Currently viewing the category: "Rättspsykiatri och mänskliga relationer"

Psykopaterna i din närhet

Hjälpa någon annan
Psykopaterna i din närhet: Nu äntligen är den ute – den tredje delen i min serie om hur man kan försöka hjälpa någon annan som har det svårt, som kanske lider av ångest, fobier, har tvångstankar, har en depression eller som lever i ett destruktivt förhållande.

Slippa misshandel
Hur gör man för att slippa fysisk och psykisk misshandel när man har en psykopat i sin närhet? Lidandet som psykopater orsakar är ofta stort och den drabbade känner sig ofta illa behandlad, förtryckt och blir kanske till och med allvarligt misshandlad.

Trevliga och charmiga
Ofta är de lömskt trevliga och charmiga, och de manipulerar andra som därmed inte tror på det man berättar, så hur ska man få hjälp?

Hjälper psykologsamtal?
Kan man ”bota” psykopater? Hjälper psykologsamtal mot psykopati? Och vad skiljer en psykopat från en vanlig strulpelle?

Problem i relationer
Det här är en bok om psykopaterna vi kan drabbas av i vår vardag och i värsta fall råka riktigt illa ut för. Det kan vara i kärleksrelationer, i familjen, i arbetslivet eller vid mer tillfälliga kontakter.

Ur verkliga livet
Boken innehåller många exempel ur verkliga livet, ur böcker och film, och vänder sig främst till dem som själva har drabbats, samt till deras vänner och anhöriga.

Om författaren
Christina Gustavson är medicine doktor, forskare och specialistläkare i såväl rättspsykiatri som inom allmän psykiatri och allmänmedicin. Hon har tidigare skrivit två faktaböcker om att hantera psykisk ohälsa: Om någon du känner har en depression och Om någon du känner har ångest, fobier eller tvångstankar. Hon har lång erfarenhet av arbete med såväl förövare och brottsoffer som med deras anhöriga. Sedan 1993 är hon medlem av Sveriges författarförbund.

Fakta:
Titel: Psykopaterna i din närhet
Serie: Du kan hjälpa någon del 3
Författare: Christina Gustavson
ISBN 978-91-88013-39-2
Format: 14,8×21 cm
Antal sidor: 288
Förlag: Joelsgården Förlag 2017

Boken kommer ut den 19 juni och finns att köpa via internet.

Fotbollshororna – som e-bok

Psykologisk kriminalroman av Christina Gustavson

Ett bestialiskt mord
I Fotbollshororna – som e-bok, hittas en dunk människoblod vid vägkanten. Ett bestialiskt mord. Påverkar voodoo och mörka makter de inblandade? Den pensionerade lärarinnan Sonja Palmgren kommer en osannolik härva på spåren.

Djävulsk plan
Samtidigt iscensätter en psykopat en djävulsk plan där unga flickor lockas till ett internationellt fotbollsläger som honungsfälla, men det är bara början.

Samband med bloddunken?
Har kriminalkommissarie Joel Linders psykiskt sjuke svärson något med fyndet av bloddunken att göra? Finns det ett samband mellan bloddunken och det internationella fotbollslägret för unga flickor i Örsås?

Någon kanske väntar?
Mord finns alldeles nära dig. Hur nära vet du inte. Vem har mördat? Den du möter på gatan? En gammal käresta? En skolkamrat? En till synes solig vårdag väntar kanske någon …
Hur trygg är egentligen omgivningen runt omkring dig?

Fotbollshororna – psykologisk kriminalroman
Psykologisk kriminalroman av Christina Gustavson.

Fotbollshororna är den andra fristående romanen om kriminalkommissarie Joel Linder.

Fakta:
Kommer som ljudbok
Serie: Brott i din närhet, del 2
Antal sidor: 272
Förlag: Joelsgården Förlag
ISBN: 978-91-88013-08-8

Den finns nu som e-bok och inbunden bok, kan beställas via internet, t.ex Adlibris, och köpas i bokhandeln eller lånas på bibliotek. Kommer som ljudbok.

Christina Gustavson 328P-tolvan

Mekanismer bakom svåra våldsbrott
Farfar var #länsman och grundade tidigt mitt intresse för lag och rätt. Detta har säkerligen bidragit till att jag utbildade mig till #rättspsykiater och började forska om mekanismerna bakom svåra ”våldsbrott.

Oldsmobile
När jag var liten körde farfar från 1947 en svart #Oldsmobile som kallades ”P-tolvan” eftersom den hade nummerskylten ”P 12”. Det var på den tiden när alla bilar hade en #länsbeteckning och ”P” stod för Älvsborgs län.

Skriva bilnummer
Det var ett populärt nöje bland ungarna i byn att stå längs med en vägkant och skriva upp bilnummer på alla bilar som passerade förbi för att sen jämföra och se vem som fått med flest län under en dag.

P-tolvan i Någonstans i Sverige
Längre fram visades en svensk TV-serie, jag tror det var #Någonstans i Sverige, om öden och äventyr under beredskapsåren. Där figurerade även ”P-tolvan” – även om det i filmen påstods att den hade kört i Dalsland. Det hade den inte alls, den hade kört i #Västergötland. Närmare bestämt fanns den i #Tranemo under hela sin livstid. Beviset är ”P:et” i nummerskylten.

Länsmansgården
Farfars hus, #Länsmansgården,  hade flera ingångar och en av ytterdörrarna ledde till länsmansexpeditionen, dvs. till en liten korridor med ingång till själva kontoret eller expeditionen där den som gripits fördes in för förhör. Från samma korridor gick en annan dörr till ett litet toalettutrymme utan fönster och den tredje dörren ledde in i bostaden.

Christina Gustavson 85Sveriges Rikes Lag
På länsmansexpeditionen fanns ett stort rundat skrivbord i ljust trä och låsbara skåp och lådor på baksidan. I rummet fanns dessutom några bokhyllor bakom med böcker. I hyllorna stod bland annat Sveriges Rikes #Lag, en tjock och tung bok. Där låg även farfars medaljer på rad. Framför skrivbordet stod några enklare stolar som gripna personer fick sitta på under förhören.

Bröd till svältande barn
Lagarna var annorlunda då och det kunde hända att någon åkte i finkan efter att ha stulit en bit bröd till sina #svältande barn. Farmor led svårt av den aspekten av farfars yrke och föresatte sig att ingen skulle lämna hennes hus hungrig. Hon lagade alltså en stadig middag till varje gripen person och såg till att denne fick äta sig mätt innan han fördes vidare till #häktet.

Fröken Frimans krig
Det kan kanske verka vara en ynklig liten gest i dagens läge, men farmor gjorde vad hon kunde med de medel som stod till buds i en tid när många andra blundade. När jag nu i #Fröken Christina Gustavson 183Frimans krig, ser vad svenska kvinnor fick slita med på den tiden så förstår jag min farmor bättre.

Kulla-Gulla
Jag påverkades mycket av de berättelser om svält som nådde mina öron, läste Martha Sandwalls #Kulla-Gulla och våndades över livets #orättvisor och över att det fanns människor som svalt. #Vuxenvärlden var då helt obegriplig för mig.

Christina Gustavson 111Svensk fattigdom
Några av mina tydligaste och tidiga  minnen av svensk #fattigdom har jag vävt in i romanen #Kärlek med förhinder, som utspelar sig i tidsspannet från andra världskrigets slut och framåt.

Den kan beställas via internet (t.ex Adlibris), köpas i bokhandeln eller lånas på bibliotek och den kommer under våren som e-bok och ljudbok.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 326Osynligt våld

Osynligt våld – vad är det?
Man talar ibland om det osynliga våldet, men vad innebär det? Personer som har till yrke att utöva våld men även andra som kan ha lärt sig en teknik att utöva fysiskt våld utan att det uppstår blåmärken? Tortyr?

Psykiska trakasserier
Med osynligt våld menar jag här mobbning och psykiska trakasserier. Det ger inga blåmärken men jämnväl djupa skador i den drabbade människans innersta.

Hårresande och skrämmande
Hårresande berättelser om psykisk tortyr, ofta i nära relationer,Christina Gustavson 325 är tyvärr vanliga och det är skrämmande att det förekommer och fortsätter förekomma. Det osynliga våldet är vanligare än vi tror.

Så osynligt att inte ens offret ser det
Det jag tänker på idag är det osynliga våldet i vår vardag, det som blivit en del av livet för många. Våldet som blivit så osynligt att inte ens offret ser det längre eller rent av tar på sig skulden för det. Det kan också vara så att förövaren manipulerar andra till att tro att det är offret som bär skulden.

Christina Gustavson 163På arbetsplatsen
Det kan röra sig om osynligt våld på arbetsplatsen genom hunsande, sexuella trakasserier, maktmissbruk och manipulationer. Det kan gå så långt att offret drivs till att begå självmord. Det kan vara så att ingen vågar ingripa av rädsla för att själv bli drabbad. Kan osynligt våld ligga bakom vissa fall av utbrändhet?

I skolan
Det kan röra sig om osynligt våld i skolans värld. Mellan olika lärare, lärare och elev eller rent av mellan rektor och antingen en lärare eller en elev. En lärare kan till exempel ta sig ur kniptången genom att byta jobb – men vad gör en elev? Genom skolplikten tvingas alla skolbarn till att vistas i skolan – även om det är en miljö som är synnerligen skadlig för dem.

I familjen
Det kan också röra sig om osynligt våld i den privata sektorn, Christina Gustavson 327inom familjen. I ett partnerförhållande, men också mellan föräldrar och barn eller mellan syskon. Osynligt våld mellan vuxna är oerhört vanligt och påverkar då indirekt även barnen. Samtidigt som det blir vanligare att en familj är sammansatt med barn som har olika föräldrakonstellationer ökar också spänningarna och därmed ökar risken för osynligt våld mellan barnen.

Påverkar hela samhället
Med tanke på att skadorna av osynligt våld blir så djupa, allvarliga och svåra att de når in till djupet av personligheten kan det osynliga våldet komma att påverka samhället i stort. Vi är medvetna om att ohälsan ökar och sjukskrivningarna blir fler. Det borde vara av nationellt intresse att sätta in kraftresurser för att motverka osynligt våld och mobbning i vår vardag. Eftersom problemet är så vanligt och så omfattande  blir det inte lätt att vända trenden – det behövs en kraftansträngning!

Ångest 2xKan rädda liv
Var och en av oss som är medvetna om det osynliga våldets natur kan vara uppmärksamma på det, försöka att inte bli manipulerade till att medverka, inte bortförklara det som inträffat och fortsätter ske, inte skambelägga offret utan lära vad som behövs för att ge offret det stöd som är nödvändigt för alla offer och som  i vissa fall även kan rädda liv.

Se genom dimridåerna
Vi har alla ett ansvar. Det går inte att komma undan. Vi måste öppna ögonen och lära oss att se det som förövare kan försöka dölja i dimridåer, det som sker så ofta att det finns en risk att man börjar tro att det är ”normalt.”

Det måste synliggöras!
Vi måste alla börja arbeta på att synliggöra det osynliga våldet. Få Christina Gustavson 250upp det på bordet. Visa hur det ser ut och var och när det förekommer. Och om och om igen ge stöd till alla som utsätts och har utsatts för osynliugt våld.

Bra bok:
För den som vill veta mer kan jag rekommendera en bok i ämnet: Vardagens osynliga våld, av den franska psykiatern Marie-France Hirigoyen (Natur&Kultur) och jag vill särskilt tacka Åsa Moberg och Adam Inczédy-Gombos för en utmärkt översättning.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 296Allt giftigare droger

Missbruksproblemen ökar!
Missbruksproblemen håller på att växa #sjukvården, för att inte säga hela samhället, över huvudet genom allt giftigare droger. Det gäller inte bara det akuta och omedelbara omhändertagandet av drogpåverkade personer – utan hur man på sikt skall kunna hantera de bestående #hjärnskador som uppkommer genom droganvändning.

Beteendestörningar och psykiska problem
Olika #droger ger bestående hjärnskador av varierande allvarlighetsgrad. Skador som kanske medför att personen ifråga inte någonsin kan fungera i sitt dagliga liv, aldrig återgå i arbete utan får ett livslångt vårdbehov. Skadorna kan också leda till #beteendestörningar och #psykiska problem som behöver långsiktig och kostsam #vård och behandling.

Bestående hjärnskador
Även om drogmissbruket skulle upphöra så finns skadorna kvar och det finns ingen behandling mot dem. Hur skall ett samhälle, dvs inte bara Sverige utan sett i ett större perspektiv, kunna fungera om allt fler blir arbetsoförmögna på livstid på grund av tidigare eller pågående droganvändning?

Familjen får sitta emellan
Jag talar inte här om emotionella värden och hur anhöriga och Christina Gustavson 162andra som kommer i kontakt med missbrukare får sitta emellan eller rent av få sina liv förstörda. Jag talar inte om hur missbrukarnas #barn får lida. Idag försöker jag visa på ett enormt samhällsproblem som fortsätter växa utan att någon på allvar tar tag i det.

Christina Gustavson 175Ofattbara kostnader
#Alkoholen orsakade 2010 samhället en kostnad på 66 miljarder. Drogmissbruket 62 miljarder och läkemedelsmissbruket 20 miljarder. Tillsammans närmare 150 miljarder kronor. Som jämförelse var kostnaden för det svenska #försvaret 40 miljarder.

Hastigt ökande kostnader
Missbruksrelaterade kostnader ökar hastigt och detta är ändå bara en bråkdel av de kostnader som på sikt kommer att orsakas av drogmissbruket. Hur skall allt detta finansieras om allt färre därtill kan arbeta?

Allt giftigare droger
Allt fler droger dyker upp på marknaden och de blir allt giftigare. Den negativa spiralen ökar lavinartat och snart står vi inför samhällsproblem av aldrig tidigare skådad omfattning.

Härslag och epidemier
Förr i tiden var det de stora härslagen och epidemierna som decimerade befolkningen och höll befolkningsökningen i schack – man kan undra om det nu är drogerna som kommer att fylla den funktionen.

Det räcker inte
Nu räcker det inte längre med att försöka begränsa införsel och droganvändning. Det räcker inte med akuta åtgärder,  omhändertagande och hjälp till avgiftning.

Skadorna blir bestående
Nu krävs metoder för att reparera och läka alla de hjärnor som skadats av olika droger. Man behandlar bara symptomen, men skadorna är bestående.

Hur reparerar man skadade hjärnor?
Jag skulle vilja se riktigt massiva #forskninginsater på området behandling och rehabilitering av drogrelaterade #hjärnskador. Och det är bråttom!
Christina Gustavson

Christina Gustavson 295Psykopaters tårar

Psykopatens krokodiltårar

 

Inga känslor
Man får ofta höra att en psykopat inte har några känslor. Den uppfattningen kan lätt leda till missförstånd.

Fysiskt misshandlad
Jag har mött brottsoffer som berättat att de länge misstänkt att den man de bor ihop med kunde vara en psykopat. Till exempel en kvinna som blev fysiskt misshandlad. När hon pratat igenom det hela med sina väninnor hade dessa sagt att psykopater inte har känslor. Därför trodde hon att hon kunde prata mannen till rätta och att allt skulle kunna bli bra igen.

Börjat gråta
På ett tidigt stadium i relationen hade kvinnan i mitt exempel försökt göra slut, eftersom hon märkte att hon var rädd för mannen och hans reaktioner. Då hade han börjat gråta. Riktig gråt med tårar som rann nerför kinderna. Detta tolkade hon som att han hade känslor eftersom han kunde gråta – och för henne föll då hela resonemanget om att han skulle kunna vara en psykopat och hon stannade kvar i förhållandet.

Kan man vara säker?
Om en person gråter, kan man då vara säker på att han inte är en psykopat? Naturligtvis inte.

Inte det samma
Att inte kunna känna empati är inte det samma som att inte ha några känslor. En psykopat kan ha känslor och vara både glad och ledsen. Kan längta efter eller känna avsky beträffande något.

Tycker synd om sig själv
En psykopat kan till exempel tycka synd om sig själv och gråta av den orsaken. Det är dock mindre troligt att han tycker synd om någon annan.

Självömkan Christina Gustavson 12
I exemplet ovan grät mannen när hans flickvän ville lämna honom – fastän han hade en annan tjej vid sidan om. Hon visste inte om det och det var inte därför hon ville lämna honom utan för att han misshandlade henne. Det gjorde han när de var ensamma och ingen annan såg det. Men han tyckte uppenbarligen att flickvännen kränkte honom och var elak mot honom och därför tyckte han synd om sig själv – och grät av självömkan.

Psykopatens krokodiltårar
Man talar om krokodiltårar – kanske är psykopatens tårar ett exempel på just sådana.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 95Psykopati

– en akademisk fråga?

Psykopati – en akademisk fråga?
Det talas mycket om psykopater (ibland talar man om sociopater, speciellt i andra länder) – men spelar det egentligen någon roll om en person är psykopat eller inte? Är det mer en akademisk fråga? Eller en fråga som enbart hör hemma i en brottsutredning?

Det spelar roll
Visst spelar det roll även i personliga relationer eller på arbetet t.ex. Inte om en viss person har en pykopatdiagnos – men väl om en person beter sig som en psykopat.

Gör andra illa
Eftersom psykopater saknar förmågan till empati kommer de alltid att göra andra illa på olika sätt. Inte för att de nödvändigtvis vill det, utan för att deras personlighet är sådan att de ser till sina egna intressen och inte har en tanke på att andra kan ta illa upp eller bli sårade. Och även om de mot all förmodan hade haft en tanke på andra i sin omgivning hade det inte spelat någon roll för dem.

Går inte tala till rätta
En psykopat kan inte ”bättra sig” lika litet som en blåögd person av viljekraft kan få bruna ögon istället. Man kan inte tala en psykopat till rätta, eftersom han inte kan förstå att han gjort något fel.

Att stanna kvar gör ont
I en relation där man far illa innebär det att det enda man kan göra för att skydda sig är att bryta upp, göra slut, säga upp sig från arbetet och helst lägga ett bra geografiskt avstånd mellan sig och den som får en att må dåligt. Att stanna kvar kommer ofelbart att göra ont, ibland både fysiskt och psykiskt.

I eget intresse
Det finns psykopater som lever i fungerande relationer, men har då sådana fördelar av förhållandet att det ligger i hans eget intresse att partnern vid hans sida är glad och nöjd. Har han inget annat intresse än till exempel sex, mat, husrum och tvätt av kläder, alltså sådant som han likaväl kan få av någon annan, är det högst troligt att förhållandet inte kommer att fungera.

Taktikspel
På arbetsplatsen eller i bekantskapskretsen kan en psykopat verka vara ens bästa vän, snäll och hjälpsam. Men det är ett taktikspel på vägen mot en högre befattning eller för att få fördelar, kanske i form av lojalitet. Förr eller senare kommer de vassa armbågarna fram och andra upplever att personen ifråga blivit helt förändrad. Det har han inte – han visar nu sitt rätta jag.

Orättvis sadist
En psykopat som chef kan upplevas som en orättvis sadist som får andra att må riktigt dåligt och det kan gå så långt att andra funderar på allt från att säga upp sig till att begå självmord.

Man vinner aldrig mot en psykopat
Bättre fly än illa fäkta är ett gammalt ordspråk som passar väl här. Man vinner aldrig mot en psykopat. Det enda man kan göra för att skydda sig själv är att dra sig undan, ligga lågt, hålla sig borta, lägga avstånd emellan.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 249Psykopater och undanglidande blick

Se på utanskriften
Många har fortfarande för sig att man kan se på utanskriften om en person är psykopat eller inte. Så är det naturligtvis inte alls.

Psykopater och undanglidande blick
Ett vanligt exempel är att psykopaten i en bok har en undanglidande blick, som bevis på sin oärlighet och sina skumma avsikter. En person kan också beskrivas så för att i ett tidigt skede låta läsaren veta att det är mot den här personen man skall hysa misstankar.

Oartigt i andra kulturer
I många kulturer anses det oartigt eller framfusigt att se andra rakt i ögonen. Jag tänker på Japan till exempel, där det traditionellt sett anses vara ofint att se någon utom sin äkta hälft rakt i ögonen och man kan känna sig uttittad om någon ändå försöker detta.
Traditionen att inte se andra rakt i ögonen förekommer i många andra kulturer också. Skulle de alla därmed vara psykopater? Så är det naturligtvis inte.

Arbetsmetod för psykopater
Tvärt om kan det vara en ”arbetsmetod” för oärliga psykopater att se andra rakt i ögonen för att lura andra att tro på deras ärlighet och goda uppsåt. Med de förutfattade meningar som många har, är det lätt att falla för den typen av knep.

En bekännelse
Tänk om en ung man som artigt och belevat närmar sig en kvinna. Ganska tidigt i deras förhållande vänder han sig mot henne, ser henne djupt i ögonen och berättar att han har en bekännelse att göra, får han lov att prata fritt? Så klart att han får.

Bedragen
Han berättar att han blev bedragen i ett tidigare förhållande.Ångest 2x Kvinnan lyssnar uppmärksamt och nickar lite grann. Han fortsätter med att tala om att han hade velat att de skulle gifta sig traditionellt, ha hem och barn osv när han upptäckte att kvinnan bedrog honom och allt tog ett abrupt slut.
Så rundar han av med att säga att det tog honom flera år att komma över det hela och – så vänder hans sig mot kvinnan, ser vädjande på henne och säger: Du förstår, trohet är viktigt för mig. Du kommer väl aldrig att vara otrogen?

Hennes hjärta svämmar över
I mitt exempel svämmar hennes hjärta över av ömsinthet, medlidande och  tillit. Kanske tänker hon: Den här mannen vågar jag lita på, han kommer aldrig att vara otrogen mot mig.

Christina Gustavson 244Det han inte talade om
Skickligt spelat! Det han inte talade om var att det var han som så många gånger förut varit otrogen och blev upptäckt. Det var den verkliga anledningen till att förhållandet tog slut.
Men nu har han den nya kvinnan säkert på kroken! Precis som han ville.
Och visst såg han henne i ögonen.

Du har väl läst Christina Gustavson: En fingervisning om mord?Christina Gustavson 12 Joelgården Förlag. Där, i en idyllisk småstadsmiljö, finner du både psykopater och strulpellar av olika slag och andra som blir misstänkta trots att de inte är psykopater. Finns som pocket, e-bok och ljudbok. Kan köpas via internet, t.ex Adlibris, bokhandeln eller lånas på bibliotek.

Läs gärna mer om psykopater i Christina Gustavson: Från strulpellar till psykopater, ICA bokförlag.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 250Hur beskrivs en psykopat?

Hur beskrivs psykopater i film och litteratur?

Lyte eller avvikande beteende
Hur beskrivs en psykopat? Ofta beskrivs den, som senare i berättelsen skall visa sig vara en psykopat, med någon form av lyte eller avvikande beteende, undvikande blick, något rann i mungipan eller udda klädsel, så att tittaren/läsaren redan i ett tidigt skede av händelsen inser att det är något som inte stämmer med just den här personen.
Men hur stämmer det med verkligheten?

Som alla andra
Om man beaktar att c.a 10% av befolkningen har psykopatiska drag i mer eller mindre svår omfattning och att de allra flesta omkring oss ser helt ”normala” ut och inte alls har förvridna anletsdrag, konstiga ryckningar eller uppvisar ett påtagligt avvikande beteende, så inser man att psykopater ser ut som alla andra eller vem som helst i samhället. Därmed inte sagt att en psykopat inte kan ha ett rörelsehinder eller andra problem som syns utåt.

Kan man känna igen en psykopat?
Hur bekrivs en psykopat? Hur känner man då igen en psykopat? Man känner definitivt inte igen en psykopat på yttre kännetecken, utan det är helt andra saker som visar vem det är man har att göra med. Man ser till exempel inte på utanskriften om en person har diabetes eller oregelbunden hjärtrytm utan det krävs ett blodprov i det ena fallet och att man tar pulsen och lyssnar på hjärtat i det andra. Det samma gäller psykopater – man ser det inte utanpå.

Hur undersöker man?
Vilken undersökningsmetod har man då när det gäller psykopater? Det finns egentligen bara ett sätt: Att över lång tid studera beteendet hos personen ifråga, använda speciella skattningsskalor och genom diagnostiska samtal, som visar hur personen tänker bland annat kring olika händelser i sitt liv, försöka förstå hur den personens inre värld ser ut.

Mord och tortyr
I film och litteratur förknippas ofta psykopater med mord, tortyr och andra hemska brott, men det är långt ifrån alla psykopter som bedriver den typen av brottslig verksamhet. Hur skulle det se ut om 10% av Sveriges befolkning var mördare? Det faller på sin egen orimlighet.

Gå över lik
Det finns ett gammalt uttryck om att vissa personer inte drar sig för att gå över lik för att uppnå det de vill. I den gruppen finns psykopaterna. Det de vill kan vara vitt skilda saker som att uppnå en chefspost, få den kvinna de vill ha, kunna bestämma i alla situationer eller att alltid ha rätt i en diskussion. Därmed inte sagt att alla som vill ha en chefspost eller få rätt i en diskussion har psykopatiska drag, för så enkelt är det inte.

För bra för att vara sann
Förr i tiden talade man om ”dammsugarförsäljare” som kunde prångla ut nästan vad som helst genom ett välsmort munläder och ett vinnande leende. Det trevliga, artiga och vinnande sättet och säljarens förmåga att se sitt tilltänkta ”offer” djupt i ögonen gjorde att många husmödrar då föll för charmen och köpte en ny dammsugare trots att de redan hade en eller trots att de egentligen inte hade råd. Precis så kan en psykopat bete sig.

Fakta om böcker som har anknytning till bloggen:Christina Gustavson 12
I boken Christina Gustavson: Från strulpellar till psykopater, ICA bokförlag, beskrivs olika typer av psykopatiskt beteende med många exempel både ur verkliga livet så väl som ur film och litteratur.

Boken om hur man tar pulsen på sig själv och andra kommer ut på Joelsgården Förlag med release 21 augusti i år. Titeln är: Din puls kan avslöja.

Christina Gustavson

Christina Gustavson 70Sommar med psykopater

Eftersom jag i mitt yrke så väl som i mitt skrivande funderat mycket över psykopater och psykopaters beteende och nu speciellt tänkt till i samband med min nya deckare Fotbollshororna och var inne i de tankegångarna har jag också skrivit några bloggar om psykopater.

Sommar med psykopater
Den första psykopatbloggen för i sommar kommer imorgon, måndagen den 27 juni och sedan kommer det några fler efter hand.

Så önskar jag er alla en riktigt skön sommar med många spännande, engagerande, roliga, rysliga, avslappnande, uppmuntrande, rysande, stärkande och inspirerande läsupplevelser!

Fakta om boken: Christina Gustavson: Fotbollshororna, Joelsgården Förlag, 2016. Release planeras till den 21 augusti i år.

Christina Gustavson

PS. Ni har väl anmält er till mitt kostnadsfria nyhetsbrev? Det kommer ut c:a 4-6 ggr. per år och sänds via e-mejl. Anmälan kan göras i rutan här nedanför och prenumerationen kan avslutas när som helst.