Nässeltider
De flesta har säkert bränt sig på nässlor någon gång. Men nässlorna är nyttiga också! Både utvärtes och invärtes.
Bra för hår och naglar
Som tonåring fick jag lära mig att nässlan innehåller kisel som skulle vara bra för både hår och naglar. Så jag plockade nässlor, kokade dem och hällde upp vattnet i en spann. När jag sedan tvättade håret använde jag nässelvattnet. Jag tog skopa efter skopa ur spannen och hällde över håret ända tills spannen var tom.
Lindblomsgrönt hår!
Det var en härlig känsla! Jag såg för mina inre ögon hur mitt riktigt ljusa hår skulle falla i naturliga filmstjärnelockar efter behandlingen. Men när det äntligen torkat och jag borstat ut det såg jag till min fasa att det blivit lindblomsgrönt! Så jag såg ut! Jag hade fått lindblomsgrönt hår! Jag nästan grät och tvättade om håret, utan nässelskölj den här gången.
Skydd för händerna
Använd handskar/diskhandskar eller dubbla plastpåsar som skydd för händerna när du skall plocka nässlor, använd gärna en sax till att klippa av dem med. Tag helst bara de späda topparna eller bladen.
3 tips om man skulle råka bränna sig ändå:
- Nässlan innehåller ett motgift mot sig själv. Man krossar några stjälkar till exempel i en mortel, så att man får ur saften. Den dämpar irritation från nässlans taggar.
- Man kan krossa eller mixa groblad och lägga på stället där man bränt sig på nässlor.
- Om man har en gurka nära till hands kan man skära tunna skivor och lägga på där man bränt sig på nässlorna.
Nässelsoppa
Nässelsoppa är en vanlig delikatess på våren, men för den som tycker om lite mer kryddor har jag en annan variant:
Vegetarisk nässelröra att t.ex äta till ris
eller på smörgås
Plocka helst bara de späda topparna eller bladen. Packa i ett litermått tills det är fullt.
Skölj ordentligt i kallt vatten.
Förväll: Koka upp i en stor kastrull i rikligt med vatten, c:a 1-1½ liter. När nässlorna är mjuka, häll av vattnet genom en finmaskig sil som ställts på en annan kastrull, så att spadet sparas. Pressa eventuellt ur det sista av saften till exepmel med en ren handduk.
Hacka: När nässlorna svalnat hackas de fint, eller körs i mixer.
Tag en annan kastrull, värm den med 1 msk matolja i botten.
Bryn: Hacka en medelstor gul lök fint och häll i kastrullen. Fräs till dess att löken blivit genomskinlig och börjar bli antytt brun i kanterna. Löken får dock inte bli bränd. Låt kastrullen stå på medelhög värme.
Tillsätt: 1 knivsudd av varje av malen koriander, malen spiskummin, currypulver och sist tomatpure (c:a 1 tsk ur burk och c:a 2 cm ur tub).
För den som vill ha mer sting: Tillsätt en liten knivsudd chilipepparpulver.
Rör snabbt, så att blandningen inte bränner vid.
Rör: Tillsätt 2 msk vatten för att förhindra att det bränner vid och fortsätt röra och koka tills det ser ut som om oljan och kryddorna separerar.
Tillsätt nässlorna: Tillsätt då de hackade nässlorna. Rör om. Tillsätt ytterligare ½ -1 dl vatten och låt koka ihop några minuter. Färdigt.
Konsistens: Konsistensen skall vara ungefär som något mellan köttfärssås och spenatstuvning.
Till ris eller bröd
Ät till ris, eller som pålägg på en skiva bröd om nässelröran är tillräckligt fast.
Näringsrik
Nässlan innehåller en stor mängd näringsämnen som mineraler och proteiner och har ett högt näringsinnehåll. Den innehåller bland annat C-vitamin, som dock försvinner om man kokar den.
Nyutslagna skott
Man bör inte plocka nässlor på platser som vid ladugårdar, gödselstackar och komposthögar eftersom det finns mycket kväve i jorden där. Det kan nässlorna ta upp och omvandla till nitrit. Därför är det bättre att istället plocka nyutslagna skott vid skogskanten och på ängar.
Värm inte nästa dag
När nässlorna skall ätas bör man inte spara och värma resten nästa dag. Nässlorna lagrar små mängder av ämnen som kallas nitrater. Om man till exempel värmer upp maten kan en del av dem omvandlas till nitrit, som kan vara skadligt om man äter dem i större mängder. Men eftersom vi vanligen bara äter nässlor ibland och inte varje dag behöver vi inte oroa oss för det är då inget stort problem.
Christina Gustavson