Mons Kallentoft: Djävulsdoften

Så spännande att jag glömde
Nu har jag läst Mons Kallentofts kriminalroman Djävulsdoften. Jag brukar inte tycka om hans slarviga språk, men den här boken var så spännande att jag glömde reta mig på det.  Det säger inte litet.

På flykt i Bangkok
Ett ouppklarat fall, alkohol och en personlig kris har fått  kriminalinspektör Malin Fors på fall. Som en sista chans har hon fått tjänstledigt och erbjudits ett vikariat som sambandsofficer i Bangkok. Där är hon på flykt undan sig själv.

Svensk kvinna hittas mördad
Ensamheten i den nya staden är svår att hantera. Även här dricker Malin Fors sig genom kvällar och nätter och närmar sig allt snabbare botten. Arbetet blir som vanligt en räddning, och hennes jaktinstinkter väcks när en svensk kvinna hittas mördad. Det blir upptakten till ett spännande drama.

Alkoholens strupgrepp
Jag måste erkänna att jag, som arbetat många år med tunga missbrukare, imponeras av Kallentofts förmåga att så väl beskriva det strupgrepp ett alkoholmissbruk kan ha om en människa. Hur suget efter alkohol får en i övrigt förnuftig och mycket kompetent person att gå över otänkbara gränser och utsätta både sig själv och andra för livsfara.

Insikt och exempel
Osökt kommer jag att tänka på Paula Hawkins mästerliga beskrivning av konsekvenserna av ett alkoholmissbruk i boken Kvinnan på tåget. Båda böckerna visar en sådan insikt om alkoholmissbruk att jag inte skulle dra mig för att använda dem som exempel för att beskriva hur svårt det kan vara att ta sig ut ett missbruk. Eller som läsning för anhöriga som bättre  vill försöka förstå en missbrukande familjemedlem, för att kunna hjälpa och vara till stöd rent allmänt.
Jag kan rekommendera Mons Kallentoft: Djävulsdoften
Christina Gustavson

Fakta om boken:
Mons Kallentoft: Djävulsdoften, Månpocket 2017
ISBN 9789175037301
Antal sidor: 349

Tagged with →  
Share →