Christina Gustavson 7Sömnproblem? Kan du inte somna?

Har tåget gått? Svårt att somna?
Det finns ett gammalt uttryck som säger att: Tåget har gått. För många gäller detta i hög grad förmågan att somna in.

Hur fungerar det för dig?
Ge akt på ditt eget sömnmönster, skriv gärna ner hur du sover i en liten anteckningsbok eller almanacka. Gör det varje dag, så att du i efterhand kan gå tillbaka och se om det hände något särskilt dagen eller kvällen före en sömnlös natt eller en natt när det var ovanligt svårt att somna. Ser du om ”tåget har gått” någon dag?

Ändra ditt mönster
Eftersom sömn och insomningsproblem brukar följa ett personligt mönster kan man försöka ändra sina tider och se om man sover bättre. Om du brukar lägga dig kl. 11 så försök lägga dig i god tid före 10 istället och se om det fungerar bättre. Testa dig fram med olika tider.

Det är här tåget kommer in.
Det kan låta lustigt, men för många verkar det fungera som att man har en bestämd avgångstid, när ”sömntåget” står vid plattformen och det är möjligt att kliva på och resa med.

Missa inte tåget!
Missar man tåget med en enda minut kan man få ligga vaken i flera timmar innan nästa tåg går. Men å andra sidan kan man gott kliva på litet tidigare, lägga sig bekvämt, släcka lampan och blunda även om man inte sover. Då missar man inte tåget, utan glider med när det lämnar perrongen.

Lär dig din egen sömns tågtider! Lär dig att inte missa tåget!
Christina Gustavson

Tagged with →  
Share →