Currently viewing the category: "Kuriosa"

Kurs på Kreta,
en skrivarkurs

– Min bästa någonsin!

Med Dag Öhrlund
Jag är just hemkommen från en kurs på Kreta. Det var inte vilken kurs som helst, utan jag hade haft turen att få delta i en skrivarkurs med eminente Dag Öhrlund, vars deckare väl knappast har undgått någon som läser den genren.

Lagom och perfekt
Det var alldeles lagom varmt, perfekt vattentemperatur, fräscht hotell och härligt umgänge med övriga kursdeltagare varvat med matnyttiga föreläsningar och skarpa skrivövningar som tvingade mig att tänka till.

Kurs på Kreta, en skrivarkur
– en kurs att njuta av

Det var min bästa och mest inspirerande skrivarkurs någonsin och jag längtar redan tillbaka!
Christina Gustavson

 

Hemsida: www.gustavson.se
E-postadress: info@gustavson.se
FB: https://www.facebook.com/christina.gustavson.58
Twitter: https://www.twitter.com/GustavsonInfo
Du hittar Christina Gustavson även på LinkedIn.

Stegen

Kriminalnovell med övernaturliga inslag

Spökade det?
Stegen, en e-novell: Hon hörde tydligt stegen i trappan, långsamma men ändå målmedvetna. Men var inte ytterdörren låst? Spökade det?

Tvingande behov
Hon drevs av ett tvingande behov av att öppna dörren, få se med egna ögon. Hon grabbade hastigt tag i en kniv, som om den varit en isdubb, och höjde handen …

Kan ett spöke mörda?
Kan ett spöke eller en vålnad mörda? Gå genom en låst dörr med halva fotavtrycket utanför? Den frågan måste brottsutredarna ta ställning till när de börjar undersöka ett mystiskt dödsfall i lägenheten ovanför den gamla kaffebutiken. En deckarnovell med övernaturliga inslag.

Serie: Christina Gustavson e-noveller del 5

Om författaren
Christina Gustavson är medicine doktor och specialist i rättspsykiatri. Hon har tidigare skrivit tre faktaböcker om att  hantera psykisk ohälsa, utgivna på ICA Bokförlag. Fyra av hennes titlar är utgivna av Talboks- och punktskriftsbiblioteket. Hon är medlem av Sveriges författarförbund sedan 1993.

Fakta:
Titel: Stegen
Serie: Christina Gustavson e-noveller del 5
Författare: Christina Gustavson
ISBN 978-91-88013-34-7         
Format: e-novell
Antal sidor: 8
Förlag: Joelsgården Förlag 2017

E-novellen finns att köpa via internet.

Varför vägrar Blocket?

Hälsa på författarvänner
En gång i tiden köpte jag en husbil för att lätt kunna köra runt och hälsa på författarvänner och delta i kurser utan att behöva bekymra mig om plats i boende mm.

Svårt att klättra in
Nu börjar jag bli gammal och stel och har svårt att klättra in i den, så jag tänkte sälja den nu när den är nybesiktigad och lade ut den på Blocket.

Måste identifiera mig
Men fick till svar att de inte lagt in annonsen utan jag måste identifiera mig först. De föreslog att jag skulle låta någon ta kort på mig där jag håller upp körkort eller liknande bredvid ansiktet så att det går att jämföra mitt ansikte med ID-handlingen så att det tydligt framgår att det är jag – eller använda mobilt bank-ID.

Riskabelt fota ID-kort
Att skicka in kort kändes riskabelt av olika orsaker, så jag tvingades skaffa bank-ID – för att sätta in en annons!

Nu var det godkänt
Nåväl, jag skaffade denna id-handling, gick tillbaka till Blockets länk, identifierade mig och fick ett automatmejl att det var godkänt.

En gång till
Detta innebar dock inte att annonsen lades ut – utan jag skulle skicka in annonsen en gång till, men blev lovad att det skulle bli gratis den här gången. Jo, jag tackar ja! Jag har ju inte fått in nån annons ännu.

Kan ni tänka er!
Men vad tror ni händer? Jodå! jag fick ett svarsmejl att annonsen inte kunde införas. Jag måste först identifiera mig.

Kan snurra på
Identifiera mig. En gång till, alltså. Misstänker att detta kan snurra på hur länge som helst.

Varför vägrar Blocket?

Vad gör man?
Min annons är redan en vecka försenad på grund av det här krånglet. Vad i hela friden skall jag ta mig till?

Bifogar annonsen:
Jag bifogar min annons här, så att alla kan se att annonsen är helt rumsren och inte suspekt på något sätt:

Kategori: Husvagnar & Husbilar, Husbil, Säljes
Rubrik: Pilot -89 NYBESIKTIGAD
Kommun: Tranemo
Postnummer: 514 54
Annonstext:
VÄLVÅRDAD och nybesiktigad 170425 utan anmärkning, bensin.
Dubbelsäng ligger ovanför förarplatsen, förutom bäddbara soffor. 4 sittplatser inkl. förarplats.
Duschslangen går att dra ut genom fönstret för den som vill duscha utomhus under soltaket. Vattensystem (vattentank + slangar mm) utbytt till helt nytt juni 2016
Vinterförvarad i vagnhall, dvs under tak. Påställd och i bruk.
Nybesiktigad 170425. Längd 5750, bredd 220.
Säljes pga sjukdom. All utrustning följer med, bla solcellsladdare.
Pris: 72000 kronor

Vad är fel?
Vad är det för fel på annonsen eftersom jag inte får lägga in den – trots dubbla (hittills!) identifikationer?

Också ett svar
Blocket förklarar också att de utför slummässiga kontroller. Men jag tor inte på att jag – av alla som annonserar på Blocket – blivit slumpmässigt utvald två gånger inom ramen av en vecka.
Christina Gustavson

 

 

Christina Gustavson 306Dela bostad?

Fantastiskt hus nu till salu – synnerligen låg månadskostnad med #jordvärme och egen #djupborrad brunn. #Fiber.

Idealiskt för den stora #familjen som vill ha generösa utrymmen eller om fler vill #dela en bostad.Christina Gustavson 307

Utrymmen för #hobbyverksamhet, #kurs och #konferens – eller varför inte fest och kalas?

Christina Gustavson 308Pendelavstånd:  1 tim 15 min till #Landvetter flygplats, #Göteborg, c:a 4,5 mil till #Borås, 5,5 mil till #Jönköping, 3 mil till #Ulricehamn. 5 min gångväg till #badplats, #fiske, #ishall och #fotbollsplan.

Rejält, gediget trähus
#Gedigen, solid byggnad, boyta 240 m², 9 rum varav 5 sovrum, 3 våningar och källare. 1 större uthus, 1 friggebod, 1 #växthus, 1 vedskjul fullt med kapad och kluven ved, stor parkering. #Sjöutsikt. Biarea 80 m². Tomt 1.930 m².Christina Gustavson 309

Länkar: http://www.hemnet.se/bostad/villa-9rum-nittorp-tranemo-kommun-nygarden-joelsgarden-1-10052095

https://www.blocket.se/alvsborg/Nygarden_Joelsgarden_1_69309142.htm?ca=16&w=3/

Fakta: TChristina Gustavson 310vå intilliggande fastigheter/tomter säljs tillsammans c:a 2000 m², går att separera om så önskas eller vid ev. ny försäljning.
Den ena tomten bebyggd med gediget hus och uthus c:a 4×8. Sjöutsikt. Jordvärme, egen djupborrad brunn, c:a 70 m, fiber framdraget till tomtgräns.
Huvudbyggnaden byggd 1947 som banklokal till #FöreninChristina Gustavson 312gs-banken (#bankvalvet finns kvar), senare använd som kyrkans #församlingshem, mycket gedigen byggnad och ytorna är stora. 3 våningar + källare som delvis är uppvärmd, inredningsbar och med goda möjligheter till hobbyverksamhet. Två inglasade uterum, varav det i markplan har ett odlingsdike.
Bad/dusch på plan 1 och 3, WC på plan 1, 2 och 3. #LuftvärmChristina Gustavson 311epump på bottenvåningen. #Öppen spis på plan 2 och #täljstenskamin plan 1, riktig gammaldags #vedspis i källaren tillåter uppvärmning även om elet går. #Trapphiss mellan plan 1 och 2.

Angränsande tomt: Den andra tomten bebyggd med #Friggebod, växthus samt en #vedbod full med kapad och kluven, torr #brasved. I övrigt plats för ny byggnad.

Eller med andra ord: Jag säljer nu min älskade #författarlya, ett hus med charm och historik och hoppas att en ny ägare snart skall fylla det med liv, aktivitet och skaparglädje.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 272Välj datorskärm

Välj skönt för ögonen
För en författare som kanske sitter och stirrar på en datorskärm större delen av dagen är det viktigt att hitta en skärm som är behaglig för ögonen och inte ger huvudvärk.
Testade själv
Jag hörde sägas att rektangulära skärmar var ett problem – så jag valde att testa själv.
Bred skärm svårare
Min erfarenhet var att ju bredare en skärm är dessto svårare att läsa. På en riktigt bred skärm måste ögonen förflyttas mellan höger och vänster för varje enskild rad.
Fyrkantig underlättar snabbläsning
Om datorskärmen är fyrkantigare, alltså inte så bred i förhållande till höjden, blir det dels behagligare för ögonen och samtidigt möjligt att snabbläsa, dvs att fixera ungefär i mitten av en rad och ändå se hela raden i dess bredd utan att behöva flytta blicken.
Äldre format är behagligare
Jag har också noterat att äldre datorer ofta har fyrkantigare, dvs behagligare skärmar, medan nya datorer (och även TV-skärmar!) tenderar att bli för breda. Välj datorskärm med omsorg!
Christina Gustavson

Christina Gustavson 288Hur farligt är zikavirus?

Allmän reaktion inte så farlig
Zikavirus, som är besläktat med dengue-, west nile-feber och japansk encefalit, sprids främst genom #myggor av vilka vissa arter biter även dagtid. Den vanliga reaktionen med lite feber, hudutslag, ögoninflammation, huvudvärk, muskelvärk och viss ledvärk verkar inte så farlig. Symptom från mag- tarmkanalen är mer sällsynt. #Inkubationstiden efter ett myggbett kan vara 3-12 dagar.

Hur farligt är zikavirus?
Det farliga är att viruset också verkar kunna leda till allvarliga och livshotande tillstånd, t.ex. Guillain-Barrés syndrom (#GBS), ett livshotande tillstånd som kan drabba vuxna män såväl som kvinnor, #microcephali och andra missbildningar hos foster. Kvinnor som är gravida men även kvinnor som planerar att försöka bli #gravida bör inte resa till områden med zikavirus. Detta kan tolkas som att smitta med viruset innebär en viss risk även för framtida #graviditeter.

Omöjligt känna sig säker
Man vet inte än varför dessa svåra biverkningar endast drabbar vissa men inte andra och därigenom är det omöjligt att känna sig helt säker.

Det finns andra smittvägar!
Det man inte talat så mycket om är att det finns andra #smittvägar än genom myggstick. Blodsmitta förekommer och därför är blodgivning inte tillåtet den närmaste tiden efter hemkomst från tropiska länder enligt Socialstyrelsens regler, likaså har virus hittats i t.ex #sperma, #saliv, #urin och #bröstmjölk hos smittade.

Smitta via sexuell kontakt
Perinatal smitta kan inte uteslutas om modern bär på smittan. Man vet att zika kan smitta via #sexuell kontakt men övriga smittvägar är mer osäkra och kunskap saknas rörande hur länge smittorisken föreligger.

Vet kanske inte om
Män som besökt ett zikaområde vet kanske inte om att de bär på smittan och tillråds använda #kondom under minst en månad efter hemkomsten för att inte riskera smitta sin partner. Sjukdomen är dock inte anmälningspliktig enligt svensk smittskyddslag.

Behandling och förebyggande medel saknasChristina Gustavson 289
Specifik behandling saknas och det finns inte heller något förebyggande vaccin. Att använda antiinflammatoriska medel, som t.ex salicylsyra när man smittats med zikavirus avråds eftersom det i sin tur kan ge andra allvarliga komplikationer i tillägg till befintliga symptom.

OS i Rio
Jag anser det viktigt att ta upp detta eftersom olympiska kommittén beslutat att #OS skall hållas i #Rio trots varningarna från #WHO och man kan bara hoppas att samtliga deltagare och funktionärer erhållit noggrann information om riskerna för sig själva och de risker som kvarstår efter hemkomsten från ett område med #zikavirus.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 287Det är farligt att flytta!

Det är farligt att flytta! Ja, i alla fall att sälja sin bostad.

Det farliga är redan igång
Jag står i begrepp att flytta eller har rättare sagt påbörjat processen med att packa, sortera och göra i ordning.

Svåra val
De svåra valen kring vad som måste lämnas kvar, kring det som inte får plats i den nya bostaden som är så mycket mindre – och vad gör man av det som blir över? Det är inte självklart att barn eller barnbarn vill ta över.

Inte slänga
Nej, inte slänga. Med min uppfostran går det inte att slänga något som är helt och funktionsdugligt. Och absolut inte om det dessutom är vackert. Sälja via internet? Vem orkar eller har tid till det? Skänka till loppis? Kanske.

En älskad trädgård
Lämna en älskad trädgård är inte lätt. Jag får lust att gå runt och klappa och prata med mina växter. Men hur skall jag säga att de inte skall känna sig övergivna när jag bokstavligen lämnar dem och kanske till och med lämnar dem i sticket. För vem vet om den nya ägaren kommer att tycka om dem? Eller ens behålla dem?

Orsak till hjärtinfarkt
Så mitt i allt det sorgsna och sentimentala slår det mig att en av de största – om inte den allra största orsaken till att män får hjärtinfarkter är just bostadsförsäljning och flytt. Alltså en stressfaktor som man inte kan förakta.

Det gäller inte mig!
Jag tar tag i mina kartonger och tänker att det gäller inte mig. Jag stressar inte utan tar det lugnt trots all röran. Och dessutom är jag ju ingen man. Det är klart att jag klarar det!
Christina Gustavson

Christina Gustavson 38Rynkfri i vårsolens glans

Allt syns tydligare
Nu när vårsolen börjar titta fram syns allt så mycket tydligare – det gäller allt från oputsade fönster till rynkor och andra skavanker som en lång, mörk och kall vinter har orsakat huden. Fönster går lätt att putsa men att göra en snabbfix när det gäller att vårstäda ansiktshyn är lite svårare – men det finns knep!

Går att påverka
Vem vill inte vara rynkfri? Det finns sådant som har positiv effekt och sådan som har negativ. Sådant man bör undvika och sådant man skall försöka få mer av. Det finns forskare som uppger att vi själva kan påverka hela 80% av de faktorer som styr hudens åldrande – det låter hoppingivande.

Skuggig motion och frisk luft
Regelbunden motion i alla former förbättrar blodcirkulationen. Näringsämnen förs till cellerna och slaggprodukter förs bort. Frisk luft i stora mängder gör det ännu bättre. Sol ger visserligen huden en brun ton, men samtidigt gör solningen att hunden åldras snabbare, så motionera gärna ute, men i skuggan. Varför inte springa, jogga eller lunka en vända i skogen varje dag?

Vila ger spänst
Mycket av det som sker inom en människa påverkar även det yttre. Den som stressar eller oroar sig mycket har svårare att se fräsch ut i ansiktet än den som är avslappnad och det gäller i ännu högre grad den som har sömnproblem. För att ge sitt ansikte en ungdomlig spänst bör man se till att sätta av tillräckligt med vila varje dag och inte bara ibland.

Hur många timmar?
Räkna ut hur många timmars sömn du behöver för att må bra och lägg till två timmar för att ge kroppen en rimlig chans att gå ner i varv, slappna av och sedan få tillräckligt lång sömn varje natt. Vakna långsamt och sträck och tänj på kroppens olika delar medan du ligger kvar i sängen.

Vakta på ditt humör
Humöret spelar också en viss roll. Många skjuter upp ögonbrynen så att pannan rynkas när de ställer en fråga, andra rynkar ögonbrynen när de är arga. Bitterhet gör ibland att mungiporna dras nedåt – allt detta fördjupar rynkor som redan finns och gör att ansiktet ser äldre ut.

Bestämd rutin
Regelbundna vanor kan låta enformigt och rent av tråkigt, men har en positiv effekt på utseendet. Det är faktiskt nyttigt att ha en bestämd rutin som man följer varje dag oavsett om det är vardag eller helg. Det vill säga att man alltid lägger sig vid samma tid och alltid går upp samma tid. Påfundet med sommar- vintertid är inte alls bra för kroppens rytm, balans och hälsa, utan är troligen ett påhitt som inte har något med hälsofaktorer att göra.

För att inte tala om …Christina Gustavson 71
Det vi äter och dricker eller låter bli att stoppa i oss påverkar naturligtvis också. Alkohol och även viss medicin sliter på kroppens system och skyndar på ett åldrat utseende, för att inte tala om rökning.

Det måste komma ut!
Glöm inte att det som kommer in måste komma ut! Se till att magen fungerar ordentligt, dvs. avföring varje dag är ett måste om du vill bibehålla din naturliga skönhet. Drick rent vatten. Du bör dricka så mycket att du kissar ut minst en liter varje dag i vårt klimat och ännu mer om du reser till varmare länder. Om du dricker för litet blir huden rynkigare och hudens åldrande går fortare.

Glöm inte fett
Det talas ofta man om att huden behöver fukt, men man glömmer lätt att den behöver fett. Olika sorter och olika mycket under olika årstider. Huden har ett eget system med talgkörtlar som skall producera det fett som naturligt smörjer huden, men ibland fungerar det av olika orsaker inte så bra. Då kan man hjälpa huden litet på traven.

Ur naturens eget sortiment
Jag är inte mycket för färdigköpta produkter utan förespråkar hellre enkla knep ur naturens eget sortiment:
Är din hy mycket torr så smörj gärna in med en aning olivolja – men gör det på kvällen, inte på dagen och aldrig någonsin om du vill solbada (du vill väl inte få friterade celler i ansiktet?). Tvätta ansiktet påföljande morgon med en mild ansikts- eller babytvål. Upprepa flera gånger i veckan.
Rengör med några droppar färsk citronsaft på en bomullstuss.
Behöver din hud fräschas upp och stramas till använd gurka och gör en gurkmask: Mixa några gurkbitar till en lös, grynig massa. Lägg dig ner med en tjock handduk under huvudet och ställ skålen med gurkmixet på magen. Lägg med fingrarna så mycket gurkmix du kan i ansiktet. Ligg stilla och slappna av. Låt det verka i tio minuter. Gå sedan upp och skölj med kallt vatten. Om du känner för det så fortsätt sedan vila en stund till och slappna av – det kommer att löna sig!
Är huden rodnad och irriterad så gör du en kopp starkt kamomillte. Låt det svalna och badda sedan på det i ansiktet och låt det självtorka. Detta kan upprepas flera gånger om dagen.

Choklad och röda grönsaker
Att äta en bit mörk choklad med hög procent choklad anses också vara bra. Likaså en skål fräsch sallad med en matsked färska granatäpplekärnor till. Lägg gärna i någon mer kraftigt röd grönsak i salladen, t.ex. tomat eller röd paprika, eftersom den röda färgen ofta är kopplad till nyttiga antioxidanter.

C-vitamin gör nytta
Ät en c-vitaminrik frukt eller grönsak varje dag. Exempel på det är till exempel kiwi, apelsin, papaya, paprika, röda vinbär osv. Tänk på att c-vitamin är ömtåligt och bland annat förstörs vid kokning.

Glädje som hälsofaktor
Slutligen: Tänk på stimulerande, lyckliga och behagliga minnen, även om du får leta efter dem. Tänk på roliga saker du skulle vilja göra i framtiden. Tänk på saker som gör dig glad. Lycka och glädje är en oövervinnerlig hälsofaktor som definitivt avspeglar sig i ansiktet!
Christina Gustavson

Christina Gustavson 272Google translate –
en hjälp i vården

En kollega som just nu arbetar på en mottagning med många nykomna flyktingar berättade om hur de på hans enhet löser språkfrågan.

Google translate – en hjälp i vården
Många nykomna talar inte engelska utan bara andra, för oss ovanligare, språk och tolk, dvs. inte ens telefontolk, går alltid att uppbringa.

En dator
Med en dator har de mest angelägna problemen initialt kunnat Christina Gustavson 273lösas. Vårdgivaren kopplar in Google translate och skriver korta meddelanden på svenska.
Meddelandet översätts automatiskt till det önskade språket och översättningen går att läsa på datorskärmen. Därefter kan patienten skriva in ett kort svar, som i sin tur översätts till svenska och kan läsas av vårdgivaren.

Enkelt att överbrygga språksvårigheterna
På detta enkla sätt kan man, med teknikens hjälp, överbrygga språksvårigheter och snabbare kunna hjälpa patienterna, lika väl som att förklara och ge viktig information.

Kostnadsfritt
Eftersom Google translate är kostnadsfritt är det tillgängligt för var och en med en dator med internetkoppling – och i dagens läge finns datorer på alla arbetsplatser inom sjukvården.

Många andra områden
Jag tror dessutom att Google translate går att använda inom många andra områden för att överbrygga språksvårigheter i allmänhet.
Christina Gustavson

Christina Gustavson 201Dagny hos Skavlan

Humor är underbart!
Det var många som uppskattade 103-åriga #Dagnys framträdande hos #Skavlan i fredags, dvs. den 4/3. Kanske inte bara för att hon är världens äldsta #bloggare utan för hennes #humor och för det fantastiska att hon är vid så god vigör trots sin höga ålder.

Ung och vacker
Mina tankar gick dels till min egen #farmor som hade en liknande humor. Det tog tid innan jag blev mogen nog att inse att hon var rolig, men nu när hon är borta är det hennes kommentarer jag minns bäst. En gång när hon närmade sig 90-strecket sa hon: ”Förr var jag både ung och vacker, nu är jag bara det ena!” Då tyckte jag att hon var fånig eftersom inget av alternativen stämde – men nu ler jag för mig själv och ser henne framför mig.

Aaron AntonovskyChristina Gustavson 82
Jag tänker också på Aaron #Antonovsky som undersökte orsakerna till att vissa klarar motgångar bra, bibehåller hälsan och kanske rent av växer av dem, medan andra blir sjuka av alla de påfrestningar med motgångar, krav och konflikter som de möter i livet.

Christina Gustavson 103Sammanhang i tillvaron
Antonovsky menar att det är en känsla av #sammanhang som byggs upp från barndomen och som sedan utgör en mental skyddsfaktor som även påverkar den fysiska hälsan. Denna känsla av sammanhang kallade han #KASAM (SOC på engelska). Det rör sig inte om tankar fångade i luften, utan han baserar sina teser på fakta och forskningsresultat.

#Friskhetsfaktorer
Det är ett härligt sätt att söka faktorer som gör oss friska istället för att bara titta på vad det är som gör oss sjuka, och Antonovsky presenterar till och med ett test i sin bok, så att varje läsare själv kan kolla hur det egentligen står till med de egna förutsättningarna för hälsa.

Hälsans mysterium
När jag såg Dagny hos Skavlan i TV-rutan kunde jag inte låta bli att tänka att jag borde läsa om boken #Hälsans mysterium (#NoK) för att friska upp minnet när det gäller de #hälsofaktorer som kan vara viktiga för mig!

Christina Gustavson 25Kommer jag att lyckas?
Jag kämpar på, fyller 72 i år, men #yrkesarbetar fortfarande med samma  uppgifter och lika långa arbetsdagar som förr. Jag vill så gärna försöka hjälpa människor att mitt arbete nog är en friskhetsfaktor för mig på samma sätt som skrivandet är det. Så jag är nog på väg – men frågan är om jag kommer att lyckas lika bra som Dagny.
Christina Gustavson

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Linkedin