Christina Gustavson 244Tävling igen!

Tävling igen! Klura ut vilken typ av pappa
Det först öppnade rätta svaret som inkommit senast den 21 mars vinner en bok! Skicka in ditt svar till e-mejladressen: fingervisning@joelsgarden.se

En gång tidigare
Tävlingen har varit utlyst en gång tidigare, men ingen lyckades då pricka in rätt svar, så här kommer samma tävling en gång till. Kanske du har större tur?

Morden i Sandhamn
När jag sett det sista avsnittet den 2 december 2015  av den aktuella TV-serien Morden i #Sandhamn, var det en bild som stannade kvar och som jag funderat vidare över. Filmen går att se igen via TV4 play t.ex.
Det är när mordoffrets pappa vänder sig till sin dotter och frågar henne varför hon inte sagt något om hon visste att brodern knarkade.
Hon svarade att pappan ändå inte skulle ha trott henne. Detta är en stark scen och skickligt gjord. Så mycket ligger mellan raderna att scenen blir mer laddad än om allt sagts rent ut.

Pappa som älskar sin sonChristina Gustavson 103
Här ser vi en pappa som älskar sin son så mycket att han är blind för dennes fel och brister. Pappan ser sonen enbart i ett idealiserat skimmer där sonen är fantastisk och utan skavanker. Här kommer många frågor. Är det fel att älska sitt barn – även om det blir så mycket att man inte ser fel eller ens hjälpbehov? Är det inte viktigt att se brister så att man som förälder kan hjälpa, ge stöd och kanske söka hjälp om man inte reder ut det själv? – och som läkare sätta in behandling just där det behövs och för den åkomma det gäller?

Christina Gustavson 82Fått stå tillbaka
Vi ser också en syster som visst också är älskad, men ändå har fått stå tillbaka för sin bror. Hon är mycket väl medveten om att pappan älskar brodern mer än henne. Så till den grad att det inte lönar sig för henne att gå till pappan för att be om hjälp för brodern som helt uppenbart hade behövt en helt annan typ av stöd hemifrån.

Vanligt i verkligheten
Jag ville ta upp det här för att det är ett bra exempel på en roll som inte bara finns på film utan i verkligheten också. Det är inte alls ovanligt att föräldrar slår ifrån sig med att ”det är inget fel på mitt #barn” – även i situationer där någon annan (lärare, kamraters föräldrar m.fl) kanske har anat att barnet behöver hjälp eller stöd på ett eller annat sätt. Detta leder i sin tur till att problemen skjuts på framtiden – och en dag är det kanske för sent, precis som i Morden i Sandhamn.

Ser du vilken pappa?Christina Gustavson 12
I den psykologiska kriminalromanen En #fingervisning om mord, finns också en pappa som älskar sin son för mycket. Det finns fler pappor i boken – men ser du vilken pappa jag talar om i det här inlägget?

#TÄVLING: Vilken pappa?
Det först öppnade rätta svaret som inkommit senast den 21 mars får en bok i pris! Vinnaren får välja själv bland de böcker som finns i lager på Joelsgården Förlag per den 21 mars och en lista sänds då över till vinnaren. Skicka in ditt svar till e-mejladressen: fingervisning@joelsgarden.se
Christina Gustavson i samarbete med Joelsgården Förlag

Tagged with →  
Share →