Currently viewing the category: "Bokrecension"

Barn maktlösa i dysfunktionell familj

Inte lätt för barnen
Att växa upp i en #dysfunktionell #familj är inte lätt. Särskilt inte för barnen som inte förstår varför det blir som det blir. Barn som därtill är helt maktlösa och inte har någon möjlighet alls att påverka de vuxnas spel, utan bara måste orka leva i det och med det.

Barnets upplevelser
Jag har läst Klas Berggrens öppna beskrivning av barnets upplevelser och perspektiv i just en sådan dysfunktionell familj. Läsaren får ta del av en #borderlineproblematik ur barnets synvinkel.

Varför ingriper inte den andra föräldern?
Man undrar varför den ena föräldern inte ingriper om det är den andra som inte fungerar. Hur påverkar familjemedlemmarna omedvetet varandra?

Barns utsatthet i egen familj
Bitvis är det en så smärtsam läsning att man önskar att någon skulle rycka bort boken så att man slapp läsa vidare. Samtidigt vidgar den förståelsen för barns utsatthet i den egna familjen och i den miljö som borde vara tryggast av alla.

Hur hjälper man dessa barn?
Det som skett är förfärande – men vad gör andra, människor runt omkring, samhället – alla som inte ser, kanske inte vill se eller som vänder bort huvudet för att det är bekvämast att inte se? Hur hjälper man barn som lever under sådana villkor här och nu?

Vanligare än vi tror!
Att barn far illa är inte någon engångsföreteelse – det är vanligare än vi tror!
Christina Gustavson

Fakta om boken:
Titel: Träsk
Författare: Klas Berggren
ISBN: 978-91-637-5388-6

Skogens folk

Nu har jag läst en ny barnbok Skogens folk, som är den första delen i en serie om Tuva och Tuss.

Den handlar om att alla naturfolk i Tivedens djupa skogar i århundraden har lidit av kriget mellan tomtar och troll. Ett krig som startade för så länge sedan att ingen nu levande, varken, tomte eller troll, kunde minnas varför.

En dag föddes ett litet skruttigt tomtebarn. Hans mamma dog när han föddes och hans pappa hade dött i kriget mot trollen. Barnet, som såg mer ut som ett troll än en tomte, blev utsatt i skogen av de skrockfulla tomtarna.

En trollfamilj på vandring hittade, som de trodde, trollbarnet och tog med sig det hem. De hade ett eget barn som de döpt till Tuva, hittebarnet fick heta Tuss.

När barnen var tolv år uppdagades det att Tuss inte var ett troll utan en tomte. Han fick av Näcken veta att han var den utvalde, som hade kommit till världen för att stoppa kriget mellan tomtarna och trollen. För att ha en chans att göra det fick han och Tuva, som första uppdrag, att gå till Tivedsskogens fria folk och få gåvor som skulle hjälpa dem i nästa steg i planen på att stoppa kriget.
Christina Gustavson

Fakta:
Titel: Skogens folk
Författare: Ulla Adamsson
Ålder: 5-8 år
Antal sidor: 148
Serie: Sagan om Tuva och Tuss, del 1 av 3
ISBN: 978-91-88013-50-7
Förlag: Joelsgården Förlag

Boken släpps den 2 september 2017

Ett slut, en början

Förverkliga en dröm
Jag blir så glad när jag ser att någon förverkligat sin dröm och skrivit en bok. Och jag vet vilken glädje det innebär att få hålla sin egen bok i handen och alldeles särskilt så när det är den första. Nu har jag precis läst debuntanten Anna Karlssons bok Ett slut, en början.

Fyra öden och en pyroman
I boken vävs fyra kvinnors öden samman och dramatiken ökar genom att en pyroman härjar i det lilla sömniga samhället.

Sjukvård
Miljön med sjukvård på den svenska landsbygden är lätt för många att känna igen sig i och ger en trivsam bakgrund där läsaren lätt kan känna igen sig.

Början på något nytt
Boken handlar om att livet söker nya vägar och tar olika vändningar, men oavsett vad som än händer blir förändringen alltid, på gott och ont, upptakten till något nytt.

Christina Gustavson

Boken finns att köpa via internet.

Fakta:
Titel: Ett slut, en början
Författare: Anna Karlssson
ISBN 978-91-7765-014-0

En underbar dag

Ny novell
Jag har just läst en ny novell En underbar dag av Ulla Adamsson som även skrivit den nyutkomna boken Häxeld och nu arbetar med en barnbok, Sagan om Tuva och Tuss.

Få göra ingenting
Karin hade äntligen fått en hel dag för sig själv utan tider att passa, mat att laga, ungar att serva och make att konversera. Hon hade bestämt sig för att gör precis ingenting, inte ens klä på sig. Bara slöa framför tv:n, lyssna på en bok, äta skräpmat och bara mysa.

En överraskning
Men livet har en tendens att överraska och det blir inte alltid som man har tänkt sig. Men varför bli besviken om dagen blir så mycket bättre än man tänkt sig?

Fakta:
Titel: En underbar dag
Författare: Ulla Adamsson
ISBN 978-91-88013-51-4
Format: e-novell
Antal sidor: 11
Förlag: Joelsgården Förlag 2017

E-novellen finns att köpa via internet.

Enligt önskemål

En läsare har efterfrågat den recension jag skrev i oktober 2015 betr. Fredrik Backmans roman: Britt-Marie var här.

Jag lägger därför in min recension här igen enligt önskemål – håll tillgodo:

En person som alltid blivit hunsad och alltid fått stå i skuggan av andra kan omedvetet bygga upp för andra obegripliga skyddsmurar för att stå ut, för att inte bli galen, för att orka leva vidare. De försvarande murarna kan, trots att de troligen är omedvetna, bli lika viktiga som livet självt, det upplever åtminstone den som byggt dem.

Andra kanske tolkar försvaren som passiv aggressivitet och den som räddar sitt liv bakom dem kallas för ältande gnällkärring. Försvaren tecknas som karikatyrer.

När Britt-Marie efter fyrtio års äktenskap upptäcker att maken varit otrogen söker hon arbete mest för att någon skall veta att hon finns och lägga märke till om hon dör. Hon flyr till en by vid en väg och tar hela sitt murverk med sig, för hon vet inget annat sätt att leva.

Byn som saknar allt utom en pizzeria, eller snarare några fotbollsälskande barn i den byn, slår hål i försvarsverket och bit för bit får man ana sidor av Britt-Marie som ingen visste att hon hade, inte ens hon själv.

Britt-Marie är inte osynlig längre. Hon har i högsta grad blivit synlig. Britt-Marie var här är en bok om fördomar, kulturkrockar och kärlek. Det är en tankeväckande och varm bok om en kvinna som väntat i hela sitt liv på att livet skall börja. Boken är inte sentimental, ingen snyfthistoria. Den är målad i grova ibland nästan fula penseldrag – men här och var anar man en försiktig grönska i skarvarna, en grönska som berör.
Christina Gustavson

Recensionen publicerades första gången 151026. men verkar ha ramlat bort.

Har du sett
herr Kantarell?


Ny novell

Jag har just läst en ny novell Har du sett herr Kantarell?, av Titti Nilsson. Detta är den första novellen i serien Pensionat vita duvan.

Vardagsmys
Berättelsen handlar om några vänner som känner varandra väl. De brukar träffas regelbundet  och dryftar allehanda företeelser i livet.

Samspel mellan goda vänner
Man kan tro att vänner som känt varandra sedan lång tid förstår varandra utan så många ord. Ändå kan missförstånd smyga sig in.

Göteborgshumor
Novellen låter vännernas samspel växa fram mellan raderna där även göteborgshumorn och en tax får komma med på ett hörn.

Fakta:
Titel: Har du sett herr Kantarell?
Serie: Pensionat vita duvan, del 1
Författare: Titti Nilsson
ISBN 978-91-88013-45-3
Format: e-novell
Antal sidor: 11
Förlag: Joelsgården Förlag 2017

E-novellen finns att köpa via internet.

En liten godbit

Nu har jag läst ”Steg för steg till ett perfekt manus” av Sissel Myrup, och jag tyckte att det var en riktig liten godbit.

Sticker ut
Bland alla böcker om att skriva sticker den här ut. Först för att den är liten och behändig, en aning mindre än en vanlig pocket, men främst för innehållet och det trevliga upplägget.

Konkreta tips
Här hittar man konkreta tips på vad man bör tänka på och vad man kanske skall undvika. Dessutom får den blivande författaren klok information som man verkligen kan ha nytta av för att boken skall bli så bra som man önskar.

Hur och varför
Författaren strukturerar upp sina egna erfarenheter och beskriver klart och logiskt hur man skall gå tillväga för att redigera sitt manus. Här finns också tankar och synpunkter kring varför man måste lägga ner arbete på redigeringen.

Hjälp och vägledning
Boken innehåller naturligtvis inte allt, det vore omöjligt i det formatet, men tillräckligt mycket för att den som skrivit ett manuskript skall få hjälp och god vägledning för att kunna påbörja sitt redigeringsarbete och sedan slutföra det.
Christina Gustavson

Fakta:
Titel: Steg för steg till ett perfekt manus
Författare: Sissel Myrup
ISBN 978-91-639-3445-2
Förlag: Whip Media 2017
Antal sidor: 70

Att möta en fjäril

Ny novell
Jag har just läst en ny novell En berättelse från ovan, av Anni My Svensson.

Vad händer när hjärtat slutar slå?
Berättelsen handlar om vad som händer med oss människor när hjärtat slutar slå, när vi dör. Kanske är det något vi inte kan föreställa oss. Kanske om att möta en fjäril.

Reflekterar inte
Novellen handlar om en medelålders kvinna som lever sitt liv i hög fart och så effektivt som möjligt. Utan att reflektera över vad som egentligen är viktigt eller vad hon egentligen vill.

För sent att uppfylla drömmar
Hon drabbas oväntat av sjukdom och därefter blir ingenting som förut. Det visar sig vara för sent att uppfylla alla de där drömmarna hon bar på. I alla fall på det sätt hon tänkt sig.

Våga innan det är för sent
En berättelse om att våga följa sina drömmar innan det är för sent. Och om tro, hopp och att döden kanske är något annat än vad vi kunnat tro eller vågat hoppas på.

Finns en annan dimension?
En berättelse om en plats vi inte kan se. Tänk om det finns en annan dimension där vi återser människor vi saknat, men kanske på ett annat sätt, i en annan form? Det vi inte kan se, kanske ändå finns. Tänk om …

Människor som har förlorat någon
Författaren har inspirerats av både egna, verkliga upplevelser och av andra människors berättelser. Människor som förlorat någon närstående. Och som mött en fjäril …

Fakta:
Titel: En berättelse från ovan
Författare: Anni My Svensson
ISBN 978-91-88013-41-5
Format: e-novell
Antal sidor: 11
Förlag: Joelsgården Förlag 2017

E-novellen finns att köpa via internet.

Anna Karolina: Står dig ingen åter

Jag har läst Står dig ingen åter av Anna Karolina, Norstedts 2015.
ISBN 978-91-1-306983-8

Äckelfaktor
Boken inleds med en kraftig äckelfaktor som fångar läsaren och håller intresset kvar. I bakgrundsberättelsen möter vi två kvinnor som hamnar i klämma på olika sätt men i grunden beroende på att de har trassliga kärleksrelationer.

”Kannibaldrog”
En av dem är bokens och seriens huvudperson Amanda, en ung och ambitiös polis. Hon utreder några mystiska mord där gärningsmannen tros vara offer för den livsfarliga drogen MDPV, ”kannibaldrogen.”

Eget barn kidnappas
Att komma åt den maffialedare som distribuerar drogen får högsta prioritet. Amanda nästlar sig försluget in i maffialedarens närmaste krets med stor risk att bli avslöjad. Att hennes eget barn kidnappas gör det svårare för henne att hålla huvudet klart och nerverna i styr.

Sympati för kriminell
Anna Karolinas språk är korthugget och ger en känsla av fart och snabbhet. I övrigt är texten något slarvig och innehåller en del slang även om det passar in i bokens historia och miljö. Med små medel lyckas hon få läsaren att känna sympati för en gravt kriminell man som därtill tros vara polismördare.

En krok
Står dig ingen åter” är råare än hennes första thriller, ”Stöld av babian”, och även om den är spännande saknar den till viss del den första bokens charm. Knorren på slutet har här ersatts med en krok som får läsaren att vilja veta vad som händer i nästa bok.
Christina Gustavson, rättspsykiater, forskare, författare.

Lär alla barn läsa

Vill du lära någon läsa?
Uppmärksamhet i pressen kring boken #Lär alla barn läsa – vill du lära någon läsa? av AK M Moback.

Artikel om läskunskap
I artikeln beskrivs att #läskunskapen påverkar alla skolämnen och även barnens #självkänsla.

                                         En bra grund
Om en bra grund för förmågan att läsa inte läggs redan i förskolan kan det få konsekvenser för barnen ända upp i gymnasiet. En av konsekvenserna är att barnen blir oroliga, inte hänger med och inte tycker att skolan är kul. En annan konsekvens blir att #gymnasieelever inte kan läsa på en nivå som förväntas av dem.

I barnens omgivning

Föräldrar och andra i barnens omgivning kan göra mycket för att hjälpa barnen om man har mer kunskap om vad som är normalt i barns utveckling, så att man inte kräver varken för mycket eller för litet av barnen.

Råd och tips
Lär alla barn läsa
– en viktig bok med råd och tips om hur vuxna kan hjälpa barn, egna barn eller andras, eller rent av vuxna!

Lång erfarenhet
Ann-Kristin M Moback har en fil.kand i #specialpedagogik och många års praktisk erfarenhet av att hjälpa ba
rn lära sig läsa. Hon har också forskat på området tal-, läs- och #skrivsvårigheter.

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Linkedin