P-tolvan
Mekanismer bakom svåra våldsbrott
Farfar var #länsman och grundade tidigt mitt intresse för lag och rätt. Detta har säkerligen bidragit till att jag utbildade mig till #rättspsykiater och började forska om mekanismerna bakom svåra ”våldsbrott.
Oldsmobile
När jag var liten körde farfar från 1947 en svart #Oldsmobile som kallades ”P-tolvan” eftersom den hade nummerskylten ”P 12”. Det var på den tiden när alla bilar hade en #länsbeteckning och ”P” stod för Älvsborgs län.
Skriva bilnummer
Det var ett populärt nöje bland ungarna i byn att stå längs med en vägkant och skriva upp bilnummer på alla bilar som passerade förbi för att sen jämföra och se vem som fått med flest län under en dag.
P-tolvan i Någonstans i Sverige
Längre fram visades en svensk TV-serie, jag tror det var #Någonstans i Sverige, om öden och äventyr under beredskapsåren. Där figurerade även ”P-tolvan” – även om det i filmen påstods att den hade kört i Dalsland. Det hade den inte alls, den hade kört i #Västergötland. Närmare bestämt fanns den i #Tranemo under hela sin livstid. Beviset är ”P:et” i nummerskylten.
Länsmansgården
Farfars hus, #Länsmansgården, hade flera ingångar och en av ytterdörrarna ledde till länsmansexpeditionen, dvs. till en liten korridor med ingång till själva kontoret eller expeditionen där den som gripits fördes in för förhör. Från samma korridor gick en annan dörr till ett litet toalettutrymme utan fönster och den tredje dörren ledde in i bostaden.
Sveriges Rikes Lag
På länsmansexpeditionen fanns ett stort rundat skrivbord i ljust trä och låsbara skåp och lådor på baksidan. I rummet fanns dessutom några bokhyllor bakom med böcker. I hyllorna stod bland annat Sveriges Rikes #Lag, en tjock och tung bok. Där låg även farfars medaljer på rad. Framför skrivbordet stod några enklare stolar som gripna personer fick sitta på under förhören.
Bröd till svältande barn
Lagarna var annorlunda då och det kunde hända att någon åkte i finkan efter att ha stulit en bit bröd till sina #svältande barn. Farmor led svårt av den aspekten av farfars yrke och föresatte sig att ingen skulle lämna hennes hus hungrig. Hon lagade alltså en stadig middag till varje gripen person och såg till att denne fick äta sig mätt innan han fördes vidare till #häktet.
Fröken Frimans krig
Det kan kanske verka vara en ynklig liten gest i dagens läge, men farmor gjorde vad hon kunde med de medel som stod till buds i en tid när många andra blundade. När jag nu i #Fröken Frimans krig, ser vad svenska kvinnor fick slita med på den tiden så förstår jag min farmor bättre.
Kulla-Gulla
Jag påverkades mycket av de berättelser om svält som nådde mina öron, läste Martha Sandwalls #Kulla-Gulla och våndades över livets #orättvisor och över att det fanns människor som svalt. #Vuxenvärlden var då helt obegriplig för mig.
Svensk fattigdom
Några av mina tydligaste och tidiga minnen av svensk #fattigdom har jag vävt in i romanen #Kärlek med förhinder, som utspelar sig i tidsspannet från andra världskrigets slut och framåt.
Den kan beställas via internet (t.ex Adlibris), köpas i bokhandeln eller lånas på bibliotek och den kommer under våren som e-bok och ljudbok.
Christina Gustavson