Christina Gustavson 270Vad händer?

Jag var på en utställning när en för mig okänd ung man kom fram till mig och sa: ”Vad händer?”

Jag tittade mig runt omkring för att se om polisen stormat in, om någon svimmat eller om det tagit eld i lokalen. Jag såg ingenting konstigt och ställde en motfråga: ”Berätta du för mig vad det är som händer för jag vet det inte!”

Långt senare insåg jag att det förmodligen var fråga om en generationsklyfta. Jag hade helt enkelt inte hängt med. Förr sa man: ”#Hur står det till?” om man ville vara artig och höra sig för om hur en person mådde. Nu säger man tydligen: ”#Vad händer?” heltokigt, tycker jag. Det betyder ju inte samma sak.

Viss slang kan jag ta till mig eftersom den kan vara både talande och fyndig, som till exempel när någon säger att ”det kostar skjortan.” Jag kan mycket väl föreställa mig att något är så dyrt att pengarna inte räcker utan att man bildlikt talat måste slita skjortan av kroppen för att kunna betala.

Christina Gustavson 284Men ”Vad händer?” begriper jag inte eftersom det verkar användas i fel sammanhang. Det är väl en missanpassad efterapning av ”What’s up” och jag tycker att de vanliga formuleringarna ”Hur mår du?”, ”Hur har du det?” eller ”Hur står det till?” fungerar alldeles utmärkt. Christina Gustavson 270Dessutom retar det mig att även #Twitter tagit efter ”Vad händer?” eftersom det inte enbart presenteras nyhetsrapporter där om vad som händer i Sverige och runt om i världen, utan ett ställe där människor uttrycker sina tankar och åsikter.

Å andra sidan, om det inte är bedrövligare än så här så får jag väl stå ut. Det finns det som är värre.
Christina Gustavson

Tagged with →  
Share →