Christina Gustavson 261Christina Gustavsons bästa skrivtips i tre delar

Skriv din bok, del 2:

Fortsättning på Christina Gustavsons skrivtips från den 151214:

Det andra blocket
När man samlar material till sitt ordkylskåp, så dyker det förr eller senare upp en idé om vad man vill skriva sin första bok. För naturligtvis blir det fler om du själv vill. Då tar du det andra blocket. Det öppnar du nu.

Christina Gustavson 193Rubrik
Om du inte vill välja titel än så skriv t.ex. ”Bok 1” som rubrik. När du kommer på vad du vill att boken skall heta, så lägger du till den titeln, t.ex. ”Bok 1: Mopedäventyret”, eller vad du vill att det skall heta.

Tripp, trapp, trull
Tänk igenom att en bok skall ha en början och ett slut och så allt det som kommer där emellan. Skriv gärna en innehållsförteckning. Den kan du ändra längre fram om du vill. Fundera på vad du vill skall stå i början, dvs först i din bok.

Slutet
Hur skall det sluta? Det är viktigt att du har en ganska bestämd idé om hur din bok skall sluta. Vad är det som händer i slutet av din berättelse. I de gamla sagorna slutade det med att prinsessan gifte sig med prinsen. Men vill du ha ett lyckligt eller ett tragiskt slut – eller kanske ett finurligt slut – till just din berättelse? Börja skriv din berättelse medan du funderar, men vänta inte alltför länge med att bestämma slutet, eftersom allt du skriver skall ha det som mål.

Christina Gustavson 84Mitt emellan
Mellanbiten, som är den allra längsta i en bok, skall beskriva och förklara den långa vägen från början och ända fram till slutet. Ibland går vägen rak och ibland går den krokigt. Uppförsbackar och dalar. Avstickare ibland. Det är du som väljer hur din väg genom boken skall gå.

Men eftersom du inte kan beskriva vägen till Malmö om slutet ligger i Stockholm är det så viktigt att du vet ditt slut, så du vet vart du skall köra när du tar med läsaren på en åktur genom din bok. T.ex. skall din hjälte reda ut problemen? Får hon killen hon gillar? Vinner han priset han kämpat för? Lyckas veterinären rädda den överkörda hunden?Christina Gustavson 257

Forts följer nästa vecka.
Christina Gustavson

Tagged with →  
Share →