Currently viewing the category: "Bokrecension"

Det här skrev jag 2017

Produktiv?
Det verkar som om jag är väldigt produktiv och det är jag kanske också – även om jag tror att det mest ser så ut.

Fler manus samtidigt
Jag skriver ofta på fler manus samtidigt, en liten snutt här och en där. Rätt som det är blir ett manus nästan färdigt och då koncentrerar jag mig på bara det och skriver färdigt.

Alla på en gång
Mitt sätt att arbeta gör att jag ibland får fler manus färdiga nästan samtidigt även om de tagit olika lång tid att skriva.
Sedan kan det bli långa uppehåll under tiden när jag inte har något som färdigt.

Vid en tillbakablick ser jag att 2017 var ett produktivt år för mig.

Det här skrev jag 2017
Här följer en kort uppställning över det gångna årets färdiga titlar:

Mördande dofter
Deckare

Att få en spaning att se ut som en Nato-insats innebar att någon i mycket hög ställning höll i  trådarna.Vem låg bakom?

Jan hade flytt från Holland i tron att han skulle vara trygg hos sin morbror Joel i Sverige, men så blev det inte. Jagad med helikopter, hundpatruller …
Vart skulle han ta vägen?

Vad hade han gjort? Han var polis och hundförare, kämpade för rättvisan, månade om sin blinda syster, älskade familjen …

Hade Jan gjort samma val om han hade vetat vilka livsomvälvande konsekvenser det skulle få?

Pocket : ISBN 978-91-88013-09-5

Bättre än ingen
Roman för unga vuxna
Boken bygger på verkliga händelser

Senna kastas in i ett dramatiskt och skrämmande otäckt händelseförlopp. Hon hamnar i knipa på ett sätt som hon aldrig kunnat föreställa sig ens i sin vildaste fantasi och tvingas göra ett svårt val. Samtidigt blir hon svindlande förälskad.

Omtumlad och skakad kommer Senna slutligen underfund med sig själv och förstår klarare vad hon egentligen vill. Hon fattar sina beslut, vågar sedan stå för dem också och tar det slutliga steget ut i den vuxna kvinnans värld

Pocket: ISBN 978-91-88013-36-1

Ja, jag vill skriva
En liten skrivbok som aptitretare, beskrivning av hur man kan komma igång med att skriva, särskilt för den som aldrig skrivit tidigare.

Pocket: ISBN 978-91-88013-40-8
e-bok: ISBN 978-91-88013-42-2

Psykopaterna i din närhet
Hur gör man för att slippa fysisk och psykisk misshandel när man har en psykopat i sin närhet?

Ofta är de lömskt trevliga och charmiga, och de manipulerar andra som därmed inte tror på det man berättar, så hur ska man få hjälp?

Kan man ”bota” psykopater? Och vad skiljer en psykopat från en vanlig strulpelle?

Lidandet som psykopater orsakar är ofta stort och den drabbade känner sig ofta illa behandlad, förtryckt och blir kanske till och med allvarligt misshandlad. Det här är en bok om psykopaterna vi kan drabbas av i vår vardag och i värsta fall råka riktigt illa ut för. Det kan vara i kärleksrelationer, i familjen, i arbetslivet eller vid mer tillfälliga kontakter.

Boken innehåller många exempel ur verkliga livet, ur böcker och film, och vänder sig främst till dem som själva har drabbats, samt till deras vänner och anhöriga.
Christina Gustavson är medicine doktor, rättspsykiater och specialistläkare.

Pocket: ISBN 978-91-88013-39-2

Om någon du känner har ångest
Låste jag dörren? Slog jag av spisen? Tittar alla på mig? Jag får hjärtklappning!

Jag kvävs, jag måste fly! Men vad håller jag på med, är jag knäpp?

Den här boken vänder sig till dig som har problem med ångest, panikattacker, fobier eller tvångssyndrom. Den vänder sig även till anhöriga och vänner som ibland står handfallna när de så gärna vill hjälpa till.

Boken inleds med fallbeskrivningar som skildrar hur vardagliga situationer kan ställa till bekymmer eller upplevas som jobbiga.

Tvångshandlingar innebär till exempel att man har man behov av att göra eller undvika vissa saker för att känna sig lugn: räkna saker, tvätta sig noga eller inte gå på skarvar i gatubeläggningen. Det kan ta så mycket tid i anspråk att yrkesliv, vardagliga göromål och till och med nära relationer blir lidande.

Författaren beskriver olika problemområden på lättbegripligt och avdramatiserat men utförligt sätt och ger en bild av vad ångest, panik, fobier och tvångssyndrom är.
Här beskrivs  olika yttringar och symptom, vilken behandling man kan få och hur man som medmänniska hjälper den som drabbats. Ett utförligt register finns med.
Christina Gustavson är medicine doktor och specialistläkare.
Pocket: ISBN 978-91-88013-21-7

Om någon du känner har en depression
Depression är en av våra stora folksjukdomar. Man räknar med att omkring en tredjedel av alla har en depression någon gång under sitt liv.
Vem som helst kan drabbas, ung, gammal, frisk eller sjuk. Den som är utvilad efter semestern eller den som är trött och sliten av ett påfrestande arbete. Ofta finner man ingen förklarande orsak, utan depressionen bara kom. Bara en tredjedel av de som drabbas söker hjälp.

Symptomen kan vara svåra att känna igen. Här i boken ges en bild av hur en depression kan se ut för andra i den deprimerades omgivning. Om det går att upptäcka symptomen lite fortare, så kan fler söka läkare för diagnos och hjälp.

Boken visar också hur man som medmänniska hjälper den som drabbats, hur man kan förebygga depressioner och återfall i nya depressioner, samt hur man kan mildra förloppet. Boken vänder sig både till den som är eller har varit deprimerad och till alla vars anhörig, vän eller arbetskamrat drabbats av en depression.
Christina Gustavson är medicine doktor och specialistläkare.

Pocket: ISBN 978-91-88013-27-9

Christina Gustavson

 

 

Jan-Eric Boo:

Döden har sitt pris

 

 

Min recension:

Jan-Eric Boo: Döden har sitt pris. Ruc förlag 2017
ISBN 9789177391340
Antal sidor: 268

En polisroman som väcker frågan om vad ett liv egentligen är värt och för vem. Hur långt kan rädslan driva en person och vad kan en människa vara villig att betala för att få överleva.

Att läsa om polisens arbete, som det beskrivs av en verkligt initierad person, ger autentiska beskrivningar av finter och knep, med detaljer som få utomstående känner till eller har insyn i.

Autentiska dagboksanteckningar från en gisslan i ett fångläger på Balkan, ger berättelsen en extra valör, som känns särskilt aktuell genom att brottsutredningen i boken bland annat leder huvudpersonerna till Bosnien.

I Döden har sitt pris, den andra fristående delen i serien, får bokens huvudperson, kriminalinspektör Michael Lundell, ta sig an utredningar, som sätter hans eget liv i gungning.  På det privata planet håller hans äktenskap på att svalna och hans son, som är narkoman, råkar i trubbel. Mirka, den andra hälften i radarparet, har även hon problem. Den här gången har hon för snabbt flyttat ihop med en man som sedan misshandlar och utnyttjar henne för sin tvivelaktiga verksamhet.
Christina Gustavson

Ray Celestin, Yxmannen

Ray Celestin, Yxmannen
Kalla kulor förlag

Prisbelönt av svenska deckarakademin som årets bästa
översatta kriminalroman 2016.

Originalets titel: The Axeman’s Jazz
Svensk översättning: Hanna Williamsson
ISBN 978-91-88153-56-2
Antal sidor: 473


Jazzälskande seriemördare

Boken utspelar sig i New Orleans år 1919 och handlar om en jazzälskande seriemördare som med sina bestialiska mord skrämmer invånarna i staden.

Suggestiv miljö
Miljön är suggestiv med jazzklubbar, horkvarter och trånga gränder som då och då översvämmas. En brokig blandning invånare gör att spänningar och konflikter skapas mellan olika folkgrupper. Den spänningen flyter som ett dovt accord genom hela boken.

Bygger på verkliga händelser
Berättelsen bygger på de verkliga händelser då en seriemördare kallad Yxmannen mördade sex personer mellan 1918-1919 och några autentiska brev återges också i originalform i boken.

Bestialiska mord
Morden var bestialiska och satte skräck i hela staden. Tre personer utför oberoende av varandra egna utredningar och efterforskningar och man får följa dem parallellt.

Tre som utreder:
Luca, en före detta polis som just avtjänat ett längre straff, har av maffian fått i uppdrag att lösa mysteriet.
Den unga flickan Ida snubblar över ledtrådar i sitt arbete som sekreterare hos en privatdetektiv. Hon blir så nyfiken att hon inte kan låta bli att försöka lösa mysteriet på egen hand och bakom ryggen på sin chef.
Slutligen Michael, kriminalinspektör, som officiellt utreder fallet. Att det var han som några år tidigare anmälde sin dåvarande chef Luca och fick denne straffad bidrar till att öka spänningen när de nu båda letar efter samme gärningsman och stöter på varandra i sökandet.

Thriller med sorgsen underton
Forskningsarbetet är väl genomfört vilket bidrar till att göra miljöbeskrivningen trovärdig och läsupplevelsen helt speciell. En ovanlig thriller med en sorgsen underton av rasism, fattigdom, korrumption och orättvisor.

Om författaren
Författaren Ray Celestin är bosatt och verksam i London. Yxmannen är hans debutroman. Tidigare har han skrivit noveller och manus för film och tv.

Christina Gustavson, rättspsykiater, forskare, specialistläkare,  författare.
www.gustavson.se
https://www.facebook.com/joelsgardenforlagsgrupp/
https://www.facebook.com/christina.gustavson.58

Barn maktlösa i dysfunktionell familj

Inte lätt för barnen
Att växa upp i en #dysfunktionell #familj är inte lätt. Särskilt inte för barnen som inte förstår varför det blir som det blir. Barn som därtill är helt maktlösa och inte har någon möjlighet alls att påverka de vuxnas spel, utan bara måste orka leva i det och med det.

Barnets upplevelser
Jag har läst Klas Berggrens öppna beskrivning av barnets upplevelser och perspektiv i just en sådan dysfunktionell familj. Läsaren får ta del av en #borderlineproblematik ur barnets synvinkel.

Varför ingriper inte den andra föräldern?
Man undrar varför den ena föräldern inte ingriper om det är den andra som inte fungerar. Hur påverkar familjemedlemmarna omedvetet varandra?

Barns utsatthet i egen familj
Bitvis är det en så smärtsam läsning att man önskar att någon skulle rycka bort boken så att man slapp läsa vidare. Samtidigt vidgar den förståelsen för barns utsatthet i den egna familjen och i den miljö som borde vara tryggast av alla.

Hur hjälper man dessa barn?
Det som skett är förfärande – men vad gör andra, människor runt omkring, samhället – alla som inte ser, kanske inte vill se eller som vänder bort huvudet för att det är bekvämast att inte se? Hur hjälper man barn som lever under sådana villkor här och nu?

Vanligare än vi tror!
Att barn far illa är inte någon engångsföreteelse – det är vanligare än vi tror!
Christina Gustavson

Fakta om boken:
Titel: Träsk
Författare: Klas Berggren
ISBN: 978-91-637-5388-6

Skogens folk

Nu har jag läst en ny barnbok Skogens folk, som är den första delen i en serie om Tuva och Tuss.

Den handlar om att alla naturfolk i Tivedens djupa skogar i århundraden har lidit av kriget mellan tomtar och troll. Ett krig som startade för så länge sedan att ingen nu levande, varken, tomte eller troll, kunde minnas varför.

En dag föddes ett litet skruttigt tomtebarn. Hans mamma dog när han föddes och hans pappa hade dött i kriget mot trollen. Barnet, som såg mer ut som ett troll än en tomte, blev utsatt i skogen av de skrockfulla tomtarna.

En trollfamilj på vandring hittade, som de trodde, trollbarnet och tog med sig det hem. De hade ett eget barn som de döpt till Tuva, hittebarnet fick heta Tuss.

När barnen var tolv år uppdagades det att Tuss inte var ett troll utan en tomte. Han fick av Näcken veta att han var den utvalde, som hade kommit till världen för att stoppa kriget mellan tomtarna och trollen. För att ha en chans att göra det fick han och Tuva, som första uppdrag, att gå till Tivedsskogens fria folk och få gåvor som skulle hjälpa dem i nästa steg i planen på att stoppa kriget.
Christina Gustavson

Fakta:
Titel: Skogens folk
Författare: Ulla Adamsson
Ålder: 5-8 år
Antal sidor: 148
Serie: Sagan om Tuva och Tuss, del 1 av 3
ISBN: 978-91-88013-50-7
Förlag: Joelsgården Förlag

Boken släpps den 2 september 2017

Ett slut, en början

Förverkliga en dröm
Jag blir så glad när jag ser att någon förverkligat sin dröm och skrivit en bok. Och jag vet vilken glädje det innebär att få hålla sin egen bok i handen och alldeles särskilt så när det är den första. Nu har jag precis läst debuntanten Anna Karlssons bok Ett slut, en början.

Fyra öden och en pyroman
I boken vävs fyra kvinnors öden samman och dramatiken ökar genom att en pyroman härjar i det lilla sömniga samhället.

Sjukvård
Miljön med sjukvård på den svenska landsbygden är lätt för många att känna igen sig i och ger en trivsam bakgrund där läsaren lätt kan känna igen sig.

Början på något nytt
Boken handlar om att livet söker nya vägar och tar olika vändningar, men oavsett vad som än händer blir förändringen alltid, på gott och ont, upptakten till något nytt.

Christina Gustavson

Boken finns att köpa via internet.

Fakta:
Titel: Ett slut, en början
Författare: Anna Karlssson
ISBN 978-91-7765-014-0

En underbar dag

Ny novell
Jag har just läst en ny novell En underbar dag av Ulla Adamsson som även skrivit den nyutkomna boken Häxeld och nu arbetar med en barnbok, Sagan om Tuva och Tuss.

Få göra ingenting
Karin hade äntligen fått en hel dag för sig själv utan tider att passa, mat att laga, ungar att serva och make att konversera. Hon hade bestämt sig för att gör precis ingenting, inte ens klä på sig. Bara slöa framför tv:n, lyssna på en bok, äta skräpmat och bara mysa.

En överraskning
Men livet har en tendens att överraska och det blir inte alltid som man har tänkt sig. Men varför bli besviken om dagen blir så mycket bättre än man tänkt sig?

Fakta:
Titel: En underbar dag
Författare: Ulla Adamsson
ISBN 978-91-88013-51-4
Format: e-novell
Antal sidor: 11
Förlag: Joelsgården Förlag 2017

E-novellen finns att köpa via internet.

Enligt önskemål

En läsare har efterfrågat den recension jag skrev i oktober 2015 betr. Fredrik Backmans roman: Britt-Marie var här.

Jag lägger därför in min recension här igen enligt önskemål – håll tillgodo:

En person som alltid blivit hunsad och alltid fått stå i skuggan av andra kan omedvetet bygga upp för andra obegripliga skyddsmurar för att stå ut, för att inte bli galen, för att orka leva vidare. De försvarande murarna kan, trots att de troligen är omedvetna, bli lika viktiga som livet självt, det upplever åtminstone den som byggt dem.

Andra kanske tolkar försvaren som passiv aggressivitet och den som räddar sitt liv bakom dem kallas för ältande gnällkärring. Försvaren tecknas som karikatyrer.

När Britt-Marie efter fyrtio års äktenskap upptäcker att maken varit otrogen söker hon arbete mest för att någon skall veta att hon finns och lägga märke till om hon dör. Hon flyr till en by vid en väg och tar hela sitt murverk med sig, för hon vet inget annat sätt att leva.

Byn som saknar allt utom en pizzeria, eller snarare några fotbollsälskande barn i den byn, slår hål i försvarsverket och bit för bit får man ana sidor av Britt-Marie som ingen visste att hon hade, inte ens hon själv.

Britt-Marie är inte osynlig längre. Hon har i högsta grad blivit synlig. Britt-Marie var här är en bok om fördomar, kulturkrockar och kärlek. Det är en tankeväckande och varm bok om en kvinna som väntat i hela sitt liv på att livet skall börja. Boken är inte sentimental, ingen snyfthistoria. Den är målad i grova ibland nästan fula penseldrag – men här och var anar man en försiktig grönska i skarvarna, en grönska som berör.
Christina Gustavson

Recensionen publicerades första gången 151026. men verkar ha ramlat bort.

Har du sett
herr Kantarell?


Ny novell

Jag har just läst en ny novell Har du sett herr Kantarell?, av Titti Nilsson. Detta är den första novellen i serien Pensionat vita duvan.

Vardagsmys
Berättelsen handlar om några vänner som känner varandra väl. De brukar träffas regelbundet  och dryftar allehanda företeelser i livet.

Samspel mellan goda vänner
Man kan tro att vänner som känt varandra sedan lång tid förstår varandra utan så många ord. Ändå kan missförstånd smyga sig in.

Göteborgshumor
Novellen låter vännernas samspel växa fram mellan raderna där även göteborgshumorn och en tax får komma med på ett hörn.

Fakta:
Titel: Har du sett herr Kantarell?
Serie: Pensionat vita duvan, del 1
Författare: Titti Nilsson
ISBN 978-91-88013-45-3
Format: e-novell
Antal sidor: 11
Förlag: Joelsgården Förlag 2017

E-novellen finns att köpa via internet.

En liten godbit

Nu har jag läst ”Steg för steg till ett perfekt manus” av Sissel Myrup, och jag tyckte att det var en riktig liten godbit.

Sticker ut
Bland alla böcker om att skriva sticker den här ut. Först för att den är liten och behändig, en aning mindre än en vanlig pocket, men främst för innehållet och det trevliga upplägget.

Konkreta tips
Här hittar man konkreta tips på vad man bör tänka på och vad man kanske skall undvika. Dessutom får den blivande författaren klok information som man verkligen kan ha nytta av för att boken skall bli så bra som man önskar.

Hur och varför
Författaren strukturerar upp sina egna erfarenheter och beskriver klart och logiskt hur man skall gå tillväga för att redigera sitt manus. Här finns också tankar och synpunkter kring varför man måste lägga ner arbete på redigeringen.

Hjälp och vägledning
Boken innehåller naturligtvis inte allt, det vore omöjligt i det formatet, men tillräckligt mycket för att den som skrivit ett manuskript skall få hjälp och god vägledning för att kunna påbörja sitt redigeringsarbete och sedan slutföra det.
Christina Gustavson

Fakta:
Titel: Steg för steg till ett perfekt manus
Författare: Sissel Myrup
ISBN 978-91-639-3445-2
Förlag: Whip Media 2017
Antal sidor: 70

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Linkedin