Christina Gustavson 7Glöm inte sömnen!

Sömn är viktigt för hälsan!

Vi pratar alldeles för litet om sömnens betydelse för vår hälsa och vårt välbefinnande!

Veckotidningar, TV-program… är fyllda med matprogram. Och litet motion här och var. Men… glöm inte sömnen!

Man pratar om den ena dieten efter den andra och beskriver mirakulösa sätt att gå ner i vikt samtidigt som man presenterar sommarens grilltips och nya efterrätter och bakverk. Och sedan nya sätt att motionera bort de överflödiga kalorierna.

Men ingenstans talar man om hur viktig sömnen är för att vi skall må bra, återhämta oss efter sjukdom, förlänga vårt liv, orka mer, motverka stress, minska risken för infektioner…

Hur kommer det sig? Varför verkar det som om media inte låtsas om sömnen som hälsofaktor?

Man kan inte tjäna pengar på sömn – kan det vara det? Saknas det sponsorer för program som inte säljer mjöl, socker och andra matvaror? Eller flaggar för nya kokböcker?

Eller kan det vara mer status att visa matprogram och program om motion, helst med redskap som går att köpa, så att någon tjänar på programmet, än program om hur man lär sig sova bra?

För det är definitivt inte frågan om att sömnen inte är viktig nog.

En stor andel av befolkningen är överviktig och lider av följdsjukdomar som inte beror på annat än att vi faktiskt äter för mycket och äter fel. Alla dessa välfärdssjukdomar orsakar stort personligt lidande och därtill enorma sjukvårdskostnader för samhället.

Är det så vill vill ha det?

Vi sitter mycket stilla och rör oss för litet, visst, men … glöm inte SÖMNEN!
Christina Gustavson

Tagged with →  
Share →