Christina Gustavson 243Sätta eld på en flyktingförläggning

I Ingrid Hedströms deckare Lärarinnan i Villette har jag läst om ett rykande aktuellt tema: Problem rörande flyktingar och flyktingmottagande.
Detta trots att boken kom ut 2008.

Grovt brott
Jag funderar över att man i boken redan då, i Belgien, satte eld på en flyktingförläggning. Mer aktuella mordbränder är alltså inte något nytt fenomen! Men inte desto mindre brottsligt. Mordbrand är ett av de allra grövsta brotten enligt svensk lagstiftning

Bästa svenska debut 2008
Lärarinnan i Villette utspelar sig i Belgien och fick utmärkelsen ”Bästa svenska debut 2008” av Svenska Deckarakademin och handlar om en lärarinna som blev påkörd och dödades i en smitningsolycka.

En hemlighet värd att mördas för.
Den utredning som i boken leddes av den belgiska undersökningsdomaren Martine Poirot (!) visade att lärarinnan bar på en hemlighet – en hemlighet värd att mördas för.

Gammal massgrav
När grunden till ett nytt köpcentrum grävdes så hittades en gammal massgrav och Martine Poirots make, historikern Thomas, får till uppgift att söka det förflutnas hemligheter. Bokens trådar vävs ihop.

Ämnet griper tag
Trots de något ytligt beskrivna karaktärerna och Martine Poirots smak för mode av det kostsammare slaget, är intrigen spännande. Ämnet som har både bredd och djup manar till eftertanke och griper tag i läsaren.
Christina Gustavson

Tagged with →  
Share →