Christina Gustavson 116Underkänd i historia

Avskedsord som inte borde ha sagts
Paulo Roberto i tv-programmet #Renées brygga, talade den 160114 om att han hade haft det svårt i skolan. Han beskrev de avskedsord han fått av rektorn om att det var killar som han som hamnade i #fängelse…

Känner igen
Jag känner igen det här! Det är tyvärr inte ovanligt att barn far illa i #skolan – även om skolgången fungerar fantastiskt bra på många ställen!

Hur löser man problemet?
Eftersom jag inte är någon expert på utbildningsfrågor, även om jag har universitetsbetyg i #pedagogik, kan jag inte komma med några fantastiska råd om hur man löser problemet, utan hoppas att någon annan gör det istället.

Allt hopp är inte ute
Men även om det går dåligt i skolan är allt hopp inte ute i alla fall – och Paulo #Roberto är ett exempel på det.

I grundskolan
I min ungdom vikarierade jag som lärare på #grundskolans Christina Gustavson 277 högstadium och minns särskilt två episoder. Båda gångerna rörde det sig om #geografi.

Det blå är vatten
I ena fallet kunde en liten kille inte begripa hur man läste kartan. Han var alltid stökig och orolig på geografilektionerna – tills jag upptäckte att han inte visste att det blåa var #vatten. När bara den detaljen förklarats för honom så verkade han tycka att det var roligt och sedan klarade han geografin galant. Då satt han också mer stilla i klassrummet och kunde koncentrera sig på sina uppgifter.

Städer i bokstavsordning
I det andra fallet var det en flicka som inte hade ett enda rätt på ett prov om Sveriges #städer. Jag frågade henne om hon inte visste var Stockholm låg? Jo, det visste hon och kunde peka ut på kartan. På samma sätt prickade hon in både Göteborg och Malmö. Jag frågade henne hur hon hade gjort för att läsa på inför provet – och det visade sig att hon läste städerna i bokstavsordning uppifrån och ner. När hon kom till slutet av listan började hon om från början och inte en enda stad verkade fastna i huvudet.

Litet knep
Jag visade henne att hon skulle börja med de tre städer hon faktiskt kunde. När hon var alldeles säker på dem, kunde hon lägga till en eller två till och lära sig dem också. På så sätt skulle hon garanterat ha minst 5 rätt på nästa prov och det var fem bättre än hon haft nu.

Christina Gustavson 165Resultaten kan förbättras!
Alla har inte lika lätt för att lära – men med råd och tips och #studieteknik kan resultaten förbättras. Och med bättre resultat stiger självkänslan – så viktigt för en unge i skolan – och för oss allihop!

Underkänd i historia
Jag får erkänna det. En gång fick jag underkänt på ett prov i #historia av liknande orsaker som i det ena exemplet. Men jag hade tur och fick hjälp med ett väldigt enkelt knep och på provet därefter var jag näst bäst i klassen. Min #lärarinna trodde knappt sina ögon.

Fler lärare och mindre klasser!
Så jag vet hur det känns att bli underkänd i historia och jag vet hur viktigt det är med #lärare som har tid att försöka förstå var skon klämmer. Alltså: Fler lärare och mindre klasser ser jag som något ytterst väsentligt!
Christina Gustavson

Tagged with →  
Share →