Christina Gustavson 261Christina Gustavsons

bästa skrivtips i tre delar

Skriv din bok, del 3:

Fortsättning på Christina Gustavsons skrivtips från den 151214:

Det ena, det andra eller båda TVÅ?
I de två första delarna har jag beskrivit hur jag gör när jag skriver för hand och använder block och pennor. Det finns författare som inte kan tänka sig något annat sätt att skriva. Det finns andra som håller fast vid en urgammal skrivmaskin eftersom det knattrande ljudet är viktigt på olika sätt. Slutligen finns det andra som använder datorn eller en kombination av att skriva på dator och att skriva för hand. Testa både att skriva för hand och på datorn. Fundera över vilken metod som känns bäst och naturligast för dig!

Skriv på datornChristina Gustavson 262
Jag arbetar helst vid datorn även om jag gärna skriver en uppställning av t.ex de kapitelrubriker jag vill ha med i planeringen för hur boken skall se ut, för hand. När jag skriver på datorn gör jag i princip likadant som när jag arbetar med block och penna – se mina bloggar den 151214 och 151221.

Mappar och dokument
Istället för att hämta ett skrivblock börjar jag med att skapa mappar och dokument på datorn. Först skapar jag en mapp som jag kallar ”Bok 1”. I den lägger jag två andra mappar, som motsvarar de två blocken jag beskrev i tidigare avsnitt.
I den mapp som motsvarar ”Block 1” lägger jag en rad olika Word-filer, var och en med en rubrik som motsvarar det på pappersarken jag beskrev förut.
I den mapp som motsvarar ”Block 2” och som skall innehålla mitt bokmanus gör jag ett nytt Word-dokument för varje kapitel. På så sätt behöver jag inte scrolla upp och ner i mitt manus medan jag skriver, utan jag skriver färdigt varje kapitel för sig. Då är det också lätt att lägga till nytt material om jag kommer på en bra idé, vill ändra fakta eller stryka det som inte skall vara med.

Strykningar
Eftersom jag ibland ändrar mig raderar jag inte det strukna helt utan markerar det med ljusgrått t.ex. Då ligger det kvar, men jag har ändå markerat att jag troligen inte vill använda det. Om det rör sig om längre avsnitt och utvikningar lägger jag dessa klipp i ett eget dokument och anger ur vilken bok och vilket kapitel stycket klippts bort. Detta ifall jag skulle ångra mig längre fram och vilja lägga in det igen.

Christina nGustavson 260Tänkarsoffa
Mitt skrivande ser olika ut olika dagar. Ibland flyter det lätt och orden bara ramlar fram. Ibland tappar jag tråden och får inte riktigt fram det jag hade tänkt. Då har jag två metoder. I ena fallet sitter jag kvar vid datorn ändå. Sticker kanske emellan med ett blogginlägg eller något annat – men jag skriver.
I det andra, där jag tycker att alla mina idéer har gått och gömt sig tar jag till knepet med en ”tänkarsoffa”. Jag har en gammal soffa som är fantastiskt skön för ryggen om jag lägger mig raklång i den. Där försöker jag koppla bort alla ”måsten” och låter tankarna snurra runt som de vill. Men jag har en regel: Jag får inte resa mig om jag inte kan gå raka vägen till datorn och skriva minst tre meningar. I regel dyker idéerna upp från ingenstans och jag kommer igång med mitt manus igen. Fina sommardagar får ofta hammocken agera ”tänkarsoffa.”

Hela manuskriptet
När alla kapitel är färdigskrivna och är lästa många gånger – då först klipper jag ihop dem i ett gemensamt långt dokument – och så har jag ett manus. Men det är inte färdigt med det. Nu börjar redigeringen på nytt.

Många läsningar
Jag läser om och om igen – men med olika fokus. Under en läsning kollar jag kommatecken och att meningarna inte blivit för långa. Under nästa läsning väljer jag kanske att läsa mitt manus högt. Sakta läser jag då mening för mening för att höra om det låter okej eller om jag snubblar på orden någonstans. Alla ställen där läsningen hakar upp sig stannar jag till vid och ser om meningen behöver skrivas om. Jag vet att jag ofta använder ordet ”alltså” litet för ofta och tar en särskild läsrunda bara för att kolla om jag kan byta ut ”alltså” på några ställen eller rent av stryka det helt. Och så fortsätter jag till dess att jag är helt nöjd.

Låta vänner läsa
När jag själv är nöjd med mitt manus brukar jag låta så många vänner som möjligt läsa det – inte för att dunka mig i ryggen utan för att visa mig allt som de inte tyckte var bra. Det kan gälla allt från kommateringen till de namn jag valt för mina huvudpersoner. Med dessa kommentarer som hjälp arbetar jag om mitt manus igen.

LektörChristina Gustavson 257
När jag återigen är nöjd med mitt manus anlitar jag en lektör. Kanske kan någon bland författarkollegorna rekommendera någon, annars finns en lista på Författarförbundet. Så följer en ny runda med rättningar och korrigeringar. Så här kan man hålla på nästan hur länge som helst, för det finns nästan alltid något man vill ändra. Men någon gång måste man sätta punkt.

Till slut
När man till slut är övertygad om att det är precis så här det skall vara, då väljer man antingen att skicka manus till olika förlag eller att ge ut som egenutgivare. Det finns flera böcker om just egenutgivning och min lilla skrivskola slutar här.

Jag hoppas du har haft både nytta och nöje av mina skrivtips i tre delar och kunnat hitta några korn som du kan ha nytta av!
Christina Gustavson

Länkar:
En fingervisning om mord
: https://www.facebook.com/En-fingervisning-om-mord-535639796610881/timeline/
Joelsgården Förlag, hemsida: www.joelsgarden.se
FB: www.facebook.com/joelsgardenforlag.se
Christina Gustavson, hemsida: www.gustavson.se
FB: https://www.facebook.com/christina.gustavson.58
Twitter: https://www.twitter.com/GustavsonInfo
Länk till Christina Gustavsons doktorsavhandling: http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1716669&fileOId=1716688
Du hittar Christina Gustavson även på LinkedIn

Tagged with →  
Share →