Christina Gustavson 182Jag var ute och körde
en dag när jag fick syn på bilden om ”Barnfynd” på en marknad.

Ett annat Sverige
Visst begriper jag att det var en marknad som innehöll många artiklar som passar till barn – men ändå gick mina tankar till Sverige förr i tiden.

Barn auktionerades ut!
Det är inte alls så länge sedan barn auktionerades ut här i Christina Gustavson 183Sverige! Som kostnadsfri arbetskraft (slavkraft skulle jag vilja kalla det) till den bonde som krävde minst i ersättning av kommunen för att ta hand om barnet ifråga.

Barn for illa
Många gånger var barnen små och hur de for illa och fick lida vågar jag knappast ens tänka på. Dåligt med mat, kläder som inte höll värmen, sovplats i en lada … Bara tänk dig tanken! Barnfynd på marknad!

Christina Gustavson 184Här i Sverige
Och det var här, här i Sverige detta hände. Mina tankar går till böcker som Vilhelm Mobergs Utvandrarna, Marta Sandwall-Bergströms Kulla-Gulla, Christina Gustavsons Kärlek med förhinder – vilka alla beskriver delar av en verklighet som vi kanske gärna ser bort ifrån.

Kanske ännu värre
Böckerna har gjort ett särskilt djupt intryck på mig eftersom de Christina Gustavson 111beskriver ett samhälle jag har sett och en verklighet jag har mött. Jag vet att det i många stycken var precis så som böckerna beskriver – och kanske ännu värre.

Barns rättigheter
Visst har det gått framåt när det gäller att värna om barns rättigheter i samhället – men har det gått tillräckligt mycket framåt? Kan vi sätta oss ner och vara nöjda nu? Inte jag i alla fall!
Christina Gustavson

Är du intresserad av författarna jag nämnde?

Christina Gustavson: www.gustavson.se, www.joelsgarden.se, www.framtidskursen.se

Marta Sandwall-Bergström: http://sandwallbergstromsallskapet.blogspot.se/

Vilhelm Moberg:
http://vilhelmmobergsallskapet.se/

Share →