Currently viewing the category: "Naturlig hälsa och skönhet"

Skydda barnen i solen

Viktigt att skydda barnen
Det är viktigt att skydda barnen i solen.
Små barn är särskilt utsatta.

Använd solhatt
Skydda barnens huvuden i solen – använd solhatt.
Hatten skall vara på hela tiden barnet är ute i solen.

Ljusa färger bäst
Ljusa färger är bäst till solhatt – varför inte en helt vit?
Mörkare färger drar åt sig mer värme.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 38Rynkfri i vårsolens glans

Allt syns tydligare
Nu när vårsolen börjar titta fram syns allt så mycket tydligare – det gäller allt från oputsade fönster till rynkor och andra skavanker som en lång, mörk och kall vinter har orsakat huden. Fönster går lätt att putsa men att göra en snabbfix när det gäller att vårstäda ansiktshyn är lite svårare – men det finns knep!

Går att påverka
Vem vill inte vara rynkfri? Det finns sådant som har positiv effekt och sådan som har negativ. Sådant man bör undvika och sådant man skall försöka få mer av. Det finns forskare som uppger att vi själva kan påverka hela 80% av de faktorer som styr hudens åldrande – det låter hoppingivande.

Skuggig motion och frisk luft
Regelbunden motion i alla former förbättrar blodcirkulationen. Näringsämnen förs till cellerna och slaggprodukter förs bort. Frisk luft i stora mängder gör det ännu bättre. Sol ger visserligen huden en brun ton, men samtidigt gör solningen att hunden åldras snabbare, så motionera gärna ute, men i skuggan. Varför inte springa, jogga eller lunka en vända i skogen varje dag?

Vila ger spänst
Mycket av det som sker inom en människa påverkar även det yttre. Den som stressar eller oroar sig mycket har svårare att se fräsch ut i ansiktet än den som är avslappnad och det gäller i ännu högre grad den som har sömnproblem. För att ge sitt ansikte en ungdomlig spänst bör man se till att sätta av tillräckligt med vila varje dag och inte bara ibland.

Hur många timmar?
Räkna ut hur många timmars sömn du behöver för att må bra och lägg till två timmar för att ge kroppen en rimlig chans att gå ner i varv, slappna av och sedan få tillräckligt lång sömn varje natt. Vakna långsamt och sträck och tänj på kroppens olika delar medan du ligger kvar i sängen.

Vakta på ditt humör
Humöret spelar också en viss roll. Många skjuter upp ögonbrynen så att pannan rynkas när de ställer en fråga, andra rynkar ögonbrynen när de är arga. Bitterhet gör ibland att mungiporna dras nedåt – allt detta fördjupar rynkor som redan finns och gör att ansiktet ser äldre ut.

Bestämd rutin
Regelbundna vanor kan låta enformigt och rent av tråkigt, men har en positiv effekt på utseendet. Det är faktiskt nyttigt att ha en bestämd rutin som man följer varje dag oavsett om det är vardag eller helg. Det vill säga att man alltid lägger sig vid samma tid och alltid går upp samma tid. Påfundet med sommar- vintertid är inte alls bra för kroppens rytm, balans och hälsa, utan är troligen ett påhitt som inte har något med hälsofaktorer att göra.

För att inte tala om …Christina Gustavson 71
Det vi äter och dricker eller låter bli att stoppa i oss påverkar naturligtvis också. Alkohol och även viss medicin sliter på kroppens system och skyndar på ett åldrat utseende, för att inte tala om rökning.

Det måste komma ut!
Glöm inte att det som kommer in måste komma ut! Se till att magen fungerar ordentligt, dvs. avföring varje dag är ett måste om du vill bibehålla din naturliga skönhet. Drick rent vatten. Du bör dricka så mycket att du kissar ut minst en liter varje dag i vårt klimat och ännu mer om du reser till varmare länder. Om du dricker för litet blir huden rynkigare och hudens åldrande går fortare.

Glöm inte fett
Det talas ofta man om att huden behöver fukt, men man glömmer lätt att den behöver fett. Olika sorter och olika mycket under olika årstider. Huden har ett eget system med talgkörtlar som skall producera det fett som naturligt smörjer huden, men ibland fungerar det av olika orsaker inte så bra. Då kan man hjälpa huden litet på traven.

Ur naturens eget sortiment
Jag är inte mycket för färdigköpta produkter utan förespråkar hellre enkla knep ur naturens eget sortiment:
Är din hy mycket torr så smörj gärna in med en aning olivolja – men gör det på kvällen, inte på dagen och aldrig någonsin om du vill solbada (du vill väl inte få friterade celler i ansiktet?). Tvätta ansiktet påföljande morgon med en mild ansikts- eller babytvål. Upprepa flera gånger i veckan.
Rengör med några droppar färsk citronsaft på en bomullstuss.
Behöver din hud fräschas upp och stramas till använd gurka och gör en gurkmask: Mixa några gurkbitar till en lös, grynig massa. Lägg dig ner med en tjock handduk under huvudet och ställ skålen med gurkmixet på magen. Lägg med fingrarna så mycket gurkmix du kan i ansiktet. Ligg stilla och slappna av. Låt det verka i tio minuter. Gå sedan upp och skölj med kallt vatten. Om du känner för det så fortsätt sedan vila en stund till och slappna av – det kommer att löna sig!
Är huden rodnad och irriterad så gör du en kopp starkt kamomillte. Låt det svalna och badda sedan på det i ansiktet och låt det självtorka. Detta kan upprepas flera gånger om dagen.

Choklad och röda grönsaker
Att äta en bit mörk choklad med hög procent choklad anses också vara bra. Likaså en skål fräsch sallad med en matsked färska granatäpplekärnor till. Lägg gärna i någon mer kraftigt röd grönsak i salladen, t.ex. tomat eller röd paprika, eftersom den röda färgen ofta är kopplad till nyttiga antioxidanter.

C-vitamin gör nytta
Ät en c-vitaminrik frukt eller grönsak varje dag. Exempel på det är till exempel kiwi, apelsin, papaya, paprika, röda vinbär osv. Tänk på att c-vitamin är ömtåligt och bland annat förstörs vid kokning.

Glädje som hälsofaktor
Slutligen: Tänk på stimulerande, lyckliga och behagliga minnen, även om du får leta efter dem. Tänk på roliga saker du skulle vilja göra i framtiden. Tänk på saker som gör dig glad. Lycka och glädje är en oövervinnerlig hälsofaktor som definitivt avspeglar sig i ansiktet!
Christina Gustavson

Christina Gustavson 89Jag har en passion

Jag har en passion. Jag kan inte kalla det något annat. Jag tillverkar hudvårdsprodukter. Nej, jag säljer inte. När jag möter eller får höra talas om ett hudproblem ligger min lycka i att försöka uppfinna en formel och göra en kräm som hjälper i just det fallet.

Dofter och konsistenserChristina Gustavson 165
Jag har hållit på i över 50 år och anser mig kunna slå etablerade skönhets- och kosmetikaföretag, ibland med flera hästlängder.
När jag arbetar med krämer får jag dels en intellektuell stimulans genom grundproblemet som skall lösas, men kan också drömma mig bort i olika dofter och konsistenser, för att hitta en sammansättning som känns rätt för varje ny uppgift.

En utmaning!
Jag ser det som en extra utmaning att använda naturliga ingredienser, eftersom det är mycket svårare men också innebär att jag med rent samvete kan använda mina produkter. Jag ger bort mina krämer som personliga och mycket speciella och exklusiva presenter.

Christina Gustavson 101Tid och ork
Om jag skulle försöka sälja skulle jag behöva söka tillstånd, registrera produkter och därmed drunkna i administration, ekonomi, marknadsföring och annat tråkigt – och då skulle jag inte ha någon tid eller ork kvar för att utöva min passion.

Det är passionen som gäller!
Så jag har gjort mitt val. Det är själva passionen som gäller och den gör mig gott både till kropp och själ!

Örtlära och enkla ingredienserChristina Gustavson 154
I passionen ryms även örtlära och ett intresse för vad man kan göra med enkla ingredienser som många redan har hemma eller som går att finna i vanliga livsmedelsbutiker.
Det gör mig glad att kunna presentera sådana enkla men sköna och välgörande hälsotips!
Christina Gustavson

Christina Gustavson 177Andas!

Andningen spelar roll för känsloliv
På sätt och vis kan man säga att livet börjar med ett första andetag. Och det slutar med ett sista. Och däremellan andas vi så länge vi lever. Andas! Andningen spelar en större roll för vårt kroppsliga välbefinnande och för vårt känsloliv än vi kanske tänker på.

Andas mot motstånd
Personer med vissa sjukdomar i andningsorganen får lära sig andningsteknik, dra djupa andetag, att andas mot motstånd, att hålla andan mm.

Ångtält och syrgas
Barn med krupp får andas i ångtält eller andas in mediciner. Vi kan få andas in syrgas vid behov.

Sim, dyk, klättra
Den som skall dyka måste lära sig att andas på rätt sätt, den som är bergsklättrare måste tänka på andningen osv. Vi har en medfödd förmåga att t.ex. hålla andan, som utnyttjas vid t.ex. babysim.

Andningen tolkas av andra
Om någon andas fort, tolkar vi det som att personen är andfådd eller kanske upprörd. Den som andas långsamt och regelbundet är väldigt avslappnad eller sover rent av.  Vi kan utläsa mycket av hur andra mår genom att tolka deras andning.

Sover barnen?
Hur många småbarnsföräldrar har inte smugit sig in till barnen för att höra om de sover lugnt?

Suckar och befrielse
När man är trött och frustrerad suckar man djupt och å andra sidan kan man dra ett djupt, spontant andetag av lättnad och befrielse när ett problem är löst eller kanske mot slutet av en massagesession, när man känner sig riktigt avslappnad.

Andningen påverkar vår hälsa
På motsvarande sätt kan man påverka sin hälsa, både fysiskt och psykiskt, genom att medvetet kontrollera andningen, så att den bidrar till att under en stund skapa det känsloläge vi eftersträvar.

Andningsövningar
Andningsövningar används i många länder och i många olika kulturer, inom t.ex. yoga, hypnos och meditation, i avslappningsövningar, för att underlätta insomningen, för att skärpa tankeförmågan, för att få kontakt med djupt liggande känslor, osv.

Andas dig till befrielse
Jag har sett personer som varit som förstenade i en djup sorg, men som genom andningsövningar kunnat släppa efter, våga låta sorgen komma ut och gråten med den. Och upplevt det som en stor befrielse, kunnat läka inombords och sedan gå vidare med sina liv. Och detta är stort! Om inte det är bot för själen, så vet jag inte vad som skulle kunna vara det.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 154Fotbad för vinterdagar

Unna dig ett skönt fotbad med mynta
nu i vinterkylan!

Ingredienser:
1 tepåse torkad pepparmynta. Om du har torkad mynta i lös vikt använder du 1 msk mynta per fotbad.
1 msk honung
1 msk solrosolja
Ingredienserna blandas i fotbadet.

Gör så här: Christina Gustavson 155
Tappa upp varmt vatten i lagom temperatur i en balja eller bunke. Börja inte med för kallt vatten, eftersom det svalnar fort och blir obehagligt när det blivit för kallt. Ställ fotbadet framför en bekväm stol, så att du kan sitta kvar en stund. Är du rädd för spill på golvet kan du ställa en bricka under fotbadet.

Lägg fram en handduk
Lägg fram en handduk bredvid, så att den finns nära till hands. Kanske en filt att svepa om axlarna eller lägga över benen om du är frusen? Kanske en bok att läsa? Ställ gärna fram ett glas vatten, en kopp örtte eller något du tycker om att dricka och planera för en riktig mysstund samtidigt som du behandlar dina fötter.

Doppa i fötterna och slappna av!
Så sätter du dig, doppar i fötterna, lutar dig tillbaka och slappnar av. Slut gärna ögonen en stund och tänk positiva tankar. Vicka litet på tårna till och från medan badet pågår.

Skrubba och smörj
Efter badet kan du skrubba fötterna med en frottéhandduk, så att döda hudceller lossnar. Smörj gärna in fötterna med en hudkräm efter fotbadet.
Massera fötterna litet också om du tycker det känns skönt.
Om du tar ditt fotbad på kvällen kan du förhöja effekten genom att ta på ett par bomullssockor, som sedan får sitta på över natten.

Om ingredienserna:
Mynta anses stimulera blodcirkulationen i fötterna, motverka kramp i benen samt ha en allmänt avslappnande inverkan utan att man blir dåsig.
Honung innehåller bland annat antioxidanter, vitaminer och mineraler.
Solrosolja innehåller E-vitamin och lecitin. Den absorberas relativt snabbt utan att klibba.

Här finns mynta
Mynta finns som örtte i förpackning med tepåsar i de flesta affärer. Det är bekvämt att ta en tepåse i fotbadet. Det är lätt att ta upp den och det blir lättare att rengöra fotbadsbaljan efteråt.

Värmande avkoppling
Jag tycker att det här fotbadet avslappnande och ger en stunds avkoppling förutom att det motverkar sprickor på hälarna samt torr och fnasig hud.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 99Christina Gustavson:
Hallon för hälsan

Hallon är lycka
Vilken lycka för den som har egna hallon i trädgården – att äta färska eller att frysa in. Så läckra att de nästan smälter i munnen! Som allt annat vi äter påverkar de vår hälsa och vårt välbefinnande, även om vi inte tänker på det och inte äter dem bara för att de är nyttiga utan för att de är så underbart goda.
Dessutom kommer de litet senare på sommaren, när jordgubbssäsongen är över. På så sätt får de en egen plats och slipper konkurrera med jordgubbarna.

Hallon istället för glassChristina Gustavson 100
I somras när det var så varmt fick jag ett tips om att den som av olika skäl inte äter glass kan hälla upp en halv paket djupfrysta hallon på en tallrik och sen stoppa ett och ett i munnen och suga på för att få en ljuvligt svalkande känsla.
Det är viktigt att hallonen då äts naturella och inte sockras. Om man mixar dem istället får man en kall hallonsås.

Det mest värdefulla
Många anser att det mest värdefulla är att hallon innehåller antioxidanter och antocyaniner som har antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan skydda mot till exempel artrit. Per 100 gram hallon finns det c:a 3,7- 4 gram fibrer, vilket också är av betydelse för hälsa och välmående.

Ellaginsyra kan förebygga
De innehåller dessutom ellaginsyra, som anses både kunna förebygga cancer och minska tillväxten av cancerceller. Dessutom anses ett regelbundet intag av hallon minska risken för hjärt-kärlsjukdom.

Hallon för bättre minne
En allmän förbättrad funktion av hjärnan, som till exempel förbättrat minne och bättre inlärning, tros också vara länkat till ökad konsumtion av röda bär.

Christina Gustavson 101Te på hallonblad
I folkmun anses hallon vara avgiftande, vara bra mot kramp i benen och att speciellt hallonbladste kan lindra menstruationssmärtor.

Frysta hallon går bra
När du plockat eller köpt hallon bör de ätas samma dag. Annars kan man kyla ner dem omedelbart efter plockningen, om man vill att de skall hålla sig längre. Om du vill frysa in hallon så lägg hallonen i ett lager på ett fat eller liten bricka. Låt dem sedan stå i frysen någon timma.
Därefter lägger du den i små plastburkar, så att de inte mosas, och så in i frysen igen. Då har du alltid hela bär som är så fina att du även kan använda dem till t.ex. tårtdekoration om du inte vill äta dem direkt.

Fettfria och näringsfattiga
Hallon är i det närmaste fettfria och innehåller förutom omkring 90% vatten, bland annat C-vitamin, vitaminerna C och K, folat, magnesium, kalium, och järn, samt olika spårämnen.
De innehåller cirka 40 kalorier per 100 gram, så trots vattenmängden är de inte helt kalorifria. De anses ändå näringsfattiga och i 100 gram bär finns c:a 38 kcal för frysta och 34 kcal för färska. Hallon innehåller dessutom 4,4 gram kolhydrater per 100 gram bär. Det är inte mycket, men ändå väl värt att hålla i minnet.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 86Christina Gustavson:

Vaknar du på natten?

Vaknar du många gånger på natten?
Har något hänt under dagen?

Att vakna många gånger på natten är ett problem som kan ha flera olika orsaker. Kanske är sömnen är orolig på grund av något som hänt under dagen och som man hade svårt att släppa. Då kan det påverka både sömnen och kvaliteten på sömnen också.

Mardrömmar
Många beskriver att de sover lätt och har mardrömmar. Då blir sömnen naturligtvis orolig. Kanske leder det också till att man vaknar under natten.

Depremimerad?
Deprimerade har ofta svårt att sova och kan också uppleva att de somnar som vanligt, men vaknar på natten och kan inte somna om. Ibland händer det flera gånger varje natt. Då bidrar den dåliga sömnen till att det allmänna välbefinnandet försämras, vilket i sin tur kan göra att depressionen försämras.

Ångest?
Om du har en ångestproblematik kan det vara svårt att komma till ro och somna in. Men det kan också hända att man vaknar på natten av sin oro. Om man inte får tillräckligt mycket sömn under natten så är det ofrånkomligt att det påverkar både humöret och arbetsförmågan sedan under dagen.

Vanligaste orsaken
Den vanligaste orsaken är faktiskt ganska banal. Man behöver gå upp och kissa. Detta kan i sin tur ha många olika orsaker. Kanske har man druckit för mycket på kvällen så att urinblåsan blir full och måste tömmas. Kanske har man en urinvägsinfektion som gör att det tränger på. Kanske är man så orolig att det tränger på för den skull. När det gäller män kan det vara prostataproblem som gör att blåsan inte blivit tillräckligt tömd före sänggåendet.

Sova hela natten
Det är naturligtvis inte bra att inte sova hela natten, eftersom flera små sömnperioder visserligen ger sömn, men man hinner kanske inte gå ner i den riktigt djupa sömnen som är så viktig både för vårt fysiska och psykiska välbefinnande. Då kan en tidsmässigt tillräckligt lång sömn ändå bli för litet.

Sök hjälp!
Dra dig inte för att söka hjälp om du har problem med sömnen. Det finns många vägar att gå för dig som vill komma till rätta med problemen.

Försök med t.ex.
Andningsövningar – närmare 80 andningspedagoger erbjuder sina tjänster över hela Sverige (http://www.andning.info/).
Yoga är ett bra hjälpmedel för att kunna slappna av, se t.ex. (http://www.avslappningsovningar.net/). Det finns till och med gratisvideo på internet.

Allvarliga problem?
Vid allvarliga sömnstörningar eller vid misstanke om depression eller ångestproblematik bör du vända dig till vårdcentralen.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 88Christina Gustavson:
10 steg för din hud på hösten

Tips: 10 steg för din hud på hösten!
Enkel metod för att ge din hud ett lyft.

Det här är en väldigt enkel metod som vem som helst kan göra själv för att ge sin hud ett lyft på hösten.

Den passar för alla åldrar och den allra största fördelen är att behandlingen är helt naturlig, man skall inte tillsätta några kemikalier och ingredienserna går att få tag på för vem som helst.
Dessutom är den så billig att i princip alla kan ha råd med den.

Var gärna fler som har kul ihop
Man kan behandla sig själv om man är ensam, men det är roligare
om man är två eller fler som hjälper varandra att göra behandlingen.

Tänk på
Se till att du inte har smink i ansiktet när du skall börja. Litet svart runt ögonen och mascara gör inte så mycket, men helst inte brun creme, puder och annat som kan täppa till hudens porer.

Tvätta gärna händerna noga innan du/ni börjar med ansiktsbehandlingen.

Christina Gustavson 90Så här gör du, steg för steg:
1. Köp färsk, neutral yoghurt i mataffären. Har du riktigt torr hud kan du pröva med att blanda i en aning gräddfil. Använd endast osockrade produkter. Förvara den i kylskåpet.
2. När du skall börja häller du upp 1-2 matskedar i en liten skål.
3. Tillsätt ½ knivsudd malen kanel, dvs. ytterst litet. Använd finmalen kanel från affären, eftersom den blir för grov om du stöter den själv. Alltför grova partiklar kan riva  och skada huden.
4. Rör om så att kanelen blandas väl i yoghurten.
5. Om ni är två, får den ena lägga sig. Lägg gärna en handduk under huvudet och en som en haklapp runt halsen så att inte yoghurten kommer på kläderna. Bind gärna något om håret också.
Christina Gustavson 896. Doppa fingrarna i yoghurten och ”dutta” ut en liten mängd på kinderna, i pannan och på hakan. Var beredd på att det kommer att kännas riktigt kallt i början. Undvik området kring ögonen, eftersom huden är känsligare där. Dessutom är det bäst att undvika att yoghurten råkar rinna in i ögonen.
7. Massera nu med lätta, lätta fingertoppar i små cirklande rörelser. Arbeta långsamt, så får behandlingen också en mer avslappnande effekt. Börja med kinderna, överläppen, hakan, runt näsan, pannan och tinningarna och avsluta med halsen. Fingertopparna skall glida lätt. Doppa fingrarna i yoghurten om du behöver mer fukt för att få flyt i rörelsen. Håll på i 15-20 minuter.
8. Torka av yoghurten med en mjuk, torr handduk. Skölj sedan i ljummet vatten.
9. Torka försiktigt genom att badda och ”dutta” med handduken över ansiktet – riv inte, torka inte med hårda tag.
10. För att låta behandlingen verka, så lägg dig en stund eller sätt dig bekvämt. Sätt gärna på ett avslappningsband med behaglig dämpad musik att lyssna på. Använd inte tvål i ansiktet förrän nästa dag.

Titta dig i spegeln! Känn på din hy med fingertopparna! Hur känns det? Hur tyckte du att din hud blev efteråt?

Vill du veta mer om yoghurt?
Yoghurt äts färsk eller används i matlagning. Den innehåller enzymer, mineraler, antioxidanter och omega-6,  som finns i våra cellmembran. Därtill finns en lång rad vitaminer där halten B2 är högst.

Chrsitina Gustavson 91Vill du veta mer om kanel?
Kanel är en krydda som bereds av barken av olika arter av kanelträd. I Sverige används kanel främst i bakverk och efterrätter.  Kanel innehåller eteriska oljor, till exempel eugenol, som bland annat har en antiseptisk inverkan. Många växtarter innehåller kumarin, så även kanel. Kumarin används som utgångsmaterial vid tillverkning av vissa medicinska substanser samt hudvårdsprodukter.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 81Sömn och sömntid

Själva sömnen inte alltid ett problem.

Sömnproblem är inte alltid problem med sömnen!
Sömnbehovet varierar. En äldre människa har t.ex mindre behov av sömn än till exempel en tonåring. Detta kan vi inte ändra. Men vi kan ge akt på våra personliga variationer. Tänk på sömn och sömntid.

Sammanlagd sömntid
När man försöker förstå hur man sover och om man har sömnproblem eller inte skall man  räkna ut sin totala sömntid per dygn. Räkna från klockan 24 på natten till nästa dag klockan 24. Skriv upp resultatet dag för dag.

Ett exempel:
Mormor i familjen är ledsen över att hon sover så dåligt. Hon får hjälp att skriva upp hur hon sover. Hon hade sovit dåligt under natten, så hon tog sig en liten lur på förmiddagen. Hon sov ungefär 8-10, alltså c:a 2 timmar.

Långtråkig dag
Det visar sig att dagen idag som så ofta ofta är långtråkig, så hon sover gärna några timmar efter lunchen som hon äter kl. 13. Det är inte ovanligt att hon sover kl. 13.30 – 16, alltså 2,5 timmar.

Dåsar till vid TV:n
Hon tycker om att se nyheterna på TV, men dåsar till en stund senare när programmet hon tittar på inte intresserar henne lika mycket. Kanske sover hon drygt 30 minuter.

Går till sängs
Framåt 21-tiden lägger hon sig. Det har hon alltid gjort. Förr om åren var det viktigt att komma i säng i tid för att orka upp nästa morgon och klara alla sina sysslor, som kanske inbegrep allt från hem, inköp, barn, och yrkesarbete osv. Detta innebär att hon redan före kl. 24 redan sovit 5 timmar den dagen.

Vaknar mitt i natten
Kanske vaknar hon igen redan kl. 02.30 och kan omöjligen somna om. Hon ligger kvar i sängen, vrider och vänder sig, våndas över att hon inte kan sova och oroar sig för att hon kanske är sjuk eftersom hon inte sover. Då har hon bara sovit 2,5 timmar efter midnatt.
Mormor i vårt exempel lider kanske ännu mer av att vara vaken på natten, när alla andra sover och det blir ett riktigt stort problem för henne.

Hur är det egentligen?
Men hur är det med hennes sömn egentligen? Ofta glömmer man att räkna antalet sömntimmar över dygnet. I exemplet här har mormor sovit 7,5 timmar det dygnet, vilket är en alldeles normal, för att inte säga ganska god sömn för en person i hennes ålder.

Många äldre
Det är ganska vanligt att äldre har den här typen av sömnproblem. Men jag har också sett att det inte är likadant överallt. Jag har rest i länder där de äldre bor kvar i sina familjer, ofta storfamiljer. Där är det liv och rörelse, barnbarnen kommer till de gamla med önskemål om godis, begäran om att få höra en saga, med frågor, för läxhjälp och så mycket annat. De gamla får vara med, behövs och har händerna fulla utan att kanske behöva anstränga sig så mycket.  Det blir inte mycket tid till att ha långtråkigt på eftermiddagen. Tuppluren finns men blir inte så lång. Jag har inte sett sömnproblem i samma omfattning där.

Vad kan vi göra?
Inte allt, men en del av problemet kan vara att lilla mormor här i vårt exempel är sysslolös, har långtråkigt, saknar stimulans och sover bort en del av sin dag istället.

Saknar mänsklig kontakt
Sist men inte minst saknar hon daglig mänsklig kontakt, saknar någon att sitta och småprata med, saknar känslan av att vara behövd. Hon kanske tycker att hon inte orkar gå till biblioteket, ha symöten eller delta i något föreningsliv.  Det leder lätt till att hon sover mer på dagarna, och det går ut över nattsömnen. Så vad kan vi göra för att hjälpa henne?

Fråga!
Vad en människa behöver för sitt välbefinnande är så personligt att det enda raka är att fråga: vad längtar du efter? Vad saknar du? Var lyhörd även för det som inte sägs rent ut, det mormor kanske håller inne med för att hon inte vill vara till besvär. Inte för sina anhöriga som hon älskar mest och inte för ”samhället” heller. Då tiger hon kanske hellre still men går till vårdcentralen och ber om sömnmedel – som hon egentligen inte behöver.

Att tänka på
Tänk på att gamla i regel inte orkar mycket ståhej, stora omvälvningar, buller och höga ljud. Det är definitivt inte ett kalas som skall till.
Men kanske ett kort besök litet oftare (långa besök tröttar). Kom hellre en och en, inte många på en gång.
Kanske ett telefonsamtal, kanske inte bara ett utan minst några gånger i veckan.
Kanske vill hon bo i servicehus, med egen liten lägenhet men gemensamma utrymmen där man kan hitta någon att sitta och prata med eller fika ihop med när man har lust. Där man kan gå ifrån när man är trött. Nära till allt. Möjlighet till lagad mat…
Är det det hon vill, så hjälp henne att uppfylla sin önskan!

Men först och främst – lyssna!
Lyssna till vad hon innerst inne skulle vilja ha. Lyssna även till det som inte sägs rent ut i ord!
Christina Gustavson

Christina Gustavson 7Sömnproblem? Kan du inte somna?

Har tåget gått? Svårt att somna?
Det finns ett gammalt uttryck som säger att: Tåget har gått. För många gäller detta i hög grad förmågan att somna in.

Hur fungerar det för dig?
Ge akt på ditt eget sömnmönster, skriv gärna ner hur du sover i en liten anteckningsbok eller almanacka. Gör det varje dag, så att du i efterhand kan gå tillbaka och se om det hände något särskilt dagen eller kvällen före en sömnlös natt eller en natt när det var ovanligt svårt att somna. Ser du om ”tåget har gått” någon dag?

Ändra ditt mönster
Eftersom sömn och insomningsproblem brukar följa ett personligt mönster kan man försöka ändra sina tider och se om man sover bättre. Om du brukar lägga dig kl. 11 så försök lägga dig i god tid före 10 istället och se om det fungerar bättre. Testa dig fram med olika tider.

Det är här tåget kommer in.
Det kan låta lustigt, men för många verkar det fungera som att man har en bestämd avgångstid, när ”sömntåget” står vid plattformen och det är möjligt att kliva på och resa med.

Missa inte tåget!
Missar man tåget med en enda minut kan man få ligga vaken i flera timmar innan nästa tåg går. Men å andra sidan kan man gott kliva på litet tidigare, lägga sig bekvämt, släcka lampan och blunda även om man inte sover. Då missar man inte tåget, utan glider med när det lämnar perrongen.

Lär dig din egen sömns tågtider! Lär dig att inte missa tåget!
Christina Gustavson