Christina Gustavson 94Christina Gustavson:
”Såna där”

När det gäller “såna där“:
Samhället har blivit kallare

Jag brukar ofta le när någon säger att det var bättre förr, för det är ett så vanligt uttryck och det är så lätt att man bortser från framstegen som gjorts, även om det medfört att tillvaron blivit annorlunda jämfört med förr.

Reser mycket
Eftersom jag reser mycket och det ger också en möjlighet att jämföra hur det är i olika länder. I vissa kulturer gömmer man fortfarande undan personer med olika typer av handikapp. Ibland vill familjen skydda den handikappade mot trakasserier och i andra fall kan det röra sig om att man skäms.

Har vi kommit längre i Sverige?
Jag har dock alltid tänkt att vi kommit längre än så i Sverige. Att vi kommit längre, att vi är mer vidsynta och toleranta. Att vi lärt oss förstå orsak och verkan. Men stämmer det?

”Såna där”
Låt mig ta några exempel hämtade ur svensk vardag:

Exempel 1: Brutit benet
En kollega som brutit benet och tillfälligt gick med kryckor råkade ut för detta: I affären där han gjorde sina inköp kom en grupp flickor, kanske 8-10 år. När de gick förbi sa den ena: ”Jag tål inte att se ’såna där’, kom så skyndar vi oss!”
Flickorna har troligtvis fått sin attityd från någon trångsynt vuxen, som de tar efter. Även det manar till eftertanke.

Exempel 2: Semesterresan
En bekant berättade att hon beställt en charterresa och åkte med sin dotter som har Down’s syndrom. När flyget närmade sig resmålet var en stor del av charterresenärerna rejält berusade och en kvinna sa med hög röst: ”Man ska inte behöva se ’såna där’ när man är på semester!”

Skrämmande intolerant
Det är en skrämmande intolerant människosyn som blottas här. Vad kan vi göra för att motverka det? För att ge våra barn och barnbarn en mer tolerant inställning? För att öka förståelsen för att människor är olika – men trots allt ändå alltid människor!?
Christina Gustavson

Tagged with →  
Share →