Currently viewing the category: "Om att skriva"

Randig som en zebra – en nyårsfundering  

Randig som en zebra
Jag känner mig randig som en zebra, med några böcker utgivna på stora förlag och andra titlar utgivna som egenutgivare.

Ett avsiktligt val
En gång gjorde jag ett avsiktligt val: att börja ge ut mina böcker på egen hand. Då hade jag redan tre titlar utgivna på dåvarande ICA-förlaget, ett av Sveriges största.

Var nyfiken
Jag nyfiken på tillvägagångssättet och ville lära mig hur man gör. Se vilka moment som ingår. Undersöka vad man kan göra själv och till vad man bör få hjälp.

Att få välja
För mig är det är en skön känsla att få välja hur omslaget skall se ut, färg, format eller papperstjockleken.

Bestämma själv
Att bestämma själv kan vara viktigt. För mig är det det. Som egenutgivare bestämmer jag själv i vilka format jag vill ge ut min bok. Som pappersbok, e-bok eller som följetong på Wattpad och så vidare.

Ekonomin
En egenutgivare har koll på ekonomin. Man vet vad som flyter in och vilka utgifter som skall betalas. Vissa böcker säljer inte så bra och risken finns att inkomsten blir ganska liten. Ibland hade de procent ett stort förlag betalar ut kanske blivit en mer lönsam affär trots allt.

Fördelar med förlagsutgivning
Förlagsutgivning har också fördelar. Ett stort förlag har större resurser för marknadsföring, man slipper göra många moment själv och så är det naturligtvis en fjäder i hatten att bli antagen.

Mer skrivtid
När jag jämför ser jag att jag får mer skrivtid om mina böcker ges ut på förlag. Då slipper jag den administration och allt det kringarbete det innebär att ge ut en egen bok. Den tiden kan jag lägga på att skriva nästa bok istället.

Kör mitt eget race
Nu står jag med en fot i varje läger. Jag kommer att fortsätta skriva det jag känner för, blir sugen på och det jag  har lust till. Kanske egensinnigt, men det passar mig. Så jag fortsätter vara randig som en zebra. Eller är jag kanske en åsna?

Inte strömlinjeformad
Vissa manus kanske accepteras av ett förlag – andra gör det inte och då ger jag ut på egen hand. Jag vill inte avstå från något jag verkligen vill skriva även om det faller utanför ramarna. Jag varken kan eller vill anpassa mig till någon strömlinjeform.
Christina Gustavson
www.gustavson.se

med Dag Öhrlund

Kurs med Dag Öhrlund i Uddevalla
Den 24-26 november var jag på en speciell skrivkurs i Uddevalla,
nämligen skrivarkursen med det lilla extra. Kursen hölls på Bohusgården, ett hotell med vacker utsikt över Uddevalla.

Givande och lärorik
Jag uppskattar enormt att kursen kombinerade  föreläsningar med eget skrivande. Den var givande, lärorik och samtidigt rolig. Jag fick massor av nyttig information men också stimulans och energi till fortsatt skrivande.

Dag Öhrlund kursledare
Att #Dag Öhrlund var kursledare under kursen med Dag Öhrlund säger sig självt. Han är en av Sveriges mest etablerade författare som flera gånger nominerats till litterära priser. Dag har skrivit 30-talet egna böcker och deltagit i ytterligare 32. Som journalist och författare har han skrivit tusentals artiklar, tagit en miljon bilder och blivit publicerad i över 30 länder.

Coachning
Med sin gedigna erfarenhet av hur man berättar en historia coachade Dag oss i hur vi gör våra karaktärer mer intressanta och om hur vi skapar en dialog som alla vill läsa. Möjlighet till individuella coachningstillfällen fanns för den som så önskade.

Teori och övningar
Tempot var högt och stämningen var fantastisk hela tiden. Effektivt arbete utan ”ställtid.” Teori varvades med snabba, roliga och lärorika skrivövningar.

Marknadsföringstips också
Marknadsföringspassen leddes av #Jenny Magnusson, #Tentacle Words, som jobbat med marknadsföring i snart tjugo år och på senare år särskilt med fokus på sociala media och digitala plattformar. Jenny har också studerat hur man som författare marknadsför sig i utlandet och tipsade om detta.

Christina Gustavson

Fem kontrakt

Över en natt
Över en natt (nästan) förändrades mitt liv ochj en dröm gick i uppfyllelse.

 

Fem kontrakt
Jag kan knappast tro det själv, men jag fick fem förlagskontrakt
inom loppet av två veckor.

Inte påbörjat
Fyra manus var klara, men det femte inte ens påbörjat. Därför började en så bråd tid att jag inte hade tid för något annat, inte för min blogg heller.

Som NaNoWriMo
Jag tänkte på alla som klarade av NaNoWriMo och beslutade mig för att göra ett försök. Det var bara det att det var på riktigt. Det gällde ett manus som skulle iväg till ett förlag direkt.

Inte riktigt
Jag lyckades inte riktigt, men försökte i alla fall. Jag la allt annat åt sidan och koncentrerade mig på att bara skriva under en månad. Det lyckades nästan.

Lång bearbetning
Eftersom jag skrivit mycket snabbare än jag brukar tog bearbetningen längre tid än vanligt. Längre tid än själva skrivandet, om jag skall säga som det var.

Från år till månader
Det tar vanligen minst två år för mig att skriva en bok, men den här gången gick det på några månader. Inte illa, eller hur?

Hög stressfaktor
Att försöka skriva så snabbt innebar också att stressfaktorn blev väldigt hög. Det finns annat jag vill göra också, så jag vill inte fortsätta i den takten. Nästa bok kommer att skrivas i lugnare tempo.

Lika roligt
Det kommer att bli minst lika roligt att skriva nästa bok och förhoppningsvis blir den ännu bättre om jag drar ner på tempot litet.

Det var därför
Det var därför jag inte hann tala om allt annat roligt som hände medan jag skrev – men det kommer!

Kommer i februari
Enligt planen kommer den nya boken i februari 2018. Förlaget ordnar framsidan, så jag vet inte ens hur den kommer att se ut. Men roligt och spännande att vänta på.

Håll utkik!
Det är en deckare igen. Håll utkik efter den fram i februari!

Christina Gustavson

Ja, jag vill skriva!

En liten aptitretare.

Drömmar om att skriva
Det var så många som hörde av sig till mig och berättade att de hade drömmar om att skriva men inte visste var eller hur de skulle börja.

Längtan efter att skriva
Några hade bara en längtan efter att skriva något, medan andra hade börjat skriva små historier men visste inte hur de skulle gå vidare.

Berikande att skriva
Det här lilla häftet, Ja, jag vill skriva! kom till som svar på frågorna och för att uppmuntra till skrivande som en positiv och berikande sysselsättning.

Inte har skrivit förut
Det vänder sig i första hand till den som inte alls har skrivit förut med tips och förslag på hur man kan komma igång med sitt skrivande och hur man sorterar sitt material.
Christina Gustavson

Boken kan beställas via internet, t.ex #Adlibris, köpas i bokhandeln eller lånas på bibliotek.

Fakta om boken:
Titel: Ja, jag vill skriva!
Serie: Jag vill skriva, del 1
Författare: Christina Gustavson
Förlag: Joelsgården Förlag 2017
ISBN 978-91-88013-40-8
Format: 14,8×21 cm, häftad
Antal sidor: 36

Vill du läsa mer?
Hitta fler spännande och intressanta böcker på
Joelsgårdens Förlags hemsida: www.joelsgarden.se

… eller hitta nyheter och följ inlägg från Joelsgården Förlag på:
https://www.facebook.com/joelsgardenforlag/

Skrivbok som aptitretare!

#Skrivbok som aptitretare
Det finns en mångfald skrivböcker. Alla innehåller råd och tips på allt från hur man skriver till hur man marknadsför och säljer sin bok.

Inte skrivit förut?
För den som är helt ovan vid att skriva kan alla fakta bli som ett stort berg. Det tar tid att sätta sig in i alla detaljer och man vet kanske inte riktigt var man skall börja.

Hur kommer du igång?
Till min glädje har nu jag fått vara med om att arbeta fram en bok som bara skall fungera som en liten aptitretare. En skrivbok som aptitretare.

Aldrig skrivit tidigare?
Den innehåller inte så mycket tekniska fakta, men ändå en beskrivning av hur du kan börja #skriva och förklarar hur den som aldrig skrivit tidigare kan komma igång med att skriva.

Enkla tips
Dessutom finns enkla tips på hur man kan  lägga upp sitt skrivande.

Fakta om boken:
Titel: Ja, jag vill skriva!
Författare: Christina Gustavson
ISBN: 978-91-88013-40-8
Antal sidor: 40
Format: 14,8×21 cm
Förlag: Joelsgården Förlag 2017
Den kan beställas via internet, t.ex #Adlibris, köpas i bokhandeln eller lånas på bibliotek.

 

Christina Gustavson 70Sommar med psykopater

Eftersom jag i mitt yrke så väl som i mitt skrivande funderat mycket över psykopater och psykopaters beteende och nu speciellt tänkt till i samband med min nya deckare Fotbollshororna och var inne i de tankegångarna har jag också skrivit några bloggar om psykopater.

Sommar med psykopater
Den första psykopatbloggen för i sommar kommer imorgon, måndagen den 27 juni och sedan kommer det några fler efter hand.

Så önskar jag er alla en riktigt skön sommar med många spännande, engagerande, roliga, rysliga, avslappnande, uppmuntrande, rysande, stärkande och inspirerande läsupplevelser!

Fakta om boken: Christina Gustavson: Fotbollshororna, Joelsgården Förlag, 2016. Release planeras till den 21 augusti i år.

Christina Gustavson

PS. Ni har väl anmält er till mitt kostnadsfria nyhetsbrev? Det kommer ut c:a 4-6 ggr. per år och sänds via e-mejl. Anmälan kan göras i rutan här nedanför och prenumerationen kan avslutas när som helst.

Christina Gustavson 286Hämta inspiration

ur musik

Hämta inspiration ur musik
Det finns så många sätt att hämta inspiration till sitt #författarskap och jag tänkte ta upp några av det som blivit källor till #inspiration för mig under åren. Idag tänkte jag ta upp vad viss #musik har betytt för mig och hur det är att hämta inspiration ur musik. Ofta är det musik jag minns från en tid långt tillbaka som betyder mest.

Locka fram minnen
Musiken lockar fram minnen, inte bara från den tiden när jag hörde en viss sång utan även andra minnen förknippade med liknande känslor. Ett exempel är #Vildandens sång. Det är en väldigt sorgen sång sjungen av Thory #Bernhards. När jag hörde den första gången var jag så liten att jag inte förstod innehållet utan mamma fick förklara det för mig. Det gjorde hon utan att undanhålla något av budskapet som på sätt och vis är väldigt grymt. Sedan dess har just den sången påmint mig och sorg och smärta. Vill jag idag skriva något som innehåller just de känslorna så räcker det med att jag tänker på den sången för att vara tillbaka i den atmosfären.

Doftupplevelse
En annan sång är Vita #syrener, som sjöngs av Lily #Berglund. Den förknippar jag med vårens knoppande längtan, Karin #Boyes #dikt Visst gör det ont när #knoppar brister, och en bedövande doft av #hägg, syrener och blommande träd – och den första #förälskelsen. Doftupplevelsen är så stark som om jag befunnit mig i en bastu omvälvd av dofter lika påtagligt som den ångande värmen som bedövar, hänrycker, fångar in och trollbinder i ljumma sommarnätter när inget längre är verkligt.

Individuell upplevelse
En musikvinjett till ett #radioprogram, möjligen med Sigge #Fürst, något om en karusell, skapade en känsla av sorg, tragedi och katastrof. Det var nog inte avsikten, men en musikupplevelse är alltid individuell.

Ofrivillig musik
Senare kom en helt annan musik in i mitt liv, men dessa första sånger valde jag inte själv utan jag hörde dem genom öppna fönster, från transistorer från dem som arbetade ute och ville ha musik under arbetet eller på andra sätt där musiken letade sig fram till mig. Märkligt nog är det dessa tidiga ofrivilliga musikupplevelser jag minns bäst och som känslomässigt påverkar mitt skrivande allra mest.

Pianomusik
#Pianomusik har sina egna minnen och till exempel Dans på de saligas ängder ur operan #Orfeus och Eurydike av tonsättaren #Gluck har några andra.

Det räcker att komma ihåg
Tyvärr har jag inte tillgång till all den musik som påverkar mitt skrivande, men många gånger räcker det med att komma ihåg en titel eller en artist. Men det viktigaste är att musiken påverkar och jag tillåter mig att använda den.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 35Författarens dröm

Författarens dröm … om att resa och skriva
Jag hade en dröm om att kunna skriva och resa. Resa till varma länder med vita stränder och turkosblått hav och få sitta under en vajande palm med min laptop i knät och låta böckerna rulla fram i takt med vågorna.

Rullar inte fram
Men det är bara att erkänna: Inga böcker rullar fram, oavsett om jag sitter hemma vid skrivbordet eller under den där efterlängtade palmen.

Christina Gustavson 262Tid och möda
Att skriva kräver disciplin, tid och möda. Att sitta vid datorn eller skrivbordet bestämda tider som vid ett vanligt arbete – inte något man bara gör när man har lust.

Skriver helst hemmaChristina Gustavson 265
För min del har det inneburit att jag skriver när jag är hemma och har allt på plats, dvs. inte bara datorn utan referenslitteratur, printer, gamla anteckningar och jag vet inte allt jag kan tänkas vilja ha tillgängligt medan jag håller på.

Resa för att komma bortChristina Gustavson 114
Att resa är något jag tar till när jag behöver en paus, få komma bort från långa arbetsdagar och byta miljö och se något annat för att inte helt ”snöa in” eller fastna i mina egna tankar.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 261Christina Gustavsons

bästa skrivtips i tre delar

Skriv din bok, del 3:

Fortsättning på Christina Gustavsons skrivtips från den 151214:

Det ena, det andra eller båda TVÅ?
I de två första delarna har jag beskrivit hur jag gör när jag skriver för hand och använder block och pennor. Det finns författare som inte kan tänka sig något annat sätt att skriva. Det finns andra som håller fast vid en urgammal skrivmaskin eftersom det knattrande ljudet är viktigt på olika sätt. Slutligen finns det andra som använder datorn eller en kombination av att skriva på dator och att skriva för hand. Testa både att skriva för hand och på datorn. Fundera över vilken metod som känns bäst och naturligast för dig!

Skriv på datornChristina Gustavson 262
Jag arbetar helst vid datorn även om jag gärna skriver en uppställning av t.ex de kapitelrubriker jag vill ha med i planeringen för hur boken skall se ut, för hand. När jag skriver på datorn gör jag i princip likadant som när jag arbetar med block och penna – se mina bloggar den 151214 och 151221.

Mappar och dokument
Istället för att hämta ett skrivblock börjar jag med att skapa mappar och dokument på datorn. Först skapar jag en mapp som jag kallar ”Bok 1”. I den lägger jag två andra mappar, som motsvarar de två blocken jag beskrev i tidigare avsnitt.
I den mapp som motsvarar ”Block 1” lägger jag en rad olika Word-filer, var och en med en rubrik som motsvarar det på pappersarken jag beskrev förut.
I den mapp som motsvarar ”Block 2” och som skall innehålla mitt bokmanus gör jag ett nytt Word-dokument för varje kapitel. På så sätt behöver jag inte scrolla upp och ner i mitt manus medan jag skriver, utan jag skriver färdigt varje kapitel för sig. Då är det också lätt att lägga till nytt material om jag kommer på en bra idé, vill ändra fakta eller stryka det som inte skall vara med.

Strykningar
Eftersom jag ibland ändrar mig raderar jag inte det strukna helt utan markerar det med ljusgrått t.ex. Då ligger det kvar, men jag har ändå markerat att jag troligen inte vill använda det. Om det rör sig om längre avsnitt och utvikningar lägger jag dessa klipp i ett eget dokument och anger ur vilken bok och vilket kapitel stycket klippts bort. Detta ifall jag skulle ångra mig längre fram och vilja lägga in det igen.

Christina nGustavson 260Tänkarsoffa
Mitt skrivande ser olika ut olika dagar. Ibland flyter det lätt och orden bara ramlar fram. Ibland tappar jag tråden och får inte riktigt fram det jag hade tänkt. Då har jag två metoder. I ena fallet sitter jag kvar vid datorn ändå. Sticker kanske emellan med ett blogginlägg eller något annat – men jag skriver.
I det andra, där jag tycker att alla mina idéer har gått och gömt sig tar jag till knepet med en ”tänkarsoffa”. Jag har en gammal soffa som är fantastiskt skön för ryggen om jag lägger mig raklång i den. Där försöker jag koppla bort alla ”måsten” och låter tankarna snurra runt som de vill. Men jag har en regel: Jag får inte resa mig om jag inte kan gå raka vägen till datorn och skriva minst tre meningar. I regel dyker idéerna upp från ingenstans och jag kommer igång med mitt manus igen. Fina sommardagar får ofta hammocken agera ”tänkarsoffa.”

Hela manuskriptet
När alla kapitel är färdigskrivna och är lästa många gånger – då först klipper jag ihop dem i ett gemensamt långt dokument – och så har jag ett manus. Men det är inte färdigt med det. Nu börjar redigeringen på nytt.

Många läsningar
Jag läser om och om igen – men med olika fokus. Under en läsning kollar jag kommatecken och att meningarna inte blivit för långa. Under nästa läsning väljer jag kanske att läsa mitt manus högt. Sakta läser jag då mening för mening för att höra om det låter okej eller om jag snubblar på orden någonstans. Alla ställen där läsningen hakar upp sig stannar jag till vid och ser om meningen behöver skrivas om. Jag vet att jag ofta använder ordet ”alltså” litet för ofta och tar en särskild läsrunda bara för att kolla om jag kan byta ut ”alltså” på några ställen eller rent av stryka det helt. Och så fortsätter jag till dess att jag är helt nöjd.

Låta vänner läsa
När jag själv är nöjd med mitt manus brukar jag låta så många vänner som möjligt läsa det – inte för att dunka mig i ryggen utan för att visa mig allt som de inte tyckte var bra. Det kan gälla allt från kommateringen till de namn jag valt för mina huvudpersoner. Med dessa kommentarer som hjälp arbetar jag om mitt manus igen.

LektörChristina Gustavson 257
När jag återigen är nöjd med mitt manus anlitar jag en lektör. Kanske kan någon bland författarkollegorna rekommendera någon, annars finns en lista på Författarförbundet. Så följer en ny runda med rättningar och korrigeringar. Så här kan man hålla på nästan hur länge som helst, för det finns nästan alltid något man vill ändra. Men någon gång måste man sätta punkt.

Till slut
När man till slut är övertygad om att det är precis så här det skall vara, då väljer man antingen att skicka manus till olika förlag eller att ge ut som egenutgivare. Det finns flera böcker om just egenutgivning och min lilla skrivskola slutar här.

Jag hoppas du har haft både nytta och nöje av mina skrivtips i tre delar och kunnat hitta några korn som du kan ha nytta av!
Christina Gustavson

Länkar:
En fingervisning om mord
: https://www.facebook.com/En-fingervisning-om-mord-535639796610881/timeline/
Joelsgården Förlag, hemsida: www.joelsgarden.se
FB: www.facebook.com/joelsgardenforlag.se
Christina Gustavson, hemsida: www.gustavson.se
FB: https://www.facebook.com/christina.gustavson.58
Twitter: https://www.twitter.com/GustavsonInfo
Länk till Christina Gustavsons doktorsavhandling: http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1716669&fileOId=1716688
Du hittar Christina Gustavson även på LinkedIn

Christina Gustavson 261Christina Gustavsons bästa skrivtips i tre delar

Skriv din bok, del 2:

Fortsättning på Christina Gustavsons skrivtips från den 151214:

Det andra blocket
När man samlar material till sitt ordkylskåp, så dyker det förr eller senare upp en idé om vad man vill skriva sin första bok. För naturligtvis blir det fler om du själv vill. Då tar du det andra blocket. Det öppnar du nu.

Christina Gustavson 193Rubrik
Om du inte vill välja titel än så skriv t.ex. ”Bok 1” som rubrik. När du kommer på vad du vill att boken skall heta, så lägger du till den titeln, t.ex. ”Bok 1: Mopedäventyret”, eller vad du vill att det skall heta.

Tripp, trapp, trull
Tänk igenom att en bok skall ha en början och ett slut och så allt det som kommer där emellan. Skriv gärna en innehållsförteckning. Den kan du ändra längre fram om du vill. Fundera på vad du vill skall stå i början, dvs först i din bok.

Slutet
Hur skall det sluta? Det är viktigt att du har en ganska bestämd idé om hur din bok skall sluta. Vad är det som händer i slutet av din berättelse. I de gamla sagorna slutade det med att prinsessan gifte sig med prinsen. Men vill du ha ett lyckligt eller ett tragiskt slut – eller kanske ett finurligt slut – till just din berättelse? Börja skriv din berättelse medan du funderar, men vänta inte alltför länge med att bestämma slutet, eftersom allt du skriver skall ha det som mål.

Christina Gustavson 84Mitt emellan
Mellanbiten, som är den allra längsta i en bok, skall beskriva och förklara den långa vägen från början och ända fram till slutet. Ibland går vägen rak och ibland går den krokigt. Uppförsbackar och dalar. Avstickare ibland. Det är du som väljer hur din väg genom boken skall gå.

Men eftersom du inte kan beskriva vägen till Malmö om slutet ligger i Stockholm är det så viktigt att du vet ditt slut, så du vet vart du skall köra när du tar med läsaren på en åktur genom din bok. T.ex. skall din hjälte reda ut problemen? Får hon killen hon gillar? Vinner han priset han kämpat för? Lyckas veterinären rädda den överkörda hunden?Christina Gustavson 257

Forts följer nästa vecka.
Christina Gustavson

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Linkedin