Tvätta körsbären innan du äter dem

Jag hade längtat
Jag hade verkligen längtat efter körsbär eftersom mitt lilla nyplanterade bara presterade tre stycken det här första året. Därför blev jag glad när jag fick syn på påsar med mörkröda körsbär i butiken. Bären såg riktigt läckra ut.

Det stod något på påsen
En påse placerades raskt i kundvagnen och jag travade mot kassan. Det var inte förrän senare när jag tog fram påsen och började tvätta bären som jag brukar, som jag fick syn på att det stod något på påsen.

Besprutningsmedel …?
Tvätta körsbären innan du äter dem! (min fria översättning). Genast flög massor av tankar på besprutningsmedel, bekämpning mot ohyra och miljögifter genom mitt huvud.

Var bären hälsofarliga?
Varför skulle säljaren behöva uppmana kunderna alldeles särskilt till att vara noga med att tvätta bären? (min tolkning) Tvätta gör man väl ändå med köpta bär? Om de inte var så kraftigt förorenade att det innebar en direkt hälsorisk att äta dem otvättade, förstås. Och hur mycket gift fanns kvar om man bara tvättade lite slarvigt?

Inte lika sugen
Plötsligt var jag inte lika sugen på körsbär längre. Påsen ställdes in i kylskåpet igen.

Inte längre en försmak av paradiset
Det är möjligt att jag överreagerade – men jag har alltid känt att körsbär ger en försmak av paradiset. Då får de bara inte vara giftbesprutade och kanske till och med ohälsosamma att äta. Inte om jag ska vilja ha dem i alla fall.
Christina Gustavson

Share →