Currently viewing the category: "Matrecept jorden runt"

Varmt bananmos från Mauritius

– ett spännande recept

Nyttigt och annorlunda

Varmt bananmos från Mauritius
När det är ruggigt ute och man längtar efter något varmt så passar det här kryddiga bananmoset som har sina rötter på #Mauritius.

Energirikt
Moset är #energirikt och kan även användas som boost inför en ansträngning, mental eller kroppslig. Om jag ligger efter med ett skrivprojekt till exempel, kan jag ta till det här moset för att få extra energi att jobba några timmar extra.

Söta inte
Eftersom bananerna innehåller naturligt #socker behöver man inte söta ytterligare, vilket gör moset nyttigare än sådan gröt som måste sockras.
Bananer innehåller inte #gluten.

Man äter moset med eller utan mjölk, allt efter egen smak.

Bananer är fria från #kolsterol, salt och #fett, men innehåller en rad #vitaminer, #mineraler och #kostfibrer.

#Recept per portion:

Börja göra kryddblandningen:
I en äggkopp blandas 1 kryddmått vardera av:
malen #kanel,
malen #kardemumma och
malen #anis.
Om man inte kan få tag på malen anis går det bra att finfördela bladen i en mortel eller med hjälp av en elektrisk kaffekvarn.

Moset:
Tag 2 väl mogna #bananer, dvs bananer med brunfläckigt skal, men där innehållet är helt vitt och oskadat.
Gröna bananer passar inte så bra till den här rätten.
Mosa de mogna bananerna med en gaffel till en kletig röra.
Den skall nästan se ut som ärtsoppa.

Värm en liten klick smör eller margarin i en kastrull.
Ös i bananmoset när matfettet har smält men inte blivit brunt.
Rör om så att moset blir riktigt varmt, men inte stekt.
Det går att värma moset helt utan matfett också, om man hellre vill det.

Strö över ½-1 krm av kryddblandningen och rör om igen. Kryddblandning som blir över kan sparas till nästa gång man vill göra bananmos.

Häll upp i en djup tallrik och ät moset varmt.
Servera med eller utan mjölk.
Christina Gustavson

 

Christina Gustavson 234Recept på rödbeta

Många olika sätt
Rödbetan är en gammal växt som ursprungligen kommer från Nordafrika. Vi känner den mest som färdigköpt, inlagd i ättika och glömmer att man kan laga till den på många olika sätt, t.ex. konserverad, fermenterad, juice (färskpressad eller mjölksyrad), rå, ugnsbakad, kokt i grytor och soppor, som borsjtj (rysk rödbetssoppa). Rårivna rödbetor kan tillsättas i sallad och serveras med olika såser. Man kan äta både rotknölen, stammen och bladen, samt kall eller varm.

Svensk mat
Rödbetan är ett vanligt inslag i svensk mat,  inlagda skivade rödbetor till kalops, biff á la Lindström, rödbetssallad och julens sillsallad för att ge några exempel.

Inget kolesterol
Man uppskattar att 100 gram färsk rödbeta innehåller 51 kcal, innehåller retinol, folat och askorbinsyra samt är rik på natrium, kalium kalcium, magnesium och socker, men innehåller bara fleromättat fett och inget kolesterol. I många länder används den till framställning av socker på samma sätt som sockerbetan.

Saft
Inom hälsorörelsen används ofta en mjölksyrad rödbetssaft, men man kan pressa saft själv också. Då behandlas den som färskvara och måste förvaras i kylskåp. Dessutom anses rödbetan bl.a. vara bra för hjärta och lever, sänka kolesterolet, innehålla antioxidanter och förebygga cancer.

Christina Gustavson 240Sätter fart på magen
Eftersom den är känd för att sätta fart på magen ganska rejält (det gäller även kokta rödbetor) brukar man rekommendera att man börjar försiktigt med en fjärdedels rödbeta första dagen tillsammans med mat, en halv andra dagen och en hel tredje dagen om det gått bra med ”introduktionen.”
Samma försiktighet tillråds i ännu högre grad beträffande den pressade saften, som endast bör intas i små försiktiga dagliga mängder.

Rödaktig urin
Som kuriosa kan nämnas att urinen kan bli lätt rödaktig när man ätit rödbetor och det har hänt att någon sökt närmaste akutvårdsinrättning i tro att de haft blod i urinen – och sedan har det uppdagats att de ätit rödbetor och att det var ofarligt.

Oxalater
Det negativa är att rödbetan innehåller stora mängder oxalater, vilket kan förvärra tillståndet hos personer med njur- eller gallblåsebesvär.

Christina Gustavson 241Recept på kokta rödbetor
Rödbetorna skall kännas hårda när man köper dem och inte mjuka eller svampiga.

”Blöder”
Skär av bladen men lämna några cm av stjälkarna närmast bladfästet på rödbetan. Lämna även kvar bladfästet och roten till rödbetan vid kokningen, eftersom den annars ”blöder” och mycket av saften försvinner ut i kokvattnet.

Akta kläderna
Koka rödbetorna oskalade på låg värme i c:a 20 minuter, ungefär som potatis. Koktiden beror en aning på knölarnas storlek. När de kokat färdigt tas rödbetorna upp, men spara spadet till att koka stjälkar och blad. Akta kläderna för den röda färgen som kan ge fläckar.

Christina Gustavson 239Vanlig bordskniv
Nu skärs rot och bladfäste av och sedan skalas rödbetorna med en vanlig bordskniv som inte är vass. Håll fast rödbetan med en gaffel för att inte bli röd om händerna. Skalet glider lätt av om man skalar medan de är nykokta.

Primörer
Nu på hösten finns nyupptagna rödbetor. Ät de färska rödbetorna som primörer medan de fortfarande är varma, gärna med en klick smör.

Christina Gustavson 236Stjälkarna:
Skär av bladen och koka de röda stjälkarna. Eftersom de lätt blir bleka eller brunaktiga kan man koka dem i det sparade rödbetsspadet i c:a 10-15 minuter, så behåller de sin röda färg. När de är färdigkokta skall de gå lätt att bita eller skära av utan att kännas trådiga.
Christina Gustavson 237De kokta stjälkarna kan ätas varma med en klick smör eller kalla med en msk gräddfil.
Christina Gustavson 238De ser dessutom dekorativa ut på tallriken, som smal röd sparris eller mini-rabarberstjälkar, eftersom de har samma lite urgröpta form, men är mildare än rödbetorna i smaken. Spara spadet till att koka bladen.

Christina Gustgavson 235Bladen:
Även bladen går att äta. De riktigt späda kan blandas färska i sallad och finns ofta med i färdigköpta salladsblandningar – man känner då igen dem på de röda stjälkarna.
Man kan koka bladen i samma spad som rödbetor och stjälkar, så behåller även de sin röda färg bättre. De är färdiga efter c:a 5-8 minuter, när de är slankiga i konsistensen.
Christina Gustgavson 242.Ta upp dem, låt rinna av i ett durkslag. Skär sedan i frimärksstora bitar, rör ner en klick smör eller lite olja, så att bladen blir lätt glansiga och servera som en varm sallad som tillbehör till maten.
Bladen kan även ätas kalla och smakar lite som mangold och är mildare än t.ex. spenat,

Går att frysa
Det går bra att frysa de kokta och skalade rödbetorna och tina dem långsamt i kylskåp. De blir litet mjukare men behåller aromen förvånansvärt bra och går att hacka till sallader och övriga maträtter.

Ett kok bättre
Häll nu bort rödbetsspadet. Man kan naturligtvis koka stjälkar och blad ihop med rödbetorna. Det skulle vara hälsomässigt fördelaktigare med bara ett kok – men litet krångligt att plocka upp de olika delarna allt eftersom de blir klara, eftersom de har olika koktid.
Christina Gustavson

Christsina Gustavson 231Recept på Kålrabbi

Liten mild sak
Kålrabbi eller knutkål som den också kallas, är en liten kålsort. Den är vanligare i Centraleuropa men går lätt att få tag på här i Sverige också.
Den är omtyckt för sin milda smak, men även för att den saknar fett och kolesterol och är rik på kalcium, magnesium, kalium, C-vitamin och har rikligt med kostfibrer.

Lila eller ljusgrönChristina Gustavson 227
Kålrabbi är en tvåårig knöl som bildas precis ovan mark. Den är tacksam att odla eftersom den inte har så stort näringsbehov.
Det finns både mörklila och ljusgröna och de olika sorterna smakar ungefär likadant. I rå form innehåller den 6 gram kolhydrater och 2,6 gram socker per 100 gram.

De små är mjällare
Om man har kålrabbi, skördas den efter hand som knölarna når en storlek på minst 5 cm och upp till max. en tennisbolls storlek.
De mindre är mjällare och om de får växa sig för stora blir de lätt träiga.

Brett användningsområde
Kålrabbin har ett brett användningsområde. Den kan användas färsk eller förvällas och frysas in.
Bladen kan förvällas och hackas och serveras med smör eller tillredas ungefär som grönkål.

Från soppa till kålchips
Här följer ett recept på kokt kålrabbi, men den kan användas i soppor, grytor, stuvningar och gratänger och till och med serveras som ugnsbakade chips istället för potatischips.

Christina Gustavson 228Kokt kålrabbi
Skär först av rot och blad på 2 kålrabbiknölar som delas och skalas.
Skär gärna av skalet med kniv, eftersom det kan finnas en del hårda fibrer precis under skalet och det är en fördel om de också skärs bort.

Dela sedan knölarna i 1-2 cm stora tärningar. Lägg dem i enChristina Gustavson 229 kastrull, koka c:a 20 minuter i lättsaltat vatten tills de är mjuka, men inte mosiga. Häll av vattnet, som eventuellt kan användas till soppa eller spädning av grytor vid ett annat tillfälle.

Smör och dragonChristina Gustavson 230
Lägg på en klick smör och strö över lite dragon (estragon) om man tycker om den kryddan. Den hör till malörtssläktet och kan upplevas som en aning besk.
Annars kan man pröva med litet finklippt persilja.
Rör om i grytan så att smöret smälter.

Även kallChristina Gustavson 231
Serveras till maten på samma sätt som man använder ärter och morötter t.ex. Kålrabbin kan även ätas kall, till exempel på en ostsmörgås.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 204Vindruvor är gott
och vindolmar kan
man göra själv.


Egna vindruvor

Det har blivit popular att ha en vinranka på balkongen eller på Christina Gustavson 214tomten. Det känns lite exotiskt att ha egna vindruvor men det fungerar bra, särskilt nu när härdigare sorter har odlats fram.

Recept på vindolmar
Det är inte bara vindruvorna som går att äta – man kan göra vindolmar också! Aldrig försökt? Nåväl, här kommer ett recept.

Börja med fyllningenChristina Gustavson 205
Börja med fyllningen. Skölj 1,5 dl långkornigt ris (dvs inte grötris) och koka det enligt tillagningsinstruktionerna på paketen. Låt det svalna litet medan du gör i ordning resten.

Färska vinblad
Klipp av c:a 50 gram färska vinblad. Klipp nära bladet och låt gärna stjälken sitta kvar på rankan. Om du hellre vill använda konserverade så går det åt litet mer, ungefär 225 gram.

Christina Gustavson 2006Förväll bladen
Koka upp 1,5 l vatten i en kastrull och förväll vinbladen under några minuter. Tag inte alla på en gång utan några i sänder. Ta upp dem försiktigt, t.ex med en hålslev eftersom bladen blir sköra av kokningen och låt dem rinna av i ett durkslag.

Konserverade blad kan vara väldigt salta, så blötlägg dem en stund och låt dem sedan rinna av om du hellre vill använda detta.

Surt!
Slå bort vattnet. I det första fallet är det ettersurt och i det andra fallet för salt.

FyllningenChristina Gustavson 208
Sila saften från 1 citron och häll den över det kokta, ljumma riset, strö över 4-5 msk finhacakd dill.
Häll över 4-5 msk kallpressad olivolja.
Strö över en knivsudd salt och en knivsudd svartpeppar (använd en liten aning cayennepeppar om du vill att det skall bli starkare). Blanda ihop fyllningen.

Christina Gustavson 209Vinbladen
Lägg upp ett vinblad åt gången på en skärbräda. Var försiktig eftersom bladen är sköra efter förvällningen. Vik det dubbelt och skär bort den nedersta delen av den grova mittnerven, men låt bladet hänga ihop c:a 2/3. Lägg det sedan med baksidan uppåt.

Om bladen är små kan man lägga 2 eller 3 blad om lott.

Gör ett knyteChristina Gustavson 207
Lägg 1 tsk av fyllningen nära basen på bladet (där stjälken har suttit). Vik sedan upp basen över fyllningen och håll fast med fingrarna. Vik sedan in den vänsdtra kangen och slutligen den högra. Rulla xsedan försiktigt ihop till en litet korvliknande knyte.

Alla bladen
Gör likadant med alla bladen, utom 4-5 st som skaras till kastrullen. Det kan bli 40-50 dolmar i allt, beroende på hur stora man gör dem.

Vidare botten
Tag nu fram en annan kastrull, gärna med litet vidare botten. Smörj botten med olivolja och täck den sedan med ett lager kokta blad. Detta för att inte dolmarna skall fastna och bli svåra att ta upp när de är färdiga.

Christina Gustavson 210Lägg dolmarna i cirkel
Lägg nu de små dolmarna i en cirkel som följer grytans ytterkant. Lägg dem hela tiden med bladskarven nedåt. Fyll sedan på med mindre cirklar in mot kastrullens mitt, tills dess att de ligger tätt packade. Fyll på med fler lager så långt dolmarna räcker.

En tallrik som pressChristina Gustavson 211
Använd en tallrik som är litet mindre än grytan. Lägg den över dolmarna för att pressa ner dem så att de inte flyter upp och spricker under kokningen. Häll över 4 msk kallpressad olivolja, silad saft från en citron och 4,5 – 5 dl hett vatten , som kokats upp separat.

Christina Gustavson 212Inte koka, bara sjuda!
Lägg ett lock på kastrullen och låt det sjuda sakta i 50 minuter.

Lägg upp och servera
Lägg upp vindolmarna på ett fat och servera varma eller ljumma. Många tycker även om dem kylskåskalla.

Syrlig maträttChristina Gustavson 213
På grund av sin syrlighet passar dolmarna bra till rätter som man annars gärna använder ättiksgurka eller syltlök till. Då dolmarna redan innehåller ris behöver man inte servera extra ris till rätten – men gärna en fräsch sallad.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 195Nässeltider

De flesta har säkert bränt sig på nässlor någon gång. Men nässlorna är nyttiga också! Både utvärtes och invärtes.

Bra för hår och naglar
Som tonåring fick jag lära mig att nässlan innehåller kisel som skulle vara bra för både hår och naglar. Så jag plockade nässlor, kokade dem och hällde upp vattnet i en spann. När jag sedan tvättade håret använde jag nässelvattnet. Jag tog skopa efter skopa ur spannen och hällde över håret ända tills spannen var tom.

Lindblomsgrönt hår!
Det var en härlig känsla! Jag såg för mina inre ögon hur mitt riktigt ljusa hår skulle falla i naturliga filmstjärnelockar efter behandlingen. Men när det äntligen torkat och jag borstat ut det såg jag till min fasa att det blivit lindblomsgrönt! Så jag såg ut! Jag hade fått lindblomsgrönt hår! Jag nästan grät och tvättade om håret, utan nässelskölj den här gången.

Skydd för händerna
Använd handskar/diskhandskar eller dubbla plastpåsar som skydd för händerna när du skall plocka nässlor, använd gärna en sax till att klippa av dem med. Tag helst bara de späda topparna eller bladen.

3 tips om man skulle råka bränna sig ändå:

  1. Nässlan innehåller ett motgift mot sig själv. Man krossar några stjälkar till exempel i en mortel, så att man får ur saften. Den dämpar irritation från nässlans taggar.
  2. Man kan krossa eller mixa groblad och lägga på stället där man bränt sig på nässlor.
  3. Om man har en gurka nära till hands kan man skära tunna skivor och lägga på där man bränt sig på nässlorna.

Nässelsoppa
Nässelsoppa är en vanlig delikatess på våren, men för den som tycker om lite mer kryddor har jag en annan variant:

Christina Gustavson 196Vegetarisk nässelröra att t.ex äta till ris
eller på smörgås

Plocka helst bara de späda topparna eller bladen. Packa i ett litermått tills det är fullt.

Skölj ordentligt i kallt vatten.

Förväll: Koka upp i en stor kastrull i rikligt med vatten, c:a 1-1½ liter. När nässlorna är mjuka, häll av vattnet genom en finmaskig sil som ställts på en annan kastrull, så att spadet sparas. Pressa eventuellt ur det sista av saften till exepmel med en ren handduk.

Christina Gustavson 198Hacka: När nässlorna svalnat hackas de fint, eller körs i mixer.

Tag en annan kastrull, värm den med 1 msk matolja i botten.

Bryn: Hacka en medelstor gul lök fint och häll i kastrullen. Fräs till dess att löken blivit genomskinlig och börjar bli antytt brun i kanterna. Löken får dock inte bli bränd. Låt kastrullen stå på medelhög värme.

Tillsätt: 1 knivsudd av varje av malen koriander, malen spiskummin, currypulver och sist tomatpure (c:a 1 tsk ur burk och c:a 2 cm ur tub).
För den som vill ha mer sting: Tillsätt en liten knivsudd chilipepparpulver.
Rör snabbt, så att blandningen inte bränner vid.

Rör: Tillsätt 2 msk vatten för att förhindra att det bränner vid och fortsätt röra och koka tills det ser ut som om oljan och kryddorna separerar.

Tillsätt nässlorna: Tillsätt då de hackade nässlorna. Rör om. Tillsätt ytterligare ½ -1 dl vatten och låt koka ihop några minuter. Färdigt.

Konsistens: Konsistensen skall vara ungefär som något mellan köttfärssås och spenatstuvning.

Christina Gustavson 197Till ris eller bröd
Ät till ris, eller som pålägg på en skiva bröd om nässelröran är tillräckligt fast.

Näringsrik
Nässlan innehåller en stor mängd näringsämnen som mineraler och proteiner och har ett högt näringsinnehåll. Den innehåller bland annat C-vitamin, som dock försvinner om man kokar den.

Nyutslagna skott
Man bör inte plocka nässlor på platser som vid ladugårdar, gödselstackar och komposthögar eftersom det finns mycket kväve i jorden där. Det kan nässlorna ta upp och omvandla till nitrit. Därför är det bättre att istället plocka nyutslagna skott vid skogskanten och på ängar.

VChristina Gustavson 195ärm inte nästa dag
När nässlorna skall ätas bör man inte spara och värma resten nästa dag. Nässlorna lagrar små mängder av ämnen som kallas nitrater. Om man till exempel värmer upp maten kan en del av dem omvandlas till nitrit, som kan vara skadligt om man äter dem i större mängder. Men eftersom vi vanligen bara äter nässlor ibland och inte varje dag behöver vi inte oroa oss för det är då inget stort problem.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 140Christina Gustavson:
É-toh

É-toh – recept från Afrika för 2 personer: Chrisstina Gustavson 131

Tillagas över grillkol i en minigrill, men går att laga på vanlig spis eller gasolkök.

Christina Gustavson 135Ingredienser till é-toh:
2 kokbananer, mogna, sk röda kokbananer (plantain)
1 kaffekopp färska jordnötter
Röd palmolja

Utförande:Christina Gustavson 137
Rosta: Rosta jordnötterna i en stekpanna utan fett. Gnugga dem så att skalet går av.

Dela: Skala bananerna och dela varje kokbanan i 3-4 delar

Koka: Koka bananerna tills de är mjuka och helt smörgula.

Christina Gustavson 138Mosa: Mosa bananerna.

Blanda: Lägg i c:a hälften av jordnötterna och krossa dem också och blanda med plantain/kokbananmoset.
Häll sedan på resterande jordnötter och blanda i dem.

Häll: Värm ½  kaffekopp röd palmolja, häll Christina Gustavson 139sedan oljan över plantainmoset.

Färdigt att äta.
Inga kryddor används.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 25Christina Gustavson:

Akara, friterade bönnuggets

Akara recept:
Tag 2 koppar torkade vita bönor. Christina Gustavson 59

 

Blötlägg och ta bort skalen
Blötlägg dem några timmar, stöt dem
sedan i en trämortel så att skalen lossnar.
Plocka bort skalen. Christina Gustavson 60Blötlägg bönorna på nytt en timma.

Stöt till mos
Häll av vattnet, skölj och lägg i en stor trämortel. Stöt sedan de råa, blötlagda bönorna till mos.
Christina Gustavson 61

 

Fluffig grötliknande konsistens
När de antagit en grötliknande konsistens tillsätts 1/2 tsk salt och en knivsudd chilipeppar.
Christina Gustavson 64
Blanda och fortsätt stöta bönorna till dess att de antar en fluffig konsistens och ökar rejält i volym.Christina Gustavson 63

Mixer
Naturligtvis kan man använda en mixer om man så vill. Tänk då på att det inte ingår något vatten i receptet eftersom fluffigheten uppkommer genom att man arbetar in luft i massan.

Christina Gustavson 64Akara steks gyllenbruna i olja
Hetta upp olja i en djup stekpanna eller gryta till svag – medelvärme.  Klicka ner bönsmeten i oljan och stek klickarna gyllenbruna.
Tag upp den med en hålslev och låt dem rinna av på en tallrik med ett vikt hushållspapper.

 

Akara – några serveringsalternativ:Christina Gustavson 65
1. Ät dem varma som snacks. Eventuellt med
valfri dipsås.
2. Dela en baguette, fyll den med salladsblad,
gurkskivor, tomatklyftor och en rad Akara-
nuggets. Spritsa över litet majonnäs.
3. Servera dem på indiskt vis: Lägg några nuggets i en skål med gräddfil eller youghurt
som smaksatts med en aning salt, cayennpeppar,
spiskummin och eventuellt litet vitlök. Vänd runt dem så att de helt täcks
av gräddfilen.
4. Som tilltugg till tomatsoppa.

Christina Gustavson

Christina Gustavson 25Christina Gustavson: Lördagsmys i Afrika – rosta jordnötterna själv

Rostade jordnötter på afrikanskt vis

Mät upp ½ kg färska jordnötter. Ta av ytterskalet om det finns kvar, men låt det inre tunna skalet sitta kvar.

Koka upp 1 l vatten med 2 teskedar salt. Lägg i de skalade nötterna när vattnet kokat upp.

Koka i 5 minuter. 2. Jordnötter till en gryta med salt vatten

Tag av grytan från elden och häll av vattnet över ett durkslag.

Bred ut de nykokta nötterna på ett bord och låt dem soltorka.

Hetta upp en tom gryta, häll i c:a 1/3 fin sant eller ”gari”, ett grovkornigt kassavamjöl (det går inte att använda till något annat efteråt, utan slängs. Sanden kan däremot återanvändas).

Samla ihop de soltorkade jordnötterna och lägg dem i grytan med sand (eller ”gari”) när grytan blivit riktigt het. Fortsätt med hög värme under grytan och rosta nötterna under omrörning i max 30 minuter.

Låt grytan med innehåll svalna något, så att den blir mer hanterlig. Häll över sand (”gari”) och jordnötter i en sil av metall så att de rostade nötterna fångas upp.

4. soltorka på ett bordLåt dem svalna ytterligare.

När de nästan kallnat, smulas det tunna innerskalet bort mellan fingrarna och jordnötterna är färdiga att ätas.

Ju hårdare jordnötterna rostats desto längre hållbarhet. Vid kort rostning håller de sig kanske ett par dagar, men är de riktigt mörkrostade kan de hålla sig ett par veckor.

Christina Gustavson

 

 

 

Christina Gustavson 25Christina Gustavson: Göra glass i Ghana.

Om man reser utanför storstäderna i Ghana är det inte säkert att man kan få tag på glass över huvud taget. Finns glass känner man sig kanske tveksam rörande den hygieniska standarden. De få som har råd och tycker om glass gör den gärna själva.

 

Här följer ett recept på glass som görs för hand och utan glassmaskin:
Jag har aldrig sett några mått i Ghana, utan man tar på ett ungefär eller använder sig av en kopp för att mäta upp ingredienserna. Kakao finns vanligen inte i affärerna utan man använder O’boy eller liknande istället.  Vanligen används kranvatten, vilket gör att inte ens den hemlagade glassen är särskilt vänlig mot svenska magar. För att dryga ut glassmeten används vetemjöl, som också bidrar till att göra glassen mjukare, så att den blir ett mellanting mellan glass och mjukglass.

Christina Gustavson 311. Först blandar man 1 kopp strösocker med 1 kopp vetemjöl och rör ut det i vatten så att det blir en lagom tjock gröt. Denna kokas under omrörning och får sedan svalna.

 

 


2
. 5 ägg vispas för sig och ställs tillfälligt
åt sidan. Christina Gustavson 29

 

 

 

 

Christina Gustavson 28

3. 1 kopp torrmjölk blandas med ½ kopp O’boy.

 

 

 

4. Blanda ihop kakao- och mjölkblandningen med den vispade äggsmeten till en jämn röra.

 

Christina Gustavson 305. Blanda sedan ihop den smeten med den nu avsvalnade vetemjölsgröten och rör till dess att det blivit en jämn smet.

 

6. Den smeten portionsförpackas i små plastpåsar. Dessa knyts ihop och läggs i en bunke, som sedan ställs in i frysen.

Christina Gustavson