Christina Gustavson 261Christina Gustavsons bästa skrivtips i tre delar

Skriv din bok, del 1:

Ja, just det – skriv din bok. Inte vilken bok som helst, utan en där just du är författaren.

Kan handla om vad som helst
Boken kan naturligtvis handla om dig, men det är inte alls nödvändigt att den gör det. Den kan handla om vad som helst som du har lust att skriva om. T.ex. Ett minne, en lustig episod, ett husdjur eller precis vad du känner för att skriva om just nu.

Vissa författare
Det händer att vissa författare får ett uppslag och liksom ser hela boken framför sig. Då går det att sätta sig ner och bara skriva på. Men det är långt ifrån alla som upplever detta. Många sätter sig framför datorn och tvingar sig till att sitta kvar där tills de skrivit det de bestämt sig för eller under den tid de avsatt för detta.

Lite när som helst
För de flesta är det inte så enkelt som att bara sätta sig ner och skriva. Många får sina idéer lite när som helst och kanske inte i någon speciell ordning. Men hur får man då ihop det till en bok?

Kylskåpsmetoden
Som tankemodell använder jag kylskåpsmetoden. När man går ut och handlar köper man kanske lite av varje. Väl hemma sorterar man in det. Färskvarorna hamnar i kylskåpet, det andra i skafferiet osv. När man sedan skall laga en måltid plockar man fram det man väljer till just den här måltiden. Resten får vara kvar i kylskåpet eller skafferiet till en annan måltid.

Skriva bok – laga en måltid
Det är likadant när jag skriver en bok. Jag samlar ingredienser, dvs. idéer och uppslag, tankar och funderingar och förvarar dem någonstans. Så när man skall skriva en bok plockar man fram de ingredienser som man vill använda till just den här boken och de andra får stå kvar i skåpet.

Två sätt
Hur gör man det rent praktiskt? Det finns två sätt. Antingen skriver du för hand eller på datorn.

Christina Gustavson 165Skriva för hand
Jag tycker om att skriva i ett spiralblock och jag börjar med minst två olika block. I det första skriver jag först bara rubriker och alltid bara på högersidorna. Då får jag ett helt blad till det som varje rubrik handlar om.

Rubrik till blad 1
Som rubrik till det första arket väljer jag ”Bra titlar.” Därunder skriver jag en lista på idéer och uppslag till boktitlar som kommer för mig under arbetets gång.

Rubrik till blad 2
På det andra arket skriver jag ”Idéer” överst. Får jag en intressant idé så skriver jag den här. Inte långa utläggningar, utan i stolpform, men tillräckligt utförligt för att jag själv skall kunna komma ihåg vad jag hade menat. T.ex. Grannens busiga katt, Min dagbok sida 32, TV-programmet om mobbning + datum, osv.

Christina Gustavson 257Rubrik till blad 3
När jag kommer till ark 3 skriver jag ”Roligt.” Här skriver jag olika roliga episoder jag minns och så fyller jag på efter hand som jag ser eller hör något roligt eller något jag tycker är kul som händer i omgivningen.

Rubrik till blad 4
På det fjärde bladet börjar jag med ”Teman.” Vad vill jag att min bok skall handla om? Det finns kanske fler olika ämnen som intresserar mig och dem listar jag här. T.ex. Fotboll, Baka småkakor, Hur man flätar hästens man, min första kärlek, osv. Det är lättare att skriva om något som man redan vet något om. Självklart är det tillåtet att fantisera fritt om man vill det.

Rubrik till blad 5
Sedan kommer den viktiga rubriken ”Tankar.” Här skriver jag om tankar och funderingar jag har och har haft kring olika saker. Det kan vara vad som helst jag tänkt på, t.ex. Tror jag på UFO:n? Förekommer mobbning på min skola eller bara på andra? Varför blir jag godissugen? Varför är det snyggt med blå kläder? Jag gillar inte stora hundar som morrar.

Rubrik till blad 6
Slutligen kommer vi till rubriken ”Berättelser.” Här skriver du längre stycken om något som du vill berätta, något du bär inom dig och som du vill skriva ner, någon hemlighet, något du är upprörd över. Fortsätt och skriv och fyll hela blocket.

Ditt kylskåp
Låt rubrik 1-6 bli som kylskåp, skafferi och lådor! Låt dem sitta kvar i blocket. Då har du bit för bit samlat alla de varor och ingredienser du vill ha till den maträtt, dvs den bok som du nu vill laga till och skriva ihop.

Redan nämnt
Ibland händer det att man vill skriva mer om något som man redan nämnt under rubrikerna på ett av de andra bladen – då gör man det. Det är egentligen det listorna under rubrikerna är till för. Man glömmer så fort och har man skrivit listor på det som kommer för en, så har man det som ett skafferi som man kan gå och plocka ur och ta fram när man vill laga till en måltid, dvs. när man vill skriva ett längre stycke.

Det andra blocket då?Christina Gustavson 258
Jag nämnde från början att det är bra att ha två block. Det ena blir ditt kylskåp och skafferi och några hurtsar och lådor därtill där du förvarar allt du samlat. Där ligger det och väntar tills du vill använda de olika ingredienserna.
Men det andra blocket – det är där du skriver din bok. Där skriver du ditt manuskript.

Våga svinga dig ut i skrivandets fantastiska värld!
Christina Gustavson

Tagged with →  
Share →