Säkerhet på internet

Dubbla budskap

Internet är osäkert
Jag tycker att vi serveras med dubbla budskap. Man överöses med information om hur osäkert det är att lämna uppgifter via internet, att man måste ha mer komplicerade #lösenord för att vara säker.

Spara lösenordet
Varje gång jag öppnar min mejl dyker ett popup-fönster fram med en fråga om jag inte vill att systemet skall spara mitt lösenord. Det låter ju bekvämt och bra. Men hur säkert är det?

Behöver inte komma ihåg
Om datorn sparar mitt lösenord så har jag den stora fördelen att inte längre behöva komma ihåg det. Men är det verkligen en fördel?

Stor fördel
Om jag använder mitt lösenord dagligen kommer jag ihåg det även om jag skulle behöva logga in från en annan dator. Dessutom tränar jag #minnet varje gång. Flera gånger om dagen. Detta ser jag som en stor fördel.

Om datorn blir stulen?
Vad händer om datorn blir stulen? Om datorn har sparat mitt lösenord så är det ju fritt fram för vem som helst att också ta sig in i olika system. Lösenordet är ju sparat, så det kräver ingen ansträngning.

Inte låsa dörren?
Förr i tiden behövde man inte ens låsa sin dörr. I alla fall inte på landet. Men vem skulle i dagens läge lämna bostaden utan att låsa? Och det är ju ungefär det man gör om man låter systemet spara lösenordet. Man lämnar dörren öppen för vem som helst att gå in.

Ingen bra idé
Det låter inte som någon bra idé. Inte i mina öron i alla fall. Oavsett om jag har #säkerhetskopior på #manus och annat så vill jag inte riskera att någon annan tar sig in – varken i bostaden eller i datorn.
Christina Gustavson

Tagged with →  
Share →