Currently viewing the category: "Mormor rymmer till Afrika"

Christina Gustavson 266Uppskattat uppdrag – PRO

Uppskattat uppdrag – PRO: Jag blev ombedd att komma till ett #PRO-medlemsmöte för att visa bilder från mitt arbete med ”bistånd i #Afrika – och en notChristina Gustavson 267is publicerades i #STT den 151202.

Sygrupper
Notisen berättar om att jag bl.a. har startat några sygrupper, där kvinnor kan komma och lära sig att #sy #skolunifoChristina Gustavson 193rmer – för att hjälpa familjer som är så fattiga att de inte har råd att köpa de obligatoriska skoluniformerna. Utan skoluniform får man inte gå i skolan – även om undervisningen i övrigt är kostnadsfri.

Aldrig sett en sax
Jag berättade bland annat om att det finns kvinnoChristina Gustavson 82r som inte har sett en #sax förut. De får börja klippa i papper för att lära sig hantera saxen. Det är svårt för oss att föreställa sig hur det kan vara, men för en fattig kvinna i Afrika kan en sax vara så dyr att den är helt utom räckhåll.

Ny deckare
Mot slutet fiChristina Gustavson 103ck jag även prata litet om mina böcker, speciellt om ”#Jantelagens Vålnad”, som jag håller i på bilden och som handlar om fel inom svensk sjukvård och mina tankar om hur man kan lösa problemen, mina böcker om hur man kan hjälpa någon annan som man tror kan vara deprimeradChristina Gustavson 244 eller har olika former av ångest. Sist men inte minst fick jag berätta om min nya deckare ”En #fingervisning om mord.”

Vill du se notisen så finns den här:
http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=hgmzcz5r&gInitPage=1
Christina Gustavson

Christina Gustavson 253Ett PRO-föredrag

Jag blev nyligen inbjuden till #PRO på en ort i närheten. Först trodde jag att de ville att jag skulle prata om mina böcker – men sedan visade det sig att de hellre ville att jag skulle visa bilder och prata om mitt engagemang i Västafrika och det #biståndsarbete jag deltar i där.

Sagt och gjort, jag utrustade mig med en lång rad bilder (av varierande kvalitet får erkännas) från #Gambia, #Ghana, #Togo och #Benin.Christina Gustavson 254

Det största problemet var min relativt nya projektor som envisades med att visa bilderna huller om buller istället för den logiska ordning jag sorterat och numrerat dem i. Tack och lov hade åhörarna tålamod med detta.

Trots problemet med turordningen upplevde jag att föredraget blev en succé och alla lyckönskningar gjorde mig varm om hjärtat.

Christina Gustavson 255Mot slutet frågade jag om någon visste  vad den här baljväxten med rosa blommor heter. Det gissades vilt, men ingen prickade helt rätt – så den tävlingen kan få återkomma någon mer gång.

Och bäst av allt – mot slutet frågade de om mina böcker, så jag fick chansen att i korthet berätta dem och min nya deckare En #fingervisning om mord också!
Christina GustavsonChristina Gustavson 256

Christina Gustavson 157Begravningsplatser
är farliga

Övertro är vanligt
Vidskeplighet och övertro är vanligare än man kan tro i olika afrikanska länder, oavsett den polerade ytan. Många tror att begravningsplatser är farliga. Detta gäller även högutbildade personer.

Rädslan i hjärtat syns inte
Man skall inte dra alla över en kam, men kanske vara medveten om att ett leende ansikte inte avslöjar den rädsla som kanske finns i personens hjärta.

Andar kan hoppa upp
Jag har mött präster som aldrig skulle våga gå eller ens cykla (går fortare) förbi en begravningsplats av rädsla för att olika andar skall hoppa upp och döda dem. De flesta jag mött och kunnat prata med om den här typen av frågor är helt övertygade om att det är farligt att gå förbi kyrkogårdar nattetid och även dagtid är det tryggare att inte gå för nära.

Christina Gustavson 159Illvilliga varelser
Enligt folktron befolkas begravningsplatserna nattetid enbart av ondsinta och illvilliga varelser, som stigit upp ur underjorden och inte har någon högre önskan än att kunna skada, helst ta livet av någon ännu levande person.

Orubblig vidskeplighet
Det är svårt att ändra vidskepligheten, som lever kvar under ytan och påverkar människors beteende i mycket högre utsträckning än man kan ana.

Shrine
När en betydande person avlider bygger man gärna en helgedom,
”a shrine” över graven. Dit kan anhöriga sedan gå för att be och minnas den Christina Gustavson 158bortgångne. Man  offrar till vissa av dessa helgedomar.

Övernaturliga träd
Likaså finns det heliga träd och träd med övernaturliga egenskaper. Vissa träd är farliga och man skall inte gå för nära, inte ens i dagsljus.

Heliga träd
Ibland byggs murar runt ett träd för att visa dess heliga status. Även vid de heliga träden utförs offerriter.
www.gustavson.se

Christina Gustavson 140Christina Gustavson:
É-toh

É-toh – recept från Afrika för 2 personer: Chrisstina Gustavson 131

Tillagas över grillkol i en minigrill, men går att laga på vanlig spis eller gasolkök.

Christina Gustavson 135Ingredienser till é-toh:
2 kokbananer, mogna, sk röda kokbananer (plantain)
1 kaffekopp färska jordnötter
Röd palmolja

Utförande:Christina Gustavson 137
Rosta: Rosta jordnötterna i en stekpanna utan fett. Gnugga dem så att skalet går av.

Dela: Skala bananerna och dela varje kokbanan i 3-4 delar

Koka: Koka bananerna tills de är mjuka och helt smörgula.

Christina Gustavson 138Mosa: Mosa bananerna.

Blanda: Lägg i c:a hälften av jordnötterna och krossa dem också och blanda med plantain/kokbananmoset.
Häll sedan på resterande jordnötter och blanda i dem.

Häll: Värm ½  kaffekopp röd palmolja, häll Christina Gustavson 139sedan oljan över plantainmoset.

Färdigt att äta.
Inga kryddor används.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 130Christina Gustavson:
Kannibaler idag?

Så litet jag vet
Ju fler gånger jag besökt olika länder i Afrika och ju längre sammanlagd tid jag tillbringat där, desto tydligare inser jag hur litet jag vet och hur mycket det är som jag inte kan förstå.

Kannibaler idag?
Jag trodde inte det fanns kannibaler längre, men tydligen finns de och fortsätter sina urgamla sedvänjor och religiösa riter.

Dödsdom
Vissa delar av Elí-bo-stammen är fortfarande kannibaler. När någon känner sig sjuk och berättar om det för någon annan i stammen, eller om andra ser att någon inte mår bra, innebär det en säker dödsdom. Den sjuke avlivas snabbt genom att halsen skärs av under sömnen, som vilket annat slaktdjur som helst. Sedan styckas kroppen, köttbitarna delas ut enligt särskilda regler och lagas sedan till i de olika hushållen.

Äts upp i alla fall
Det berättas att mödrar även avlivar och äter sina egna barn. Om någon skulle hinna avlida innan andra stammedlemmar hinner verkställa sin religiösa rit, så äts den personen upp i alla fall. På det här sättet undgår man begravningar, som inte alls förekommer i dessa stamgrupperingar, helt enkelt för att det aldrig finns några kroppar att begrava.

Vad händer en främling?
Vad som skulle hända om en främling, dvs. en tillfällig besökare skulle bli sjuk i närheten av någon av dessa grupper har jag inte kunnat ta reda på och jag tänker nog inte undersöka den frågan närmare på egen hand.

Urgamla riter
Djungeln är ogenomtränglig. Vem vet vad som händer där inne i Christina Gustavson 129buskagen? Urgamla riter och traditioner som lever kvar blandas med myter, övertro, vidskepelse, fantasier sprungna ur rädsla.

Trots allt överlever traditionerna
Med tanke på malaria och alla andra svåra sjukdomar i Afrika och att var och varannan människa är sjuk åtminstone någon gång i sitt liv och då borde bli uppäten, förefaller det en aning märkligt att så många trots allt överlever att de kan föra traditionerna vidare.

Skrämmande för oss
Självfallet får man inte dra alla över en kam och det avser jag inte heller. Men man kan inte heller blunda för att det i mindre grupperingar kan finnas sedvänjor som för oss verkar märkliga, för att inte säga helt obegripliga. Och skrämmande.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 128Christina Gustavson:
”Svartfötter”

Ny innebörd
I min ungdom läste jag indianböcker och lärde mig att det fanns en stam som kallades ”Svartfötter”. Nu har de svarta fötterna fått en annan innebörd för mig.

Oskulder
Det berättas att bl.a. att en urgammal tradition inom vissa grupperingar Christina Gustavson 124av Hausa-stammen föreskriver att alla flickor måste gifta sig medan de fortfarande är oskuld. Eftersom det är vanligt med tidig sexuell debut i Afrika innebär det att flickorna blir bortgifta redan som små eller mycket unga, för att man skall vara säker på att de inte redan debuterat sexuellt.

Christina Gustavson 125Svarta fötter
Det är inte ovanligt att så små flickor gifts bort så unga att ingen skulle kunna tro att de är gifta. För att visa omvärlden att de är ”gifta kvinnor” och inte längre tillgängliga för manliga inviter, målas deras fötter svarta. Det är ett säkert tecken – på samma sätt som en vigselring kan vara det i Europa.

Träkol
Bland fattiga, som kanske inte har råd med annat, används en pasta tillverkad av stött träkol och andra hemliga ingredienser. De som har råd använder en annan färg som är mer bestående och målar ibland sirliga mönster längs fötternas kanter och på tårna på ett sätt som påminner om hennadekorationerna på brudar i Indien.

Bands och kördes iväg
Flickorna gifts bort genom föräldrarnas beslut och har inte något att säga Christina Gustavson 126till om själva. De som protesterar blir bortförda med tvång eller, om de lyckas rymma, har de inga som helst möjligheter att försörja sig eller överleva utom genom prostitution. Jag kom i kontakt med en 11-årig flicka som trots att hon skrek, ropade på hjälp och värjde sig, bands till händer och fötter, slängdes upp över en motorcykel och blev, hängande på magen över cykeln, körd till den väntande brudgummen.

Lovas bort efter födseln
Det är inte ovanligt att en man, redan efter en flickas födelse, börjar bidra till hennes försörjning genom att ge föräldrarna pengar, mot löftet att han sedan får gifta sig med flickan.

Christina Gustavson 12750-60 år äldre män
Enligt mina sagesmän händer det aldrig någonsin att en flicka gifts bort med en ung man eller en man som hon kanske själv skulle välja, utan det är alltid de stamäldste som i första hand förses med unga flickor. Det är inte ovanligt att mannen ifråga är upp mot 50-60 år äldre än flickan och hon har inget att säga till om utan gifts bort mot sin vilja. Detta innebär att mannen ifråga som regel är mycket äldre än flickan.

Ingen hjälp att få
De stammar där den här typen av sedvänjor praktiseras bryr sig inte alls om olika regeringars försök att stävja det genom att införa 18 år som lägsta ålder för giftermål. Det finns inte heller någon polismakt som är intresserad av att se till att lagarna efterlevs och inte heller sociala myndigheter som kan gripa in, hjälpa och ta hand om flickor som rymt.

Konsekvens: Unga änkor
En konsekvens av dessa urgamla traditioner och riter är att många ungaChristina Gustavson 128 kvinnor med små barn att försörja blir änkor och lever under mycket små omständigheter och är i stort behov av hjälp. Det är inte ovanligt att de flyttar in till storstäderna, där de utför de sysslor som står lägst på den lokala sociala rangskalan, till exempel som bärare i olika sammanhang.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 121Christina Gustavson:
5 miljoner ton djungelorm!

När man är ute och reser får man till sig ett helt annat nyhetsflöde än i Sverige. Det flyter förbi för det mesta, men ibland hajar jag till.

5 miljoner ton djungelorm
Som nu när jag såg på afrikansk TV att orm utgör ett viktigt proteintillskott i fattiga afrikanska länder och man har uppskattat att det äts upp över 5 miljoner ton djungelorm per år! Programmet förklarade också att man åt alla slags orm, och att vissa var varligare att fånga än andra. Jo, det kan man ju tänka sig. Christina Gustavson 122

Gammal film
Jag har ingen erfarenhet av ormrecept och den enda tillagning jag sett var i den nu gamla filmen Soldier Blue, där ormbitar, uppträdda på träpinnar, grillades över öppen eld.

 

Christina Gustavson 123Enorm kvantitet
Men nu när allt möjligt lanseras som den ”nya födan”, allt från larver till gräshoppor, är det kanske inte så märkvärdigt. Det var mest den enorma kvantiteten som gjorde att jag hajade till.

Ormrecept
Någon som vet hur man lagar orm? Ett läckert orm-recept, någon?

Fridlysta
Tilläggas bör att huggorm m.fl. är fridlysta i Sverge och därmed utesluten från kulinariska tester och provmiddagar.
Christina Gustavson

 

Christina Gustavson 25Christina Gustavson:

Akara, friterade bönnuggets

Akara recept:
Tag 2 koppar torkade vita bönor. Christina Gustavson 59

 

Blötlägg och ta bort skalen
Blötlägg dem några timmar, stöt dem
sedan i en trämortel så att skalen lossnar.
Plocka bort skalen. Christina Gustavson 60Blötlägg bönorna på nytt en timma.

Stöt till mos
Häll av vattnet, skölj och lägg i en stor trämortel. Stöt sedan de råa, blötlagda bönorna till mos.
Christina Gustavson 61

 

Fluffig grötliknande konsistens
När de antagit en grötliknande konsistens tillsätts 1/2 tsk salt och en knivsudd chilipeppar.
Christina Gustavson 64
Blanda och fortsätt stöta bönorna till dess att de antar en fluffig konsistens och ökar rejält i volym.Christina Gustavson 63

Mixer
Naturligtvis kan man använda en mixer om man så vill. Tänk då på att det inte ingår något vatten i receptet eftersom fluffigheten uppkommer genom att man arbetar in luft i massan.

Christina Gustavson 64Akara steks gyllenbruna i olja
Hetta upp olja i en djup stekpanna eller gryta till svag – medelvärme.  Klicka ner bönsmeten i oljan och stek klickarna gyllenbruna.
Tag upp den med en hålslev och låt dem rinna av på en tallrik med ett vikt hushållspapper.

 

Akara – några serveringsalternativ:Christina Gustavson 65
1. Ät dem varma som snacks. Eventuellt med
valfri dipsås.
2. Dela en baguette, fyll den med salladsblad,
gurkskivor, tomatklyftor och en rad Akara-
nuggets. Spritsa över litet majonnäs.
3. Servera dem på indiskt vis: Lägg några nuggets i en skål med gräddfil eller youghurt
som smaksatts med en aning salt, cayennpeppar,
spiskummin och eventuellt litet vitlök. Vänd runt dem så att de helt täcks
av gräddfilen.
4. Som tilltugg till tomatsoppa.

Christina Gustavson

Christina Gustavson 25Antalet häxor ökar!

Under en resa långt ut på landsbygden i ett afrikanskt land körde vi förbi något som såg ut som en fotbollsplan fast med en Jesusstaty mitt på.

Antalet häxor ökar
Jag frågade guiden som stammade från lokalbefolkningen. Han svarade att för bara något år sedan var planen inte större än en rejält tilltagen trädgård, men eftersom Häxutdrivningantalet häxor ökar så enormt i landet, så måste man ordna allt större samlingsplatser där prästerna kan driva ut de onda andarna ur häxorna.

Populärt att utbilda sig till pastor
Därmed har det också blivit populärt att utbilda sig till pastor, vilket ger både berömmelse och höga inkomster, vilket kan vara nog så lockande i länder med enorm arbetslöshet och ofattbar fattigdom.

Normal del av det religiösa livet
Vidskepelse och tro på onda andar och häxkonst förekommer i alla sociala grupperingar och speciellt i Central-och Västafrika ser man det som en normal del av sitt religiösa liv. Att barn anklagas för att vara häxor är ganska vanligt.

Illegalt men inte ovanligt
Det är visserligen illegalt i de flesta av dessa länder att anklaga barn för trolldom, men vissa frikyrkor predikar fördelarna med barnexorcism och dessa läror har fått allt större utbredning på senare år.

Fall i Sverige
Kanske är det samma trend som återspeglats i flera uppmärksammade fall av andeutdrivning i invandrarfamiljer i Sverige.

Analfabetism och arbetslöshet
Lokala hjälporganisationer i Afrika säger att faktorer som till exempel hög arbetslöshet, analfabetism och en sjukvård som kostnadsmässigt ligger helt utom räckhåll för det stora flertalet driver människor till att vända sig till olika kristna frikyrkor för att be någon pastor där om hjälp och vägledning.

Arbetar för pengar
Det är inte ovanligt att pastorn då säger att barnet ifråga är en häxa och är orsak till familjens olycka. Familjen tvingas ibland sälja allt de äger och har för att kunna betala pastorn för att driva ut de onda andarna. Vissa pastorer arbetar för pengar och skulle själva ha ekonomiska svårigheter om de inte hittade olika former av extrainkomster.

Utnyttjar situationen
Det är svårt att komma till rätta med företeelser som bottnar i vidskeplighet och rädsla, särskilt när den instans, som borde mana till besinning istället utnyttjar situationen för sin egen vinnings skull. Förklaringar biter inte på rädsla. Det gör inte lagar heller.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 25Soppa på kackerlackor

Ett av de mest originella bröllopstal jag har hört levererades i form av en visa, som framfördes av sångaren Said Akomanyi från Cape Coastregionen i Ghana. Han är välkänd för sina underfundiga och ibland väldigt roliga texter.

Pratade aldrig med varandra
En av verserna handlade om ett par som aldrig pratade med varandra. En dag när maken hade kommit hem från jobbet hittade hans fru hans nyckelknipa och mobiltelefonen på hallbordet. Bredvid låg en påse jordnötter och ett par stora kackerlackor. När hustrun fick syn på detta tänkte hon att han varit omtänksam nog att visa vad han ville ha till middag, som hon tillredde en jordnötssoppa med rostade kackerlackor.

Kackerlackor i soppan
Hustrun hade precis ställt grytan på bordet när det blev elavbrott, så maken började äta i mörker. Döm av hans förvåning när ljuset kom tillbaka och han fick syn på innehållet i soppan och utropade: ”Varför i all världen ligger det kackerlackor i soppan?” Hustrun förklarade vad hon hade trott. ”När jag tömde mina fickor så kom det med en påse jordnötter,” utbrast maken, ”kackerlackorna måste ha lockats fram av lukten, men det innebar inte att jag ville ha dem till middag…”
Publiken skrattade hjärtligt och sjöng villigt med i refrängen: Så kan det gå när man inte pratar med varandra!

Prata med varandra!
Visan gick ut på att det är viktigt i ett förhållande att man pratar med varandra och jag tror det är viktigt i alla möjliga situationer.  Man skulle kunna undvika många missförstånd om man bara pratade med varandra och försökte hitta samförstånd och förståelse.

Lämna inte nyckeln till samförstånd åt slumpen!
Det betyder en hel del för förståelsen människor emellan att man talar om hur man faktiskt vill ha det eller hur man tänkt i en viss fråga. Då undviker man sådana missförstånd som kan uppkomma på grund av att andra i ens omgivning tror att man velat nåt helt annat.
Lämna inte nyckeln till samförstånd åt slumpen!
Christina Gustavson