Christina Gustavson 98Christina Gustavson:
Morgonångest

Morgonångest
Det är inte bara så att nedsatt aptit och minskat sexuellt intresse kan vara symptom på ångest eller tvång. Ett annat vanligt symptom är sömnproblem. Problemen kan bestå i att det är svårt att somna på kvällen eller att man somnar bra men vaknar snart igen.

Många vaknar tidigt
Många med ångestproblem vaknar tidigt på morgonen eller på efternatten efter att ha sovit alldeles för lite. Efter att ha vaknat alldeles för tidigt kan sömnlösheten tidigt på morgonen innebära att ångesten smyger sig allt närmare inpå och kryper in mellan andra tankar. Vissa upplever att sömnen störs genom att man vaknar många gånger under natten.

Sämst på morgonenChristina Gustavson 96
Många upplever sig må sämst på morgonen och tycker att det sedan går något lättare under resten av dagen. Men eftersom många deprimerade mår sämre på morgonen bör detta även vara en varningssignal – det kan vara en smygande depression som börjar ge symptom. Kan det vara så?

Christina Gustavson 97Irriterad?
Det  är ofrånkomligt att den som sover alldeles för litet har svårt att orka med både arbete och fritid och ofta blir trött på dagen. Det är inte heller svårt att förstå att den som länge varit övertrött med ångestfyllda och självkritiska tankar, också kan få en minskad tolerans gentemot omgivningen och att irritationen ligger på lur.
Hur har du det?
Hur har du själv det? Vaknar du för tidigt? Har du morgonångest? Är du på väg att bli deprimerad? Tänk efter! Och sök hjälp i tid!

Läs mer om hur du kan hjälpa någon med ångest i boken Christina Gustavson: Om någon du känner har ångest. Den finns både som bok och e-bok och du kan köpa den i bokhandeln eller  via internet. Den går också att låna på bibliotek.
Christina Gustavson

Tagged with →  
Share →