Christina Gustavson 286Hämta inspiration

ur musik

Hämta inspiration ur musik
Det finns så många sätt att hämta inspiration till sitt #författarskap och jag tänkte ta upp några av det som blivit källor till #inspiration för mig under åren. Idag tänkte jag ta upp vad viss #musik har betytt för mig och hur det är att hämta inspiration ur musik. Ofta är det musik jag minns från en tid långt tillbaka som betyder mest.

Locka fram minnen
Musiken lockar fram minnen, inte bara från den tiden när jag hörde en viss sång utan även andra minnen förknippade med liknande känslor. Ett exempel är #Vildandens sång. Det är en väldigt sorgen sång sjungen av Thory #Bernhards. När jag hörde den första gången var jag så liten att jag inte förstod innehållet utan mamma fick förklara det för mig. Det gjorde hon utan att undanhålla något av budskapet som på sätt och vis är väldigt grymt. Sedan dess har just den sången påmint mig och sorg och smärta. Vill jag idag skriva något som innehåller just de känslorna så räcker det med att jag tänker på den sången för att vara tillbaka i den atmosfären.

Doftupplevelse
En annan sång är Vita #syrener, som sjöngs av Lily #Berglund. Den förknippar jag med vårens knoppande längtan, Karin #Boyes #dikt Visst gör det ont när #knoppar brister, och en bedövande doft av #hägg, syrener och blommande träd – och den första #förälskelsen. Doftupplevelsen är så stark som om jag befunnit mig i en bastu omvälvd av dofter lika påtagligt som den ångande värmen som bedövar, hänrycker, fångar in och trollbinder i ljumma sommarnätter när inget längre är verkligt.

Individuell upplevelse
En musikvinjett till ett #radioprogram, möjligen med Sigge #Fürst, något om en karusell, skapade en känsla av sorg, tragedi och katastrof. Det var nog inte avsikten, men en musikupplevelse är alltid individuell.

Ofrivillig musik
Senare kom en helt annan musik in i mitt liv, men dessa första sånger valde jag inte själv utan jag hörde dem genom öppna fönster, från transistorer från dem som arbetade ute och ville ha musik under arbetet eller på andra sätt där musiken letade sig fram till mig. Märkligt nog är det dessa tidiga ofrivilliga musikupplevelser jag minns bäst och som känslomässigt påverkar mitt skrivande allra mest.

Pianomusik
#Pianomusik har sina egna minnen och till exempel Dans på de saligas ängder ur operan #Orfeus och Eurydike av tonsättaren #Gluck har några andra.

Det räcker att komma ihåg
Tyvärr har jag inte tillgång till all den musik som påverkar mitt skrivande, men många gånger räcker det med att komma ihåg en titel eller en artist. Men det viktigaste är att musiken påverkar och jag tillåter mig att använda den.
Christina Gustavson

Tagged with →  
Share →