Christina Gustavson 7Tips för att få bättre sömn

 Hur lär jag mig sova bättre?
Att sova bra är något självklart för vissa, men inte för alla. Det är inte så lätt att börja sova gott igen om det en gång börjat krångla. Men i de allra flesta fall går det men kräver att man arbetar på det. Läs mina 12 tips här nedanför och se vilka som kanske kan passa just dig!

12 tips för att sova bättre:
1. Mörkt rum. Använd gärna mörka rullgardiner på sommaren.

2. Tyst rum. Försök sova i ett rum som inte ligger mot gatan. Försök undvik elektroniskt brus i sovrummet.

3. Svalt rum. Man sover bättre i ett svalt rum, men använd täcke och filt så att du inte fryser utan har det varmt och gott ändå.

4. Avslappnande aktiviteter timmarna närmast före. Lyssna på avslappnande musik till exempel.

5. Ät inte godis och sötsaker på kvällen. Sockerintag timmarna närmast före sänggåendet kan sätta fart på tankarna och göra det svårare att somna. Tänk igenom vad du brukar äta på kvällen. Vad innehåller socker? Eller lättsmälta kolhydrater som kroppen lätt omvandlar till socker?

6. Bestämda rutiner, regelbunden rytm varje dag, bestämda sovtider oavsett om det är vardag, helgdag eller semester

7. Drick inte alkohol på kvällen. Inte vin heller. Det ger kanske en dåsighet för tillfället, men påverkar sömnen negativt på lång sikt.

8. Rogivande ört-te att dricka halvljummet och inte för hett.

9. Avslappningsövningar. Avslappningsband att lyssna på finns till exempel att köpa på apoteket.

10. Ligg inte och läs i sängen, utan låt sängen bara vara för att sova i. Men läs gärna en stund före sänggåendet, medan du fortfarande sitter uppe.

11. Flytta sängen eller ändra sängens riktning. I drastiska fall kanske det förbättrar sömnen om sängen flyttas till ett helt annat rum.

12. Sök hjälp. Är du stressad kan du kanske försöka med att gå en kurs i yoga, besöka en andningsterapeut, gå på Tai Chi eller något annat som passar just dig. Börjar du bli deprimerad så sök vårdcentralen och få behandling. Där kan du också bli undersökt och få veta att det inte är något fysiskt problem som gör att du inte sover så bra som du skulle önska.
Christina Gustavson

Tagged with →  
Share →