Christina Gustavson:
Hallon för hälsan
Hallon är lycka
Vilken lycka för den som har egna hallon i trädgården – att äta färska eller att frysa in. Så läckra att de nästan smälter i munnen! Som allt annat vi äter påverkar de vår hälsa och vårt välbefinnande, även om vi inte tänker på det och inte äter dem bara för att de är nyttiga utan för att de är så underbart goda.
Dessutom kommer de litet senare på sommaren, när jordgubbssäsongen är över. På så sätt får de en egen plats och slipper konkurrera med jordgubbarna.
Hallon istället för glass
I somras när det var så varmt fick jag ett tips om att den som av olika skäl inte äter glass kan hälla upp en halv paket djupfrysta hallon på en tallrik och sen stoppa ett och ett i munnen och suga på för att få en ljuvligt svalkande känsla.
Det är viktigt att hallonen då äts naturella och inte sockras. Om man mixar dem istället får man en kall hallonsås.
Det mest värdefulla
Många anser att det mest värdefulla är att hallon innehåller antioxidanter och antocyaniner som har antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan skydda mot till exempel artrit. Per 100 gram hallon finns det c:a 3,7- 4 gram fibrer, vilket också är av betydelse för hälsa och välmående.
Ellaginsyra kan förebygga
De innehåller dessutom ellaginsyra, som anses både kunna förebygga cancer och minska tillväxten av cancerceller. Dessutom anses ett regelbundet intag av hallon minska risken för hjärt-kärlsjukdom.
Hallon för bättre minne
En allmän förbättrad funktion av hjärnan, som till exempel förbättrat minne och bättre inlärning, tros också vara länkat till ökad konsumtion av röda bär.
Te på hallonblad
I folkmun anses hallon vara avgiftande, vara bra mot kramp i benen och att speciellt hallonbladste kan lindra menstruationssmärtor.
Frysta hallon går bra
När du plockat eller köpt hallon bör de ätas samma dag. Annars kan man kyla ner dem omedelbart efter plockningen, om man vill att de skall hålla sig längre. Om du vill frysa in hallon så lägg hallonen i ett lager på ett fat eller liten bricka. Låt dem sedan stå i frysen någon timma.
Därefter lägger du den i små plastburkar, så att de inte mosas, och så in i frysen igen. Då har du alltid hela bär som är så fina att du även kan använda dem till t.ex. tårtdekoration om du inte vill äta dem direkt.
Fettfria och näringsfattiga
Hallon är i det närmaste fettfria och innehåller förutom omkring 90% vatten, bland annat C-vitamin, vitaminerna C och K, folat, magnesium, kalium, och järn, samt olika spårämnen.
De innehåller cirka 40 kalorier per 100 gram, så trots vattenmängden är de inte helt kalorifria. De anses ändå näringsfattiga och i 100 gram bär finns c:a 38 kcal för frysta och 34 kcal för färska. Hallon innehåller dessutom 4,4 gram kolhydrater per 100 gram bär. Det är inte mycket, men ändå väl värt att hålla i minnet.
Christina Gustavson