Vargbyn

Makten förskjuts
Nu har jag läst en annorlunda debutroman, Vargbyn. När makten i skogen förskjuts förändras människors levnadsförhållanden på landsbygden. På bokens framsida står: ”Med vargen kom kriget”, och efter att ha läst boken kan jag bara instämma.

Vägrar foga sig
Invånarna vägrar finna sig i myndigheternas beslut om att ett vargpar ska placeras i närheten. När de vägrar foga sig får det konsekvenser.

Så nära
Romanens händelser kommer så nära, som om det var här hemma. Som om det var här, alldeles utanför husknutarna som vargarna strök runt.

Tar saken i egna händer
Dramatiken ökar när byns invånare beslutar sig för att ta saken i egna händer medan en nyinflyttad bybo trånar efter skottpengar medan hans fru trånar efter jaktledaren.

Som en deckare
Boken är spännande som en deckare – och ändå inte. Dramat utspelar sig inte mellan bovar och poliser – utan snarare mellan vargar och människor. Eller kanske mellan myndigheter och människor. Eller möjligen mellan vargar och myndigheter.

Kan det ha hänt på riktigt?
Kan det verkligen gå till så här? Får det gå till så här? Och är det värt priset? När man läser boken får man en känsla av att jo visst, det kan ha hänt. Romanen bygger kanske på en sann historia trots att författaren inte talar om det? Det jag läser väcker tankar.

Den kom närmare
Klippt ur baksidestexten: ”… vargen gav sig inte av. Istället kom den närmare, steg för steg tills den stannade knappt tio meter ifrån … Han insåg att nu var det över. Vilken sekund som helst skulle besten kasta sig över honom.”

Hämnden är ljuv
Av Lars Thunell finns nu även ”Hämnden är ljuv, den första delen i en deckarserie som utspelar sig i Dalarna. Boken finns som pocket, e-bok och ljudbok och kan köpas via internet.

Christina Gustavson

Fakta:
Titel: Vargbyn
Författare: Lars Thunell
Förlag:
Outdoorbooks 2015
ISBN 978-91-981420-6-8
Antal sidor: 264

Share →