Hon inspirerade mig till att skriva

En flod av minnen
Jag läste just att författaren Frida Nilsson tilldelats Kulla-Gullapriset 2018 av styrelsen för Stiftelsen Marta Sandwall-Bergströms Författarfond. Med det strömmade en flod av minnen över mig.

Hon inspirerade mig till att skriva
Martha Sandwall-Bergström var den som genom sin person och sina böcker kom att inspirera mig till att börja skriva. Det berodde på att hon var väninna till min moster. Jag träffade henne och hennes dotter Britta-Clara många gånger när hon kom på besök till både min moster och min mor, som också kände henne.

Jag skrev ett utkast
För mig som ung var det fascinerande att höra hennes berättelser och få vara med på diskussionerna mellan Martha och min moster. Det var under påverkan av dessa samtal som jag skrev ett utkast till min första bok. Den handlar om min moster och färdigställdes långt senare under titeln Kärlek med förhinder.

Jag fick alla böckerna
Jag fick alla Martha Sandwall-Bergströms böcker eftersom hon gav dem till min moster och när min moster hade läst dem gav hon dem vidare till mig.

Liknande historier
Jag läste om Kulla-Gulla och greps av berättelserna, grät och läste vidare. Jag påverkades också av att jag bodde på landet och hade sett liknande miljöer med egna ögon och hört andra, liknande historier, ur verkliga livet.

Jag påverkades mer av Kulla-Gulla
I sanningens namn måste jag medge att jag påverkades mycket mer av Kulla-Gullaböckerna än till exempel av Pippi Långstrump.

Snäckans sång
När jag hade läst Snäckans sång skrev jag ett utkast till en bok om en ung kvinna som fattar ett viktigt beslut. Även den arbetades om och blev färdig först långt senare. När jag skrev färdigt den boken inspirerades jag också av att jag råkade höra ett samtal mellan några ungdomar. Den är nu utgiven under titeln Bättre än ingen.

Jag glömmer henne aldrig
Även om jag numera skriver deckare och en och annan fackbok glömmer jag aldrig Marta Sandwall-Bergström och hur hennes mycket hon som person och hennes böcker betydde för mig och påverkade mig under min ungdomstid.
Christina Gustavson

Fakta om böckerna:
1. Christina Gustavson: Kärlek med förhinder
Pocket ISBN 978-91-88013-16-3
Inbunden ISBN 978-91-88013-17-0
e-bok ISBN 978-91-88013-35-4
Förlag: Joelsgården Förlag 2017

2. Christina Gustavson: Bättre än ingen
Pocket ISBN 978-91-88013-36-1
Förlag: Joelsgården Förlag 2017

#Martha Sandwall-Bergström
#Frida Nilsson
#Stiftelsen Marta Sandwall-Bergströms Författarfond
#Pippi Långstrump
#Kärlek med förhinder
#Bättre än ingen

@esoderberg

Share →