Christina Gustavson 2Christina Gustavson:

Ondska syns inte utanpå!

Under en resa serverades jag en kopp te som var betydligt starkare än jag var van vid, så mot min vana tog jag en sked strösocker, rörde om – och höll på att sätta i halsen vid första klunken. Det smakade illa. Eller rättare sagt – det var vedervärdigt!

Misstag
Av misstag hade jag nämligen tagit salt istället för socker. Nån som känner igen sig?
Så lärde i alla fall jag mig att salt utomlands kan se precis likadant ut som strösocker. Vid ett snabbt ögonkast ser man inte vad som är vad.

Syns inte utanpå
Så är det med människor också. Man ser inte utanpå hurdan en människa är inuti. I litteraturen ges ofta skurken ett utseende eller ett avvikande beteende, som låter läsaren ana att nåt inte stämmer. I verkliga livet är det inte så. Det finns ingenting alls som säger att en trevlig och charmerande person med ett varmt leende också är snäll, ärlig eller varm som människa, dvs. inuti.

Tvärt om!
Det är inte ovanligt att det förhåller sig precis tvärt om! Vi vill så gärna tänka att andra är precis så ärliga och trevliga som de kanske verkar i början av en bekantskap eller vid ett tillfälligt möte. Men ondska syns inte utanpå.
Så hur skall man kunna se vem som är ond och vem som är god innerst inne? Hur känner man igen strulpellar och psykopater bakom den trevliga ytan? Hur skall man kunna lita på någon? Och ändå är det det man måste kunna göra för att livet skall kunna gå vidare. Det är inte lätt att hitta en balans mellan normal försiktighet och vår spontana vilja att tro andra om gott.
Christina Gustavson

Tagged with →  
Share →