Ray Celestin, Yxmannen

Ray Celestin, Yxmannen
Kalla kulor förlag

Prisbelönt av svenska deckarakademin som årets bästa
översatta kriminalroman 2016.

Originalets titel: The Axeman’s Jazz
Svensk översättning: Hanna Williamsson
ISBN 978-91-88153-56-2
Antal sidor: 473


Jazzälskande seriemördare

Boken utspelar sig i New Orleans år 1919 och handlar om en jazzälskande seriemördare som med sina bestialiska mord skrämmer invånarna i staden.

Suggestiv miljö
Miljön är suggestiv med jazzklubbar, horkvarter och trånga gränder som då och då översvämmas. En brokig blandning invånare gör att spänningar och konflikter skapas mellan olika folkgrupper. Den spänningen flyter som ett dovt accord genom hela boken.

Bygger på verkliga händelser
Berättelsen bygger på de verkliga händelser då en seriemördare kallad Yxmannen mördade sex personer mellan 1918-1919 och några autentiska brev återges också i originalform i boken.

Bestialiska mord
Morden var bestialiska och satte skräck i hela staden. Tre personer utför oberoende av varandra egna utredningar och efterforskningar och man får följa dem parallellt.

Tre som utreder:
Luca, en före detta polis som just avtjänat ett längre straff, har av maffian fått i uppdrag att lösa mysteriet.
Den unga flickan Ida snubblar över ledtrådar i sitt arbete som sekreterare hos en privatdetektiv. Hon blir så nyfiken att hon inte kan låta bli att försöka lösa mysteriet på egen hand och bakom ryggen på sin chef.
Slutligen Michael, kriminalinspektör, som officiellt utreder fallet. Att det var han som några år tidigare anmälde sin dåvarande chef Luca och fick denne straffad bidrar till att öka spänningen när de nu båda letar efter samme gärningsman och stöter på varandra i sökandet.

Thriller med sorgsen underton
Forskningsarbetet är väl genomfört vilket bidrar till att göra miljöbeskrivningen trovärdig och läsupplevelsen helt speciell. En ovanlig thriller med en sorgsen underton av rasism, fattigdom, korrumption och orättvisor.

Om författaren
Författaren Ray Celestin är bosatt och verksam i London. Yxmannen är hans debutroman. Tidigare har han skrivit noveller och manus för film och tv.

Christina Gustavson, rättspsykiater, forskare, specialistläkare,  författare.
www.gustavson.se
https://www.facebook.com/joelsgardenforlagsgrupp/
https://www.facebook.com/christina.gustavson.58

Tagged with →  
Share →