Christina Gustavson 25Christina Gustavson: Medicin i Sverige – råttgift i Afrika

Möss kan vara sluga!
Det hördes otvivelaktiga ljud från skåpet under diskbänken. En mus! Det kunde inte vara något annat. Den måste få ”medicin” innan den hinner förstöra för mycket, fick jag veta. Fällor? Njae, det var osäkert om musen skulle vara dum nog att gå i en fälla. Möss kan vara sluga! ”Medicin” var bättre.

Värktablett
Grannen jag frågat visste inte vad preparatet hette, men travade iväg till apoteket (!) och köpte en karta kapslar. Till min förvåning såg jag att det var värktabletter, som innehåller indometacin.
”Men”, försökte jag, ”kan det vara rätt”?
”Jodå”, försäkrades jag ivrigt. Innehållet i en kapsel blandades i litet brödsmulor med aningen strösocker på. Denna dunderblandning lades försåtligt i skåpet där ljuden hade hörts.
”Snart finns där ingen mus mer!”
”Säkert?”
”Jadå, den dör. Det är ofelbart!”

Kanske inte så konstigt
Det kan låta litet skrämmande, men om man tänker på att djur och människor inte tål samma saker, är det kanske inte så konstigt i alla fall. En vanlig värktablett som Alvedon är till exempel inte alls bra för hundar och katter. Och mycket av det djuren äter skulle vara synnerligen hälsovådligt för en människa att få i sig.

Men om sanningen skall fram, så var jag en aning skakad och min tilltro till läkemedel …

Christina Gustavson

Tagged with →  
Share →