Currently viewing the category: "Bokrecension"

Att möta en fjäril

Ny novell
Jag har just läst en ny novell En berättelse från ovan, av Anni My Svensson.

Vad händer när hjärtat slutar slå?
Berättelsen handlar om vad som händer med oss människor när hjärtat slutar slå, när vi dör. Kanske är det något vi inte kan föreställa oss. Kanske om att möta en fjäril.

Reflekterar inte
Novellen handlar om en medelålders kvinna som lever sitt liv i hög fart och så effektivt som möjligt. Utan att reflektera över vad som egentligen är viktigt eller vad hon egentligen vill.

För sent att uppfylla drömmar
Hon drabbas oväntat av sjukdom och därefter blir ingenting som förut. Det visar sig vara för sent att uppfylla alla de där drömmarna hon bar på. I alla fall på det sätt hon tänkt sig.

Våga innan det är för sent
En berättelse om att våga följa sina drömmar innan det är för sent. Och om tro, hopp och att döden kanske är något annat än vad vi kunnat tro eller vågat hoppas på.

Finns en annan dimension?
En berättelse om en plats vi inte kan se. Tänk om det finns en annan dimension där vi återser människor vi saknat, men kanske på ett annat sätt, i en annan form? Det vi inte kan se, kanske ändå finns. Tänk om …

Människor som har förlorat någon
Författaren har inspirerats av både egna, verkliga upplevelser och av andra människors berättelser. Människor som förlorat någon närstående. Och som mött en fjäril …

Fakta:
Titel: En berättelse från ovan
Författare: Anni My Svensson
ISBN 978-91-88013-41-5
Format: e-novell
Antal sidor: 11
Förlag: Joelsgården Förlag 2017

E-novellen finns att köpa via internet.

Anna Karolina: Står dig ingen åter

Jag har läst Står dig ingen åter av Anna Karolina, Norstedts 2015.
ISBN 978-91-1-306983-8

Äckelfaktor
Boken inleds med en kraftig äckelfaktor som fångar läsaren och håller intresset kvar. I bakgrundsberättelsen möter vi två kvinnor som hamnar i klämma på olika sätt men i grunden beroende på att de har trassliga kärleksrelationer.

”Kannibaldrog”
En av dem är bokens och seriens huvudperson Amanda, en ung och ambitiös polis. Hon utreder några mystiska mord där gärningsmannen tros vara offer för den livsfarliga drogen MDPV, ”kannibaldrogen.”

Eget barn kidnappas
Att komma åt den maffialedare som distribuerar drogen får högsta prioritet. Amanda nästlar sig försluget in i maffialedarens närmaste krets med stor risk att bli avslöjad. Att hennes eget barn kidnappas gör det svårare för henne att hålla huvudet klart och nerverna i styr.

Sympati för kriminell
Anna Karolinas språk är korthugget och ger en känsla av fart och snabbhet. I övrigt är texten något slarvig och innehåller en del slang även om det passar in i bokens historia och miljö. Med små medel lyckas hon få läsaren att känna sympati för en gravt kriminell man som därtill tros vara polismördare.

En krok
Står dig ingen åter” är råare än hennes första thriller, ”Stöld av babian”, och även om den är spännande saknar den till viss del den första bokens charm. Knorren på slutet har här ersatts med en krok som får läsaren att vilja veta vad som händer i nästa bok.
Christina Gustavson, rättspsykiater, forskare, författare.

Lär alla barn läsa

Vill du lära någon läsa?
Uppmärksamhet i pressen kring boken #Lär alla barn läsa – vill du lära någon läsa? av AK M Moback.

Artikel om läskunskap
I artikeln beskrivs att #läskunskapen påverkar alla skolämnen och även barnens #självkänsla.

                                         En bra grund
Om en bra grund för förmågan att läsa inte läggs redan i förskolan kan det få konsekvenser för barnen ända upp i gymnasiet. En av konsekvenserna är att barnen blir oroliga, inte hänger med och inte tycker att skolan är kul. En annan konsekvens blir att #gymnasieelever inte kan läsa på en nivå som förväntas av dem.

I barnens omgivning

Föräldrar och andra i barnens omgivning kan göra mycket för att hjälpa barnen om man har mer kunskap om vad som är normalt i barns utveckling, så att man inte kräver varken för mycket eller för litet av barnen.

Råd och tips
Lär alla barn läsa
– en viktig bok med råd och tips om hur vuxna kan hjälpa barn, egna barn eller andras, eller rent av vuxna!

Lång erfarenhet
Ann-Kristin M Moback har en fil.kand i #specialpedagogik och många års praktisk erfarenhet av att hjälpa ba
rn lära sig läsa. Hon har också forskat på området tal-, läs- och #skrivsvårigheter.

Recension: Flickor med Aspergers syndrom

Förordet
Eftersom jag skrivit förordet till boken blev jag glad över att den fick en sådan fin recension!

Recension: Flickor med Aspergers syndrom:
”Boken är en fin introduktion om autism och Aspergers syndrom för personal inom skola och omsorg och för andra som möter eller är nyfikna på människor med neuropsykiatriska diagnoser. Jag uppskattar att boken ger utrymme för personliga texter från kvinnor med autismtillstånd vid sidan av mer vetenskaplig information.”
Daniel Ahlstedt, leg psykolog, specialist i klinisk psykologi, leg psykoterapeut, handledare och lärare i psykoterapi, verksam vid Borås Psykoterapiinstitut

Bäst av allt
Bäst av allt är att jag tror att många kan ha hjälp och nytta av boken. Det gör att den känns meningsfull.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 103Christina Gustavson:

Om någon du känner har ångest

Tog med kompisar
Mina då tonåriga barn tog med kamrater hem. Vid något tillfälle berättade de att kompisen ifråga hade ångest.

Om någon du känner har ångestChristina Gustavson 102
Vi började prata och genom samtalen hemma vid köksbordet insåg jag att problemen med ångest verkade vara både svårare och mer omfattande än jag trott förut. Jag ville så gärna hjälpa, men hur?

Folksjukdom
När jag läste på för att forska i ämnet såg jag att #ångest, #fobier, #panikattacker och #tvångstankar ingick i den typ av olika #psykiska problem som hör till våra stora #folksjukdomar och orsakar stort lidande, som ofta drabbar de #unga. Många lider i det tysta.

Tankar på en bokChristina Gustavson 96
Så kom tankarna kring att skriva en bok om olika problemområden och ge en bild av vad ångest, panik, fobier och tvångssyndrom är. Jag ville berätta om olika yttringar och symptom, vilken behandling man kan få och hur man som medmänniska kan försöka hjälpa den som drabbats.
Så kom boken: Om någon du känner har ångest till.

Mänskliga ödenChristina Gustavson 97
För att inte bara göra en stel beskrivning av problemen inledde jag boken med verkliga fallbeskrivningar som skildrar hur vardagliga situationer kan ställa till bekymmer eller upplevas som jobbiga. Jag är tacksam mot alla dem som lät mig intervjua och använda deras livsberättelser i min bok!

Alla i din närhet
Jag tänkte att boken inte bara skulle vända sig till den som drabbats, utan kanske i minst lika hög grad till människorna runt omkring – till kompisar, familj, lärare och medmänniskor. Syftet var att  informera utförligt men ändå lättfattligt om symptom och förlopp, för att avdramatisera och öka andras förståelse.

Christina Gustavson 164Andra kan hjälpa
Min tanke var att ge den som möter den typen av besvär, hos sig själv eller andra, en uppfattning om vad det rör sig om. Och att ge förslag på vad både den drabbade och andra runt omkring kan göra för att försöka lindra och hjälpa, för att inte behöva stå handfallna fast de så gärna vill hjälpa till.

Många känner igenChristina Gustavson 102
Många känner säkert igen tankar som:
Låste jag dörren? Slog jag av spisen?
Tittar alla på mig?
Jag får hjärtklappning!
Jag kvävs – jag måste fly!
Men – vad håller jag på med?

Christina Gustavson 175Tvång
Tvångshandlingar innebär till exempel att man har man behov av att göra eller undvika vissa saker för att känna sig lugn: räkna saker, tvätta sig noga eller inte gå på skarvar i gatubeläggningen.

Så mycket tid och lidande
Det kan ta så mycket tid i anspråk att yrkesliv, vardagliga göromål och till och med nära relationer kan bli lidande.

Kommer i fler formatChristina Gustavson 103
Om någon du känner har ångest är utgiven på #Joelsgården Förlag. Den omarbetade och uppdaterade upplagan kommer ut i handeln omkring 10 januari i år. Den kan beställas via internet (t.ex Adlibris), köpas i bokhandeln eller lånas på bibliotek. Inom kort kommer den även som e-bok.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 316Nu har jag läst:

Robert Karjel: Efter monsunen
ISBN:
9789198182057
Förlag: Partners in Stories 2016

Tre trådar i en fläta
Under en otillåten skjutövning anordnad av MovCon-enheten dödas en svensk löjtnant av ett skott. Från Sverige skickas en SÄPO-agent, Ernst Grip, för att utreda fallet. En somalier är redan fängslad och alla verkar bara vilja ha en officiell bekräftelse för att fallet skall kunna läggas åt sidan. Vittnesmålen är väl tillrättalagda och Grip fattar ovälkomna misstankar. Han påbörjar en egen utredning som leder honom för nära ett nätverk som utnyttjar den svenska armén för illegala pengatransporter.

Samtidigt har en svensk barnfamilj kidnappats av pirater i Adenviken. Den generella inställningen att aldrig ge efter i gisslansituationer försätter familjen i än större livsfara och Ernst Grip, som redan befinner sig i området, kopplas in.

Före avresan till Djibouti hade Ernst Grip deltagit i en räd mot misstänkta terrorister i en Stockholmsförort. Inga terrorister påträffades dock och spåren verkade sluta där.

Brännpunkt
Dessa tre trådar flätar Robert Karjel elegant samman till en spännande intrig. I gränsområdet mellan Somalien, Etiopien och Eritrea där samtidigt Adenviken och Röda havet möts precis utanför Jemen blir Djibouti den brännpunkt där denna thriller utspelar sig. Han låter på ett mästerligt sätt Grip använda sin intelligens och förmåga att med eftertanke iaktta personer och se samband snarare än att använda knytnävarna. Även om Grip tänjer på ett antal gränser i Efter monsunen är det ingen tvekan om att han vill att sanningen och rättvisa skall segra.

Insikt och klarsyn
Robert Karjel har en bakgrund som gör att han trovärdigt och med säker hand kan teckna ett drama som detta. Därtill berättar han med djup insikt och en klarsyn som jag, som rättspsykiater, kan uppskatta. Med gedigen berättarkonst och utan tröttsamma transportsträckor lockar han läsaren så lätt och ledigt genom handlingen att varje mening verkar självklar. Han har därtill en stil och ett språk som griper tag och får mig att smälta och gör läsningen till en ljuvligt fängslande upplevelse trots det sorgset tragiska temat.

Femte boken
Efter monsunen är Robert Karjels femte bok, men den första jag kom att  läsa. Det blir inte den sista, den här läsupplevelsen vill jag inte vara utan – jag har redan beställt samtliga hans andra böcker!

Robert Karjel är civilingenjör i teknisk fysik samt även helikopterpilot och överstelöjtnant i svenska flygvapnet. Han är den ende svenske pilot som även utbildats vid amerikanska marinkåren och flugit deras attackhelikoptrar.

Christina Gustavson, forskare, rättspsykiater, författare

Christina Gustavson 279Fantasy – en intervju

Nyfiken på fantasy
Kanske är jag extra nyfiken på #fantasy eftersom det är en genre jag inte brukar läsa. Därför var det extra spännande att få intervjua en författare som skriver just fantasy.

Här kommer min intervju med Eva #Holmquist:Christina Gustavson 280
Först om dina böcker:
Varför har du valt att skriva fantasy?
Jag har alltid älskat att läsa fantasy och science fiction. Därför var det ett rätt naturligt val. Dessutom gillar jag att jag kan hålla upp en förvrängd spegel över den vanliga världen och få både mig själv, men också läsaren att se nya saker.

Vilket ”budskap” tycker du är viktigast att få fram i det du skriver, oavsett novell eller bok?
Olika böcker och noveller har lite olika budskap, men det som alltid finns med är allas lika värde och vikten av att samarbeta för att lösa problem som vi stöter på.

Vilket är budskapet i din nya bok som kommer ut 1:a maj?
#Diligentiatrilogin handlar övergripande om svårigheten att förändra vad du tror på, men de olika böckerna har lite olika teman.
Första boken handlar mycket om konflikten mellan vad du vill och vad din omgivning vill. Till vilken grad måste vi anpassa oss för att kunna leva tillsammans och när måste du sätta stopp och lita på ditt eget omdöme.
Andra boken fokuserar mycket på svårigheten med att förändra vad du tror på och hur olika människor hanterar förändring.
Tredje boken som kommer nu i maj fokuserar på att du måste satsa och våga lita på att de runt dig hjälper dig när det behövs om förändring ska vara möjligt.

Christina Gustavson 278På vilket sätt berör just det temat dig?
Jag upplever att de ”glasögon” vi alla har på oss styr hur vi ser på världen. Det intresserar mig hur vi trots diametralt olika synsätt ändå kan hitta sätt att nå varandra och förbättra en situation. Det är något som är väldigt relevant i vår vardag där vi ofta fastnar i olikheterna istället för att hitta sätt att nå varandra.

Skriver du ”vanliga” böcker också, eller enbart fantasy?
I min novellsamling ”#Ödeland” som också kommer 1 maj finns både deckare och mer socialrealistiska verk med. Jag har också skrivit en hästbok för dem som älskar hästar ”#Hästar på vift” som kom ut på ett litet förlag för många år sedan och en spänningsroman ”#Revan i tyget” som jag kommer att ge ut som e-bok. Den har en slutredigering kvar och den har fått vänta in andra projekt som jag håller på med. Fantasy och science fiction är annars de genrer som ligger mig närmast.

Jag har sett att du även skriver noveller, vilken skillnad är viktigast för dig när du väljer mellan bok och novell?
Det hänger på idén. Vissa idéer lämpar sig bättre som noveller och vissa bättre som längre böcker.

Riktar sig ditt skrivande mot någon speciell åldersgrupp? Om ja, vilken och varför?
Mycket av det jag skrivit riktar sig mot 12-15 år. Skälet till det är att jag gillar att läsa böcker riktade till den målgruppen och att många teman som jag skriver om är viktiga för den målgruppen. Ytterst handlar det om bokidén om det ska bli en vuxenbok eller en #ungdomsbok.

Så om dig själv:
Är du fritidsförfattare eller skriver du på heltid?
Jag jobbar heltid som teststrateg så författandet är en fritidssysselsättning, men en fritidssysselsättning som tar mycket av min tid… 😉

Om du arbetar också, hur går det att kombinera ihop?
Om du skriver varje dag, eller nästan varje dag, tar det inte lång tid att komma in i texten. Därför får jag mycket gjort när jag skriver för jag väntar inte på den perfekta dagen då jag har mycket tid utan tar den tid jag har. Sedan skulle jag naturligtvis kunna få fram böckerna snabbare om jag inte hade ett heltidsarbete…

Något du skulle vilja säga till den som gärna vill skriva men ännu inte kommit igång?
Försök börja skriva lite varje dag och skriv bara på utan att redigera. När du väl har en hel berättelse kan du börja redigera. Innan dess är målet mer att skriv lite grann varje dag. Även en kort stund varje dag gör underverk.

Fantasy – en intervju
Tack Eva! Jag fortsätter fundera på temat kring hur människor kan hitta sätt att nå varandra!
Christina Gustavson

Christina Gustavson 274Svarta korpar över Villette

Ingrid #Hedström: Svarta #korpar över Villette, Alfabeta 2014

Svarta korpar över Villette
Jag skall villigt erkänna att första gången jag läste en bok i serien som utspelar sig i #Villette kändes både namn och rättssystem en aning främmande, men den känslan gick snart över. Systemet med en undersökningsdomare som i en #brottsutredning letar efter både det positiva och det negativa känns sympatiskt även om det skiljer sig från det svenska eller det amerikanska som vi vanligen matas med via TV och böcker.

Boken utspelar sig i oktober 2008, fångar upp det kaos som råder i #världsekonomin efter bankkraschen på #Island och väver elegant in det i handlingen. Uppretade belgiska #småsparare i den fiktiva staden Villette vänder sig till undersökningsdomaren Martine #Poirot och kräver en utredning om den isländska bank i #Luxemburg som försnillat deras sparpengar, samtidigt som en sekreterare oväntat kliver in på högste chefens kontor, får syn på något och störtar mot sin död i ett hisschakt några minuter senare.
En av Martines gamla vänner kontaktade henne och påstod att detta inte var en olycka som polisen anser, utan att hon mördats för att hon visste för mycket om banken. Detta leder till att Martine börjar nysta i bankhärvan.

Martines man är den svenske historikern Thomas, som under tiden rotar runt efter en gammal historia om svek och hat och brinnande längtan efter hämnd i en fiskeby på Islands östkust. Sakta växer frågan fram: Vart tog hämnaren vägen?

Slutet är lite finurligt och påminner om Donna #Leons sätt att skriva – och det kommer alldeles för tidigt. Trots att boken omfattar 430 sidor hade jag gärna fortsatt läsa. Och jag önskar att Martine Poirot och den isländska specialåklagaren Ragnhildur Davidsdottir hade funnits i verkligheten, att någon presenterat oss så att jag fått lära känna dem närmare och fått en chans att umgås med dem.
Christina Gustavson

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Linkedin