Currently viewing the category: "Bokrecension"

Jag är också med
i samarbetet

Jag är också med i samarbetet
När jag blev tillfrågad om jag ville vara med och skriva något som gästförfattare så nappade jag genast. Klart att jag ville vara med!

Samarbete om ett samarbete
Boken handlar om vad man som författare kan vinna på att samarbeta med andra. Inte nog med det – boken i sig är ett samarbete mellan flera olika författare. Och jag är en av dem, i egenskap av gästförfattare.

Så härligt att få vara med
Det var härligt att få vara med i samarbetet om samarbete. Jag har skrivit ett kapitel i boken. Det ligger allra sist, som en liten slutkläm, kanske.

Samarbetskontrakt är viktigt
Mitt kapitel handlar om varför ett kontrakt mellan parterna i ett samarbete är viktigt och vad man bör tänka på när man skriver kontrakt så att det blir till hjälp i det tänkta samarbetet.

Tack för att jag fick vara med!

Christina Gustavson

Fakta om boken:
Författare: Kim M Kimselius, Kristina Svensson, Lennart Guldbrandsson samt gästförfattare
Titel: 10 sätt samarbete lyfter din kreativa kariär
Förlag
: Roslagstext 2018
ISBN 978-91-86485-87-0
Antal sidor: 276

#Kim M Kimselius
#Kristina Svensson
#Lennart Guldbrandsson
#Christina Gustavson
#Roslagstext
#Tre Hattar
#Samarbete
#Kreativ
#Karriär
#Lektör
#Bokutgivningscoach
#Författare
#Gästförfattare
#Knep
#Kontrakt
#Bok

Hole in one

Hole in one eller Det nittonde hålet  är Owe (LO) Liljebergs andra  kriminalroman. Händelserna utspelar sig i småstadsidyllen Sala, känd bland annat för sin silvergruva och den rättspsykiatriska kliniken. Hole in one är lättläst har sin poäng. Berättelsen böljar mellan beskrivningar och dialog och den flyter på bra.

Författaren har tidigare skrivit Tillmakaren Mårten, en skröna som utspelar sig runt 1500-talet och handlar om det anrika gruvsamhället runt Sala silvergruva.

Baksidestext:
Kriminalkommisarie Gustav Frank och kriminaltekniker Kristina Rosenius har avnjutit en bit man och delat en flaska vin på Gruv Ettan. Bägge är förväntansfulla och spända när de senare tar plats framför scenen på Salafestivalen för att lyssna på festivalens höjdpunkt, Amanda Jenssen.
Precis innan artisten ska äntra scenen dränks festivalområdet av två explosioner. För någon sekund uppstår en total tystnad innan publiken grips av panik och hysteriskt rusar mot utgången.
Lördagskvällen på Stora Torget övergår från glädje till skräck och tårar.
Detta är upptakten till den andra boken om kommissarie Gustav Frank. Hans team sätts på nya prov då de jagar en hänsynslös, sadistisk mördare.

Då det uppdagas att ett liknande mord skett i Bergeforsen anar Frank att de fått en seriemördare på halsen. Uppenbarligen en gärningsman som vet mer om polisens arbete än vad de själva vet. Frank och hans team jobbar under hård press från allmänheten och media som vill se ett snabbt resultat. Interna stridigheter pch polisens omorganisation gör inte deras arbete lättare.

Fakta om boken:
Ultima Ezperanza books
ISBN 978-91-88263-36-0
Antal sidor: 287

En hjälpsam liten myra

Äntligen som ljudbok
Äntligen finns boken om den gulliga myran som ljudbok.
Det här är en kärleksfull bok, med ett språk som går rakt in i hjärtat.” (Kim Kimselius)

Manlig röst
Att läsa högt för barn är en viktig uppgift. Eftersom myran är en liten kille är det extra roligt att en manlig röst läser sagan.

Läs- och pekbok
Boken om den söta lilla myran finns även som pappersbok med många färgrika bilder.
En riktig läs- och pekbok!

Förälskade papegojor
Hemming och Loretta är två förälskade dvärgpapegojor. De bor djupt inne i djungeln, i var sin ända av en lång vinranka. När Hemming vill skicka ett kärleksbrev till Loretta ber han sin kompis myran om hjälp.

En hjälpsam liten myra
Myran är alltid så snäll och hjälpsam. Men vad har myran gett sig in på?
När andra djur i djungeln frågar börjar myran fundera.

Ljudbokens framsida
På ljudbokens framsida ser vi den söta myran och papegojan prata om brevet som papegojan har skrivit på ett blad.

Myrans egen hemsida
Myran har en egen hemsida med många bilder och mer information om hur boken kom till, om ”Lästronen”, om författaren och mycket annat:
www.duncanweller.n.nu

Författaren prisbelönt
Författaren är flerfaldigt prisbelönt för sina barnböcker. Han bor i norra Kanada där ursprungsbefolkningen utgörs av inuiter och Chippewa-indianer. Därför lät han en liten flicka ur vardera folkgruppen vara med på omslaget till pappersboken.

Fakta om boken:
LJUD:
Duncan Weller: Den kärleksfulla myran
Illustratör: Duncan Weller
Svensk översättning: Christina Gustavson
Uppläsare: Emil Rehnström
Åldersgrupp 2-6 år
ISBN 978-91-88013-38-5
Förlag: Joelsgården Förlag 2018

BOK MED HÅRDA PÄRMAR:
Duncan Weller: Den kärleksfulla myran
Illustratör: Duncan Weller
Svensk översättning: Christina Gustavson
Åldersgrupp 2-6 år
ISBN 978-91-980685-0-4
Antal sidor: 36
Förlag: Joelsgården Förlag 2012

E-BOK – kommer inom kort
Duncan Weller: Den kärleksfulla myran
Illustratör: Duncan Weller
Svensk översättning: Christina Gustavson
Åldersgrupp 2-6 år
ISBN 978-91-88013-23-1
Förlag: Joelsgården Förlag 2018

#Den kärleksfulla myran
#Barnbok
#Kim Kimselius
#Ljudbok
#Ljudbok för barn
#Läs- och pekbok
#Bilderbok
#Myran
#Inuit
#Chippewa
#Christina Gustavson
#Översättning
#Joelsgården Förlag
@Kimselius

Mons Kallentoft: Djävulsdoften

Så spännande att jag glömde
Nu har jag läst Mons Kallentofts kriminalroman Djävulsdoften. Jag brukar inte tycka om hans slarviga språk, men den här boken var så spännande att jag glömde reta mig på det.  Det säger inte litet.

På flykt i Bangkok
Ett ouppklarat fall, alkohol och en personlig kris har fått  kriminalinspektör Malin Fors på fall. Som en sista chans har hon fått tjänstledigt och erbjudits ett vikariat som sambandsofficer i Bangkok. Där är hon på flykt undan sig själv.

Svensk kvinna hittas mördad
Ensamheten i den nya staden är svår att hantera. Även här dricker Malin Fors sig genom kvällar och nätter och närmar sig allt snabbare botten. Arbetet blir som vanligt en räddning, och hennes jaktinstinkter väcks när en svensk kvinna hittas mördad. Det blir upptakten till ett spännande drama.

Alkoholens strupgrepp
Jag måste erkänna att jag, som arbetat många år med tunga missbrukare, imponeras av Kallentofts förmåga att så väl beskriva det strupgrepp ett alkoholmissbruk kan ha om en människa. Hur suget efter alkohol får en i övrigt förnuftig och mycket kompetent person att gå över otänkbara gränser och utsätta både sig själv och andra för livsfara.

Insikt och exempel
Osökt kommer jag att tänka på Paula Hawkins mästerliga beskrivning av konsekvenserna av ett alkoholmissbruk i boken Kvinnan på tåget. Båda böckerna visar en sådan insikt om alkoholmissbruk att jag inte skulle dra mig för att använda dem som exempel för att beskriva hur svårt det kan vara att ta sig ut ett missbruk. Eller som läsning för anhöriga som bättre  vill försöka förstå en missbrukande familjemedlem, för att kunna hjälpa och vara till stöd rent allmänt.
Jag kan rekommendera Mons Kallentoft: Djävulsdoften
Christina Gustavson

Fakta om boken:
Mons Kallentoft: Djävulsdoften, Månpocket 2017
ISBN 9789175037301
Antal sidor: 349

Kurt A Larsson: Konstapeln

– en annorlunda polisroman

En annorlunda polisroman
Jag har läst Kurt A Larsson: Konstapeln – en annorlunda polisroman. En bok  med ett annat tempo än dagens  polisromaner.

Nostalgisk resa
Boken förde mig i ett slag tillbaka i tiden. Den tidstypiska beskrivningen av 60-talet blev för mig starten på en nostalgisk resa.

Ett annat tempo
Jag kunde se bilden av en polisskonstapel, som i sakta mak och med händerna på ryggen, patrullerade gatorna, precis som jag föreställde mig att konstapel Björk gjorde i Astrid Lindgrens roman Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt. Det var ett helt annat tempo då jämfört med dagens hets, värderingar och problem var också annorlunda, åtminstone delvis.

Ett gottebord
Tänk bara att hitta ett ord som gottebord i en polisroman … jag trodde nästan att begreppet var bortglömt – och så plötligt såg jag ett sådant dukat inför mina ögon. Vit linneduk med alla möjliga sorters godis – allt från polkastänger till hemlagad kola och fin choklad. Kanske inte så speciellt nu, i lösgodisets tider, men då var det något överdådigt och mycket speciellt.

Polisiär miljö i småstad
Konstapeln är en annorlunda polisroman om en nyutexaminerad, tjugoårig polis i Kristianstad. Boken skildrar till en början den polisiära miljön som den såg ut från 1960-talet och framåt.

FN-polis i Cypern
I bokens andra del har huvudpersonen blivit några år äldre och befinner sig på Cypern i egenskap av FN-polis.

Självupplevda händelser
Boken bygger till stor del på självupplevda händelser. För mig som minns hur det var då, var det givande att läsa om huvudpersonen Viktor Hjelm och om hur det var att vara polis på den tiden.

Verkligen annorlunda
Texten är stor och boken lätt att läsa även för den med sämre syn. Det jag saknar är viss bearbetning, och redigering, men det förtog ändå inte känslan av att detta verkligen var en annorlunda polisroman, därtill med oväntade poäng.

Fakta om boken:
BoD  2017
ISBN 978-91-7699-640-9
Antal sidor: 295

Christina Gustavson

Blåeld, änglavingar och blodnäva

Owe (LO) Liljeberg: Blåeld, änglavingar och blodnäva

Blåeld, änglavingar och blodnäva är Owe (LO) Liljebergs första  kriminalroman. Den utspelar sig i småstadsidyllen Sala, känd bland annat för sin silvergruva och den rättspsykiatriska kliniken.

Titeln leder snarare till tankar på en bok om vilda örter, vilket är synd, eftersom berättelsen har sin poäng.
Boken skulle ha mått bra av att få ta en vända via en korrekturläsare, men är ändå lättläst och berättelsen flyter på bra.

Författaren har tidigare skrivit Tillmakaren Mårten, en skröna som utspelar sig runt 1500-talet och handlar om det anrika gruvsamhället runt Sala silvergruva.

Baksidestext:
Tidigt en söndagsmorgon, några veckor före midsommar, störs idyllen av en våldsam brand. Det som mångaq trodde var en olyckshändelse visade sig vara början till en av Salas större brottsliga händelser.

Kriminalkommissarien Gustav Frank som precis avslutat sin semester blir den som skall utreda fallet. Tillsammans med sitt team jobbar de i motvind då både politiska och polisiära krafter motarbetar dem. Någon vecka senare hittas en styckad kropp i Ekebydamm i centrala Sala och Gustav Frank anar ett samband mellan de båda fallen. Hela hans karriär står på spel när en prson anställd hos polisen kidnappas.

Kriminalkommissarie Gustav Frank står inför sitt livs svåraste beslut.

Christina Gustavson

Fakta om boken:
Ultima Ezperanza books
ISBN 978-91-88263-22-3
Antal sidor: 281

Hjärngrepp

Karin Eberhardt Grönvall: Hjärngrepp

En verklighetsnära roman som väcker frågan om vad kärlek egentligen innebär, vilka uppoffringar som kan anses vara rimliga och för vem. Hur långt kan kärleken driva en person och vad kan en människa vara villig att betala för att få uppleva kärlek och leva i ett kärleksfullt förhållande.

Bokens beskrivning om en kvinnas vilkorslösa kärlek till en samvetslös man, som kanske inte är värd hennes kärlek, kryper innanför skinnet på läsaren, som naturligtvis redan tidigt märker vad som håller på att ske. Det är skrämmande att läsa om hur mannen i romanen med lätthet manipulerar kvinnan, tar ett järngrepp om hennes psyke och skickligt lotsar henne precis dit han vill.

Det tar år innan kvinnans beroende är så fullständigt villkorslöst att hon inte längre ser att det kan finnas andra vägar. När hennes ögon äntligen öppnas finner hon också en ny styrka inom sig, en styrka som gör det möjligt för henne att bryta upp ur ett destruktivt förhållande. Ger henne ork och kraft att stå på egna ben, att starta om och börja ett liv i frihet.

Den typ av män som vill ha järnkoll på sin partner beskrivs i boken Psykopaterna i din närhet. Karin Eberhardt Grönvalls bok Hjärngrepp ger en detaljbeskrivning av en av dessa personlighetstyper.

Fakta om boken:
Ariton förlag 2016
ISBN 978-91-87813-06-1
Antal sidor: 296

Christina Gustavson

Ramayana i bilder

Ett fantastiskt äventyr
För många är det indiska verket Ramayana en äventyrsberättelse som också talar om hängivenhet, att hjälpa sina vänner, att uppfylla sin plikt och att kämpa mot det onda.

Sugandha Iyer
Som ung inspirerades den indiska konstnärinnan Sugandha Iyer till att måla bilder som skildrade olika händelser i verket. Bilderna fotograferades och lämnades sedan till det etnografiska muséet i Basel. Dessa bilder har nu återskapats och en sammanfattning presenteras i svensk översättning och med förklarande text.

Historisk saga för vuxna
Boken är för vuxna, men lätthanterlig och påminner om en sagobok med text på ena sidan och en bild på den andra. Bilderna på apor och elefanter i mänsklig skepnad för även tankarna till fablernas värld. Texten i boken är inte för liten utan tydlig och lätt att läsa. Bilderna har tydliga linjer och figurerna, som visar människor i olika gestalter, har typiska indiska dräkter och är målade i klara färger.

Verkets bakgrund
Ramayana, som  betyder ”Historien om Rama”, består av många tusen verser som förmedlats i en muntlig tradition som tros ha sin upprinnelse omkring 200-talet f.Kr.

Oerhört älskad berättelse
Ett av Indiens absolut mest älskade epos är just Ramayana. Verket berättar historien om Rama, hur han växte upp, blev en krigare och utsattes för en komplott som ledde till att han landsförvisades. Berättelsen fortsätter med stor dramatik.

Även i dag
Förutom att Ramayana är en religiös skrift anses den vara ett litterärt mästerverk som därtill beskriver den moraliska grund på vilken mycket av den hinduiska traditionens etik vilar.

Förstå Indien bättre
För den som söker bakgrundskunskap till indiska värderingar finns det all anledning att läsa Ramayana. Rama har även i våra dagar använts som symbol för den hindunationalistiska rörelsen och det händer att människor läser in dagsaktuell politik i verkets verser, med de konsekvenser detta kan få.

Tilläggas kan att författarna även har givit ut ”Råttan som åt järn: indiska fabler”

Fakta om boken:
Bok: Ramayana i bilder
Författare: Sugandha Iyer och Yvonne Waern (svensk översättning)
Fabelfarmor förlag 2018
ISBN 978-91-983988-9-2
Antal sidor: 84

Det här hade jag inte trott

– inte vågat hoppas på …

… omdömen som inspirerar till fortsatt skrivande!

Alldeles särskilt som …
Det här hade jag inte trott. Alldeles särskilt som Jan-Eric #Boo har gett ut två egna #kriminaromaner och är på gång med sin tredje.

Kriminalinspektör
Som f.d. #kriminalinspektör vet Jan-Eric Boo vad han pratar om. Det blir väldigt påtagligt i hans egna böcker. Men … se vad han skriver till mig:

4 batonger
”En väldigt trevlig deckare i lite klassiskt upplägg som får mig att tänka på Agatha Christie och den engelska deckartraditionen. Jag tycker mycket om ditt språk och dina karaktärer. Bra uppläsare och hittills har du fångat atmsosfären på en mindre polisstation utmärkt. För övrigt en mycket bra berättelse. 4 batonger av 5 möjliga.”
Jan-Eric Boo, F.d kriminalinspektör vid länskrim Skåne

En annan lyssnare
En annan lyssnare skrev: ”Den här tyckte jag om. Jag vill ha mer!” Fantastiskt att någon annan vill läsa mer av det som just jag skriver.

Mördande lögner, baksidestext
En affärsman hittas brutalt mördad och stympad i sin vinkällare. Samma dag försvinner hans son.
Både hundpatruller och polishelikopter sätts in i sökandet. En filial till polisstationen i Borås har öppnat i Tranemo där polisassistenterna Tyra Zeder och Rasmus Lindberg påbörjat sin tjänstgöring.
Inom kort inträffar ytterligare två mord och poliserna gör allt för att lösa fallen, men intriger i polishuset gör inte deras jobb lättare.

Fakta om boken:
Författare: Christina Gustavson
Titel: Mördande lögner
Förlag: Lind&Co
Uppläsare: Maria Lyckow
ISBN 9789177793175
Antal sidor: 311
Finns att köpa: på internet

 

 

 

Det här skrev jag 2017

Produktiv?
Det verkar som om jag är väldigt produktiv och det är jag kanske också – även om jag tror att det mest ser så ut.

Fler manus samtidigt
Jag skriver ofta på fler manus samtidigt, en liten snutt här och en där. Rätt som det är blir ett manus nästan färdigt och då koncentrerar jag mig på bara det och skriver färdigt.

Alla på en gång
Mitt sätt att arbeta gör att jag ibland får fler manus färdiga nästan samtidigt även om de tagit olika lång tid att skriva.
Sedan kan det bli långa uppehåll under tiden när jag inte har något som färdigt.

Vid en tillbakablick ser jag att 2017 var ett produktivt år för mig.

Det här skrev jag 2017
Här följer en kort uppställning över det gångna årets färdiga titlar:

Mördande dofter
Deckare

Att få en spaning att se ut som en Nato-insats innebar att någon i mycket hög ställning höll i  trådarna.Vem låg bakom?

Jan hade flytt från Holland i tron att han skulle vara trygg hos sin morbror Joel i Sverige, men så blev det inte. Jagad med helikopter, hundpatruller …
Vart skulle han ta vägen?

Vad hade han gjort? Han var polis och hundförare, kämpade för rättvisan, månade om sin blinda syster, älskade familjen …

Hade Jan gjort samma val om han hade vetat vilka livsomvälvande konsekvenser det skulle få?

Pocket : ISBN 978-91-88013-09-5

Bättre än ingen
Roman för unga vuxna
Boken bygger på verkliga händelser

Senna kastas in i ett dramatiskt och skrämmande otäckt händelseförlopp. Hon hamnar i knipa på ett sätt som hon aldrig kunnat föreställa sig ens i sin vildaste fantasi och tvingas göra ett svårt val. Samtidigt blir hon svindlande förälskad.

Omtumlad och skakad kommer Senna slutligen underfund med sig själv och förstår klarare vad hon egentligen vill. Hon fattar sina beslut, vågar sedan stå för dem också och tar det slutliga steget ut i den vuxna kvinnans värld

Pocket: ISBN 978-91-88013-36-1

Ja, jag vill skriva
En liten skrivbok som aptitretare, beskrivning av hur man kan komma igång med att skriva, särskilt för den som aldrig skrivit tidigare.

Pocket: ISBN 978-91-88013-40-8
e-bok: ISBN 978-91-88013-42-2

Psykopaterna i din närhet
Hur gör man för att slippa fysisk och psykisk misshandel när man har en psykopat i sin närhet?

Ofta är de lömskt trevliga och charmiga, och de manipulerar andra som därmed inte tror på det man berättar, så hur ska man få hjälp?

Kan man ”bota” psykopater? Och vad skiljer en psykopat från en vanlig strulpelle?

Lidandet som psykopater orsakar är ofta stort och den drabbade känner sig ofta illa behandlad, förtryckt och blir kanske till och med allvarligt misshandlad. Det här är en bok om psykopaterna vi kan drabbas av i vår vardag och i värsta fall råka riktigt illa ut för. Det kan vara i kärleksrelationer, i familjen, i arbetslivet eller vid mer tillfälliga kontakter.

Boken innehåller många exempel ur verkliga livet, ur böcker och film, och vänder sig främst till dem som själva har drabbats, samt till deras vänner och anhöriga.
Christina Gustavson är medicine doktor, rättspsykiater och specialistläkare.

Pocket: ISBN 978-91-88013-39-2

Om någon du känner har ångest
Låste jag dörren? Slog jag av spisen? Tittar alla på mig? Jag får hjärtklappning!

Jag kvävs, jag måste fly! Men vad håller jag på med, är jag knäpp?

Den här boken vänder sig till dig som har problem med ångest, panikattacker, fobier eller tvångssyndrom. Den vänder sig även till anhöriga och vänner som ibland står handfallna när de så gärna vill hjälpa till.

Boken inleds med fallbeskrivningar som skildrar hur vardagliga situationer kan ställa till bekymmer eller upplevas som jobbiga.

Tvångshandlingar innebär till exempel att man har man behov av att göra eller undvika vissa saker för att känna sig lugn: räkna saker, tvätta sig noga eller inte gå på skarvar i gatubeläggningen. Det kan ta så mycket tid i anspråk att yrkesliv, vardagliga göromål och till och med nära relationer blir lidande.

Författaren beskriver olika problemområden på lättbegripligt och avdramatiserat men utförligt sätt och ger en bild av vad ångest, panik, fobier och tvångssyndrom är.
Här beskrivs  olika yttringar och symptom, vilken behandling man kan få och hur man som medmänniska hjälper den som drabbats. Ett utförligt register finns med.
Christina Gustavson är medicine doktor och specialistläkare.
Pocket: ISBN 978-91-88013-21-7

Om någon du känner har en depression
Depression är en av våra stora folksjukdomar. Man räknar med att omkring en tredjedel av alla har en depression någon gång under sitt liv.
Vem som helst kan drabbas, ung, gammal, frisk eller sjuk. Den som är utvilad efter semestern eller den som är trött och sliten av ett påfrestande arbete. Ofta finner man ingen förklarande orsak, utan depressionen bara kom. Bara en tredjedel av de som drabbas söker hjälp.

Symptomen kan vara svåra att känna igen. Här i boken ges en bild av hur en depression kan se ut för andra i den deprimerades omgivning. Om det går att upptäcka symptomen lite fortare, så kan fler söka läkare för diagnos och hjälp.

Boken visar också hur man som medmänniska hjälper den som drabbats, hur man kan förebygga depressioner och återfall i nya depressioner, samt hur man kan mildra förloppet. Boken vänder sig både till den som är eller har varit deprimerad och till alla vars anhörig, vän eller arbetskamrat drabbats av en depression.
Christina Gustavson är medicine doktor och specialistläkare.

Pocket: ISBN 978-91-88013-27-9

Christina Gustavson