Christina Gustavson 279Fantasy – en intervju

Nyfiken på fantasy
Kanske är jag extra nyfiken på #fantasy eftersom det är en genre jag inte brukar läsa. Därför var det extra spännande att få intervjua en författare som skriver just fantasy.

Här kommer min intervju med Eva #Holmquist:Christina Gustavson 280
Först om dina böcker:
Varför har du valt att skriva fantasy?
Jag har alltid älskat att läsa fantasy och science fiction. Därför var det ett rätt naturligt val. Dessutom gillar jag att jag kan hålla upp en förvrängd spegel över den vanliga världen och få både mig själv, men också läsaren att se nya saker.

Vilket ”budskap” tycker du är viktigast att få fram i det du skriver, oavsett novell eller bok?
Olika böcker och noveller har lite olika budskap, men det som alltid finns med är allas lika värde och vikten av att samarbeta för att lösa problem som vi stöter på.

Vilket är budskapet i din nya bok som kommer ut 1:a maj?
#Diligentiatrilogin handlar övergripande om svårigheten att förändra vad du tror på, men de olika böckerna har lite olika teman.
Första boken handlar mycket om konflikten mellan vad du vill och vad din omgivning vill. Till vilken grad måste vi anpassa oss för att kunna leva tillsammans och när måste du sätta stopp och lita på ditt eget omdöme.
Andra boken fokuserar mycket på svårigheten med att förändra vad du tror på och hur olika människor hanterar förändring.
Tredje boken som kommer nu i maj fokuserar på att du måste satsa och våga lita på att de runt dig hjälper dig när det behövs om förändring ska vara möjligt.

Christina Gustavson 278På vilket sätt berör just det temat dig?
Jag upplever att de ”glasögon” vi alla har på oss styr hur vi ser på världen. Det intresserar mig hur vi trots diametralt olika synsätt ändå kan hitta sätt att nå varandra och förbättra en situation. Det är något som är väldigt relevant i vår vardag där vi ofta fastnar i olikheterna istället för att hitta sätt att nå varandra.

Skriver du ”vanliga” böcker också, eller enbart fantasy?
I min novellsamling ”#Ödeland” som också kommer 1 maj finns både deckare och mer socialrealistiska verk med. Jag har också skrivit en hästbok för dem som älskar hästar ”#Hästar på vift” som kom ut på ett litet förlag för många år sedan och en spänningsroman ”#Revan i tyget” som jag kommer att ge ut som e-bok. Den har en slutredigering kvar och den har fått vänta in andra projekt som jag håller på med. Fantasy och science fiction är annars de genrer som ligger mig närmast.

Jag har sett att du även skriver noveller, vilken skillnad är viktigast för dig när du väljer mellan bok och novell?
Det hänger på idén. Vissa idéer lämpar sig bättre som noveller och vissa bättre som längre böcker.

Riktar sig ditt skrivande mot någon speciell åldersgrupp? Om ja, vilken och varför?
Mycket av det jag skrivit riktar sig mot 12-15 år. Skälet till det är att jag gillar att läsa böcker riktade till den målgruppen och att många teman som jag skriver om är viktiga för den målgruppen. Ytterst handlar det om bokidén om det ska bli en vuxenbok eller en #ungdomsbok.

Så om dig själv:
Är du fritidsförfattare eller skriver du på heltid?
Jag jobbar heltid som teststrateg så författandet är en fritidssysselsättning, men en fritidssysselsättning som tar mycket av min tid… 😉

Om du arbetar också, hur går det att kombinera ihop?
Om du skriver varje dag, eller nästan varje dag, tar det inte lång tid att komma in i texten. Därför får jag mycket gjort när jag skriver för jag väntar inte på den perfekta dagen då jag har mycket tid utan tar den tid jag har. Sedan skulle jag naturligtvis kunna få fram böckerna snabbare om jag inte hade ett heltidsarbete…

Något du skulle vilja säga till den som gärna vill skriva men ännu inte kommit igång?
Försök börja skriva lite varje dag och skriv bara på utan att redigera. När du väl har en hel berättelse kan du börja redigera. Innan dess är målet mer att skriv lite grann varje dag. Även en kort stund varje dag gör underverk.

Fantasy – en intervju
Tack Eva! Jag fortsätter fundera på temat kring hur människor kan hitta sätt att nå varandra!
Christina Gustavson

Tagged with →  
Share →