Christina Gustavson 25Christina Gustavson: Göra glass i Ghana.

Om man reser utanför storstäderna i Ghana är det inte säkert att man kan få tag på glass över huvud taget. Finns glass känner man sig kanske tveksam rörande den hygieniska standarden. De få som har råd och tycker om glass gör den gärna själva.

 

Här följer ett recept på glass som görs för hand och utan glassmaskin:
Jag har aldrig sett några mått i Ghana, utan man tar på ett ungefär eller använder sig av en kopp för att mäta upp ingredienserna. Kakao finns vanligen inte i affärerna utan man använder O’boy eller liknande istället.  Vanligen används kranvatten, vilket gör att inte ens den hemlagade glassen är särskilt vänlig mot svenska magar. För att dryga ut glassmeten används vetemjöl, som också bidrar till att göra glassen mjukare, så att den blir ett mellanting mellan glass och mjukglass.

Christina Gustavson 311. Först blandar man 1 kopp strösocker med 1 kopp vetemjöl och rör ut det i vatten så att det blir en lagom tjock gröt. Denna kokas under omrörning och får sedan svalna.

 

 


2
. 5 ägg vispas för sig och ställs tillfälligt
åt sidan. Christina Gustavson 29

 

 

 

 

Christina Gustavson 28

3. 1 kopp torrmjölk blandas med ½ kopp O’boy.

 

 

 

4. Blanda ihop kakao- och mjölkblandningen med den vispade äggsmeten till en jämn röra.

 

Christina Gustavson 305. Blanda sedan ihop den smeten med den nu avsvalnade vetemjölsgröten och rör till dess att det blivit en jämn smet.

 

6. Den smeten portionsförpackas i små plastpåsar. Dessa knyts ihop och läggs i en bunke, som sedan ställs in i frysen.

Christina Gustavson

Tagged with →  
Share →
0 comments