen

Ray Celestin, Yxmannen
Kalla kulor förlag

Prisbelönt av svenska deckarakademin som årets bästa
översatta kriminalroman 2016.

Originalets titel: The Axeman’s Jazz
Svensk översättning: Hanna Williamsson
ISBN 978-91-88153-56-2
Antal sidor: 473


Jazzälskande seriemördare

Boken utspelar sig i New Orleans år 1919 och handlar om en jazzälskande seriemördare som med sina bestialiska mord skrämmer invånarna i staden.

Suggestiv miljö
Miljön är suggestiv med jazzklubbar, horkvarter och trånga gränder som då och då översvämmas. En brokig blandning invånare gör att spänningar och konflikter skapas mellan olika folkgrupper. Den spänningen flyter som ett dovt accord genom hela boken.

Bygger på verkliga händelser
Berättelsen bygger på de verkliga händelser då en seriemördare kallad Yxmannen mördade sex personer mellan 1918-1919 och några autentiska brev återges också i originalform i boken.

Bestialiska mord
Morden var bestialiska och satte skräck i hela staden. Tre personer utför oberoende av varandra egna utredningar och efterforskningar och man får följa dem parallellt.

Tre som utreder:
Luca, en före detta polis som just avtjänat ett längre straff, har av maffian fått i uppdrag att lösa mysteriet.
Den unga flickan Ida snubblar över ledtrådar i sitt arbete som sekreterare hos en privatdetektiv. Hon blir så nyfiken att hon inte kan låta bli att försöka lösa mysteriet på egen hand och bakom ryggen på sin chef.
Slutligen Michael, kriminalinspektör, som officiellt utreder fallet. Att det var han som några år tidigare anmälde sin dåvarande chef Luca och fick denne straffad bidrar till att öka spänningen när de nu båda letar efter samme gärningsman och stöter på varandra i sökandet.

Thriller med sorgsen underton
Forskningsarbetet är väl genomfört vilket bidrar till att göra miljöbeskrivningen trovärdig och läsupplevelsen helt speciell. En ovanlig thriller med en sorgsen underton av rasism, fattigdom, korrumption och orättvisor.

Om författaren
Författaren Ray Celestin är bosatt och verksam i London. Yxmannen är hans debutroman. Tidigare har han skrivit noveller och manus för film och tv.

Christina Gustavson, rättspsykiater, forskare, specialistläkare,  författare.
www.gustavson.se
https://www.facebook.com/joelsgardenforlagsgrupp/
https://www.facebook.com/christina.gustavson.58

Barn maktlösa i dysfunktionell familj

Inte lätt för barnen
Att växa upp i en #dysfunktionell #familj är inte lätt. Särskilt inte för barnen som inte förstår varför det blir som det blir. Barn som därtill är helt maktlösa och inte har någon möjlighet alls att påverka de vuxnas spel, utan bara måste orka leva i det och med det.

Barnets upplevelser
Jag har läst Klas Berggrens öppna beskrivning av barnets upplevelser och perspektiv i just en sådan dysfunktionell familj. Läsaren får ta del av en #borderlineproblematik ur barnets synvinkel.

Varför ingriper inte den andra föräldern?
Man undrar varför den ena föräldern inte ingriper om det är den andra som inte fungerar. Hur påverkar familjemedlemmarna omedvetet varandra?

Barns utsatthet i egen familj
Bitvis är det en så smärtsam läsning att man önskar att någon skulle rycka bort boken så att man slapp läsa vidare. Samtidigt vidgar den förståelsen för barns utsatthet i den egna familjen och i den miljö som borde vara tryggast av alla.

Hur hjälper man dessa barn?
Det som skett är förfärande – men vad gör andra, människor runt omkring, samhället – alla som inte ser, kanske inte vill se eller som vänder bort huvudet för att det är bekvämast att inte se? Hur hjälper man barn som lever under sådana villkor här och nu?

Vanligare än vi tror!
Att barn far illa är inte någon engångsföreteelse – det är vanligare än vi tror!
Christina Gustavson

Fakta om boken:
Titel: Träsk
Författare: Klas Berggren
ISBN: 978-91-637-5388-6

Skogens folk

Nu har jag läst en ny barnbok Skogens folk, som är den första delen i en serie om Tuva och Tuss.

Den handlar om att alla naturfolk i Tivedens djupa skogar i århundraden har lidit av kriget mellan tomtar och troll. Ett krig som startade för så länge sedan att ingen nu levande, varken, tomte eller troll, kunde minnas varför.

En dag föddes ett litet skruttigt tomtebarn. Hans mamma dog när han föddes och hans pappa hade dött i kriget mot trollen. Barnet, som såg mer ut som ett troll än en tomte, blev utsatt i skogen av de skrockfulla tomtarna.

En trollfamilj på vandring hittade, som de trodde, trollbarnet och tog med sig det hem. De hade ett eget barn som de döpt till Tuva, hittebarnet fick heta Tuss.

När barnen var tolv år uppdagades det att Tuss inte var ett troll utan en tomte. Han fick av Näcken veta att han var den utvalde, som hade kommit till världen för att stoppa kriget mellan tomtarna och trollen. För att ha en chans att göra det fick han och Tuva, som första uppdrag, att gå till Tivedsskogens fria folk och få gåvor som skulle hjälpa dem i nästa steg i planen på att stoppa kriget.
Christina Gustavson

Fakta:
Titel: Skogens folk
Författare: Ulla Adamsson
Ålder: 5-8 år
Antal sidor: 148
Serie: Sagan om Tuva och Tuss, del 1 av 3
ISBN: 978-91-88013-50-7
Förlag: Joelsgården Förlag

Boken släpps den 2 september 2017

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Linkedin