Christina Gustavson 295Psykopaters tårar

Psykopatens krokodiltårar

 

Inga känslor
Man får ofta höra att en psykopat inte har några känslor. Den uppfattningen kan lätt leda till missförstånd.

Fysiskt misshandlad
Jag har mött brottsoffer som berättat att de länge misstänkt att den man de bor ihop med kunde vara en psykopat. Till exempel en kvinna som blev fysiskt misshandlad. När hon pratat igenom det hela med sina väninnor hade dessa sagt att psykopater inte har känslor. Därför trodde hon att hon kunde prata mannen till rätta och att allt skulle kunna bli bra igen.

Börjat gråta
På ett tidigt stadium i relationen hade kvinnan i mitt exempel försökt göra slut, eftersom hon märkte att hon var rädd för mannen och hans reaktioner. Då hade han börjat gråta. Riktig gråt med tårar som rann nerför kinderna. Detta tolkade hon som att han hade känslor eftersom han kunde gråta – och för henne föll då hela resonemanget om att han skulle kunna vara en psykopat och hon stannade kvar i förhållandet.

Kan man vara säker?
Om en person gråter, kan man då vara säker på att han inte är en psykopat? Naturligtvis inte.

Inte det samma
Att inte kunna känna empati är inte det samma som att inte ha några känslor. En psykopat kan ha känslor och vara både glad och ledsen. Kan längta efter eller känna avsky beträffande något.

Tycker synd om sig själv
En psykopat kan till exempel tycka synd om sig själv och gråta av den orsaken. Det är dock mindre troligt att han tycker synd om någon annan.

Självömkan Christina Gustavson 12
I exemplet ovan grät mannen när hans flickvän ville lämna honom – fastän han hade en annan tjej vid sidan om. Hon visste inte om det och det var inte därför hon ville lämna honom utan för att han misshandlade henne. Det gjorde han när de var ensamma och ingen annan såg det. Men han tyckte uppenbarligen att flickvännen kränkte honom och var elak mot honom och därför tyckte han synd om sig själv – och grät av självömkan.

Psykopatens krokodiltårar
Man talar om krokodiltårar – kanske är psykopatens tårar ett exempel på just sådana.
Christina Gustavson

Tagged with →  
Share →