Hoppa till innehåll

Christina Gustavson

Meny
  • Hem
  • Om mig
    • Vem är jag?
    • Varför jag rymde
    • Om mig
    • Varför startade jag ett bokförlag?
  • Kontakt
    • Adress
    • Länkar
  • Mina pratbubblor
  • Mina böcker
    • Böcker, deckare, pocket
    • E-böcker, elektroniska format
    • Hjälp till självhjälp, Fackböcker
    • Ljudböcker & talböcker
  • Trailers
  • Film
  • Internetbutik
    • Om min internetbutik
    • Böcker, krim, romaner mm.
    • Ljudböcker
    • Noveller, e-noveller, antologier
    • E-böcker
    • Skrivböcker & böcker till författare
    • Egenvård & självhjälp
    • Talböcker
Meny

Rosta jordnötterna själv

Publicerat den 9 november, 2013

Christina Gustavson 25Christina Gustavson: Lördagsmys i Afrika – rosta jordnötterna själv

Rostade jordnötter på afrikanskt vis

Mät upp ½ kg färska jordnötter. Ta av ytterskalet om det finns kvar, men låt det inre tunna skalet sitta kvar.

Koka upp 1 l vatten med 2 teskedar salt. Lägg i de skalade nötterna när vattnet kokat upp.

Koka i 5 minuter. 2. Jordnötter till en gryta med salt vatten

Tag av grytan från elden och häll av vattnet över ett durkslag.

Bred ut de nykokta nötterna på ett bord och låt dem soltorka.

Hetta upp en tom gryta, häll i c:a 1/3 fin sant eller ”gari”, ett grovkornigt kassavamjöl (det går inte att använda till något annat efteråt, utan slängs. Sanden kan däremot återanvändas).

Samla ihop de soltorkade jordnötterna och lägg dem i grytan med sand (eller ”gari”) när grytan blivit riktigt het. Fortsätt med hög värme under grytan och rosta nötterna under omrörning i max 30 minuter.

Låt grytan med innehåll svalna något, så att den blir mer hanterlig. Häll över sand (”gari”) och jordnötter i en sil av metall så att de rostade nötterna fångas upp.

4. soltorka på ett bordLåt dem svalna ytterligare.

När de nästan kallnat, smulas det tunna innerskalet bort mellan fingrarna och jordnötterna är färdiga att ätas.

Ju hårdare jordnötterna rostats desto längre hållbarhet. Vid kort rostning håller de sig kanske ett par dagar, men är de riktigt mörkrostade kan de hålla sig ett par veckor.

Christina Gustavson

 

 

 

Joelsgården Förlag

Barn Bokmässa börja skriva deckare Depression e-novell FB Film Fingervisning Flickor Författare hatt Hund hälsa Jantelagen Kriminalnovell Kriminalroman Live Ljudbok Lyckow Läsa Läsinlärningen misshandel MYRAN: Den kärleksfulla myran nutid patient Psykologisk kriminalroman Psykopat Psykopater Recension Recept Sjukvård sjukvården Självmord Skriva skriva bok Skrivkurs Spänning Strulpellar sömn Sömnproblem Trötthet Vård Ångest Ångest bland unga

©2025 Christina Gustavson | Design: Newspaperly WordPress Theme